Жилище Търсене и купуване на жилище

Ако сте замразили плановете си за купуване на жилище във Великобритания, ето малко неща за размисъл

Ако сте замразили плановете си за купуване на жилище във Великобритания, ето малко неща за размисълИзточник: Chikov.com

След миналогодишното есенно изявление на британския финансов министър Джордж Озбърн пазарът на имоти претърпя революционни промени. Взети заедно допълнителните 3% гербов налог от този април, плюс отмяната на облекчението на лихвите по ипотеките за хазяите по схемата buy-to-let изглеждат като саботаж на правителството на пазара на имоти, особено за хората, които искат да отдават под наем. Според експерти в сферата на жилищата, обаче, това не е така и промените могат да облагодетелстват инвеститорите. Независимо дали отдавате под наем или не, ако искате да инвестирате в жилище, има начини да се извлече полза от промените.

Преценете разходите

Важно е да се отбележи, че допълнителният гербов налог от 3% се изплаща само в случаите на покупка на жилище, което да се отдава под наем или второ жилище. Във втория случай промените няма да ви засегнат.

Някои хора се опасяват, че по-високият гербов налог ще засегне инвеститорите, които са се записали, че искат да вземат жилище ново строителство с цел отдаване под наем преди изявлението на Озбърн, но това няма да се отрази на купувачите, чиито жилища ще бъдат завършени преди 1-ви април, когато влизат в сила и промените.

Независимо дали ще се плати по-високия гербов налог или не, хората, които искат да инвестират в жилища с цел отдаване под наем могат да го направят, като единствената разлика ще е в това, че ще печелят по-малко ако са платили по-големия налог. Въпреки това потенциалните инвеститори трябва да сметнат дали ще могат да се справят с по-високите погасителни вноски по ипотеката си, както и дали инвестицията им ще се изплати в случай, че наемите спаднат или се появят други пречки на имотния пазар.

Експертите предвиждат, че средно цената на гербовия налог ще оскъпи допълнително с £6600 едно средностатистическо жилище. Това води до покачването на наемите с £55 на месец. Според тях инвеститорите ще започнат да търсят по-евтини жилища, за които съответно ще платят по-малък гербов налог и ще имат повече печалби при евентуално покачване на наемите.

Вратичките в закона

Въпреки че обявените от Озбърн промени не са влезли в сила все още, още отсега се забелязват очевидните вратички:

 1. Ако вече имате имот, но решите да го смените като купите друг и отдадете първия под наем, промените няма да ви засегнат като хазяин.
 1. Ако собственик с едно жилище реши да си купи второ, той ще плати по-високия гербов налог, но ако след това за срок от следващите 18 месеца реши, че иска да продаде първото си жилище и да остане в новото, надценката в гербовият налог ще му бъде върната.
 1. Ако искате да инвестирате в жилище с цел отдаване под наем и искате да избегнете по-високия гербов налог, можете да купите имота чрез собствена фирма. Озбърн обяви, че няма да има увеличение в гербовия налог за компаниите, които искат да купят повече от 15 жилища с цел отдаване под наем. За да се възползвате от схемата, трябва или да имате много пари, с които да купите 15 имота, или просто да намерите още 14 души, които също искат да инвестират и нямат желание да плащат високия гербов налог, но бъдете внимателни, защото в даден момент това може да бъде счетено и като измама.

В търсене на изгодни оферти

Строителните фирми са длъжни да продават част от жилищата си на по-ниска цена, за да задоволят изискванията на банките, които са им заели парите за строежа. Именно тези жилища се купуват най-много от инвеститори и потенциални хазяи.

Ако обаче строителните фирми решат да платят допълнителния гербов налог от 3% вместо купувача, това може да означава само едно: крайната цена на жилищата им ще е по-висока.

Освен по-ниските жилища директно от строителните фирми, можете да потърсите изгодни оферти и на частния имотен пазар. Понякога именно от частни лица има оферти, които са примамливи за всеки инвеститор.

Инвестиции в движимо имущество

Ако горните варианти не ви допадат или просто промените на Озбърн ви идват в повече, за да ви откажат от инвестиция в недвижимо имущество, можете да обмислите покупката на движимо, което става за живеене. Ако решите да заложите на корабче, каравана, мобилно жилище или друго движимо имущество, няма да плащате допълнително, защото промените не се отнасят за тях.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Необходимо ли е да кандидатствам за уседнал или предварително уседнал статут? април 15, 2019
  Необходимо ли е да кандидатствам за статут? Това е един въпрос, който много сънародници ми задават. Отговорът е прост и зависи от няколко обстоятелства: „От колко време сте във Великобритания и какви са плановете ви?“. Ако нямате документ за пребиваване в дадена държава,  вие сте имигрант в тази държава. Начинът да се почувствате като британски […]
  Atanas Chikov
 • Съдействие за издаване на Citizen Card март 21, 2019
  Citizen Card е официалната карта за самоличност и удостоверяване на възрастта на граждани на Великобритания и пребиваващите в страната, призната като такава от Министерството на вътрешните работи, Института за стандарти на търговския сертификат, почти всички търговци на дребно в Обединеното кралство и доставчици на обществен транспорт, включително авиокомпаниите. Citizen Card се издава на лица, навършили […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!