Имиграция и работа: Правна помощ

Бивши затворници и назначаването им на работа

Работодателите нямат право да ви откажат работа, само защото сте бивш затворник, ако сте се реабилитирали. Също така вие имате правото да премълчите пред потенциален работодател, че сте прекарали време в затвора.

Период за реабилитация

Затворниците, чийто присъди са до 2 години и половина (30 месеца) имат определен период за реабилитация след като ги излежат. Дължината на този период зависи от това каква е била присъдата, а именно:

  • До 6 месеца затвор7 години период за реабилитация за лица над 18 годишна възраст и 3 години и половина за лица под 18 години;
  • От 6 до 30 месеца затвор – 10 години реабилитационен период за лица над 18 години и 5 години за лица под 18.

Изключения

Ако за работата, за която кандидатствате се изисква проверка на досието ви и се окаже, че не сте подходящ за длъжността, работодателят е в правото си да оттегли офертата си към вас.

Проверката на досиетата се изпълнява от Disclosure and Barring Service или накратко DBS, които преди това бяха известни като Criminal Records Bureau – CRB. Ако сте свикнали да чувате, че се изисква проверка в CRB, не се бъркайте ако ви кажат, че трябва да ви направят проверка в DBS, защото проверката на досиетата вече се казва така.

Ако сте се реабилитирали и ви откажат работа заради това, че сте бивш затворник, трябва да сте на ясно, че това е незаконно, освен ако направената проверка за вас в DBS е показала, че не сте подходящи за съответната работа.

Категории