Имиграция и работа: Новини

Би Би Си: Как третират българи и румънци във Великобритания

Репортаж с млада румънска журналистка под прикритие, която си намира работа като камериерка в хотел в Лондон, показва как са третирани източноевропейците на Острова

Новини

Би Би Си показа в репортаж със скрита камера как са третирани румънците и българите, които са отишли да работят във Великобритания.

Телевизията е работила съвместно с млада румънска журналистка, която си намира работа като камериерка в хотел в Лондон.

Репортажът показва, че макар двете страни да са членки на ЕС, работещите от Румъния и България са зле платени и експлоатирани от работодателите.

След два дни работа румънката получила 33 лири, което е три пъти по-малко от минималното заплащане в страната.

След като поискала обяснение от агенцията за намиране на работа, й било казано: „Вие румънците и българите създавате много проблеми и трябва да разберете какъв е статутът ви в тази държава“.

Разговорите със служителите на агенцията са записани със скрита камера и на тях се вижда как когато репортерката показва договора си, жената срещу нея го взима и го къса на парчета, без да дава обяснения.

От репортажа на британската телевизия става ясно, че за българи и румънци е възможно да работят на Острова заради вратичка в закона.

Според него, въпреки че на граждани на двете държави не е позволено да бъдат наемани на работа, те могат да бъдат самонаети, т.е. да работят за себе си и сами да плащат своите осигуровки и данъци.

Агенциите, предлагащи работа на имигрантите, се възползват от това, защото им излиза доста по-евтино да не се налага да плащат осигуровки на служителите си, както и болнични и отпуск.

Така под прикритието на самонаети хиляди хора работят срещу мизерно заплащане, а хотелите и другите видове бизнес, ползващи услугите на такива агенции, си затварят очите за нередностите.

www.vesti.bg

 

Видеорепортажа

Категории