Обща информация Технологии

Британското правителство обяви какво прави мултимедийните плеъри с Коди незаконни

Докато Нетфликс и Спотифай, услугите за възпроизвеждане на мултимедийно съдържание в реално време (т. нар. стрийминг), осигуряват лесен и достъпен начин британците да се наслаждават на музика и филми в домовете си напълно законно, британското правителство продължава войната си срещу незаконните устройства за възпроизвеждане на мултимедийно съдържание в реално време.

Британската служба за интелектуална собственост публикува неотдавна официално ръководство за тях, в което се потвърждава, че възпроизвеждането на мултимедийно съдържание в реално време на защитени от авторски право материали през мултимедиен плеър с Андроид или т.нар. “кутии с Коди” е незаконно и всички нарушаващи закона добавки или софтуер трябва незабавно да бъдат отстранени.

Въпреки че мултимедийните плеъри, например Разбъри Пай (Raspbery Pi), Амазон Файър стик на Амазон (Fire Stick) и други подобни с Андроид, са напълно законни сами по себе си, те се превръщат в незаконни в момента, в който започнат да се използват за гледане на телевизионни предавания, филми и спортни канали с абонамент, без да е платено за абонамента.

През последната година имаше значително увеличение на предлаганите като „напълно заредени“, „отключени“ и „включи и гледай“ мултимедийни плеъри на пазари като Ибей, които се продават с цел улесняване на пиратстването.

Британската служба за интелектуална собственост обяснява, че употребата на подобни устройства лишава британската творческа индустрия от приходи, които биха могли да се използват за финансиране на нови телевизионни предавания, филми и отразяване на спортни събития. Освен това тези устройства често нямат адекватна защита за деца и дори могат да бъдат опасни – купените от страни извън Европейския съюз може да не съответстват на задължителните стандарти за безопасност, което увеличава риска от пожар в дома.

Голяма част от дискусиите около незаконните мултимедийни плеъри е заради Коди – безплатен и напълно законен софтуер, който позволява на ентусиастите бързо да организират своята мултимедия.

Разработчици извън Коди могат да създават свои добавки за платформата, което е довело до бум на незаконното възпроизвеждане в реално време на филми, телевизионни предавания и спортни събития.

Притежателите на авторските права започнаха да отвръщат на удара. Големи американски и британски филмови студиа, телевизионни оператори и доставчици на мултимедийно съдържание се обединиха и успяха да спрат някои от най-популярните добавки за пиратско съдържание за Коди.

Британската служба за интелектуална собственост ясно уточнява, че не трябва да се търси вина в Коди, но някои онлайн търговци или потребители, които са на ти с модерните технологии, адаптират иначе законния софтуер, за да създадат незаконни устройства за възпроизвеждане на мултимедийно съдържание в реално време.

Как да разберете дали мултимедийният плейър, свързан към вашия телевизор, е законен или не? Нека видим официалното становище на Британската служба за интелектуална собственост.

„Ако гледате телевизионни програми, филми или спортни събития, за които обикновено се плаща, но вие ги да гледате, без да сте платили, вероятно използвате незаконно устройство или софтуер за възпроизвеждане на мултимедийно съдържание в реално време. Това може да е филм, който скоро е излязъл по кината, спортно събитие, което се излъчва от БиТи Спорт, или телевизионно предаване като например Игра на тронове, което единствено може да се гледа по Скай“.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Да поясня нещо за някои,които не разбират. декември 3, 2018
    Да поясня нещо за някои,които не разбират. Във Великобритания има едно място където хората получават пари за да говорят с вас на български език и ви дават инфрмация безплатно, това е българското посолство ето неговите данни за контакт. http://bulgarianembassy-london.org/contact-us/ Всичко други сънародници включително и аз сме фирми и работим не като чарити. Никой не ни […]
    Atanas Chikov
  • Проверка и подобряване на кредитно досие ноември 14, 2018
    Всеки индивид във Великобритания е обект на следене от страна на финансовите инстутуции. Информацията за неговото поведение по отношение на оперирането с финанси се  записва и споделя. Съществуват много скрити детайли, които не могат да се видят с просто око в един кредитен рапорт. Всеки един от вас може да получи кредитен отчет, но рекламираните […]
    novinar

Follow us on Facebook!