Здраве и здравеопазване Обща информация

Бутилираната вода във Великобритания

Повечето хора дори не предполагат колко важно е за организма да бъде добре хидратиран, особено през топлите месеци. Когато става дума за хидратация, повечето учени на визират просто водата, която пием, а също и други източници, като напитки и храни, които дават необходимите течности на организма. Въпреки това, най-добрият от тези източници е именно водата, без значение дали е бутилирана или чешмяна.

Необходимото количество вода, което  трябва да приемаме на ден, е различно за всеки и зависи от индивидуалните нужди на организма. В зависимост от пола, възрастта, теглото, физическата активност и климата, някои от нас могат да живеят и с няколкостотин милилитра вода на ден, докато за други да са необходимо поне няколко литра.

От Световната здравна организация препоръчват мъжете да приемат по 2,5 литра вода на ден, а дамите по 2 литра. Това може да става от храни и напитки, но се препоръчва 70 до 80 процента от дневния прием да бъде от напитки и най-вече чиста вода. Всъщност именно водата е напитката, която експертите съветват да приемаме обилно, но това не важи за други видове безалкохолни, подсладени и газирани напитки.

Но защо е толкова важно да бъдем добре хидратирани? Водата в организма спомага за нормалната му физическа работа и за когнитивната функция на мозъка, както и за терморегулиране, т.е. охлаждане и поддържане на нормална телесна температура.

Първоначалният отговор на тялото ни към дехидратацията (обезводняването) е  жажда, за да се увеличи приема на вода. Налице е и намалено отделяне на урина, за да се спре загубата на вода. При обезводняване урината става по-концентрирана и по-тъмна на цвят.

Когато въпреки тези начални симптоми нивото на загуба на вода се увеличи, нещата се задълбочават. Започваме да изпитваме сухота в устата, намалява изпотяването, което води до прегряване, възможни са мускулни схващания, гадене, сърцебиене, замаяност и слабост. Затова е от изключителна важност да приемаме достатъчно течности и най-вече вода през деня, особено през лятото или когато сме по-активни физически.

Но с какво да се хидратираме? Достатъчна ли е чешмяната вода или е по-удачно да пием бутилирана? На пръв поглед разликите между двете са, че чешмяната е практически почти безплатна и можем да си наливаме когато и колкото искаме, докато за бутилираната трябва да си я купуваме и заплащаме. Някои хора обаче смятат, че бутилираната вода е много по-чиста и полезна от чешмяната. Дали това е така?

От вестник „Гардиън“ твърдят, че бутилираната вода е най-купуваната безалкохолна напитка във Великобритания, дори повече от соковете и газираните напитки. За година британците изпиват средно по 2,6 милиарда литра бутилирана вода. Тя обаче е 500 до 1000 пъти по-скъпа от чешмяната.

Според изданието, не е необходимо да даваме пари за вода в бутилка от супермаркета, след като можем да си я налеем почти безплатно у дома. Всъщност, от редакцията на вестника съветват да спрем да купуваме бутилираната вода, защото реално няма доказателства, че тя е по-добра и по-полезна за организма от чешмяната.

Две трети от чешмяната вода във Великобритания идва от повърхностни източници като резервоари, езера и реки, а останалата е от подпочвени води. Чешмяната вода се третира по строги стандарти за безопасност и, според експерти, това я прави по-безвредна от някои бутилирани води.

В чешмяната вода има остатъци от хлора, с който се третира, които обикновено нямат вкус, но й помагат да е по-устойчива към бактерии. Ако въпреки това усещате по-странен и нетипичен за чешмяната вода вкус, който може би е хлор, най-лесният начин да се отървете от него е като оставите бутилката с налятата вода за 30 минути в хладилника.

Проучване на „Гардиън“ от 2014 година, проведено сред 1000 души в Белфаст, е доказало, че те не могат да открият разлика между чешмяната и бутилираната вода, след като са я опитали на сляпо и е трябвало да посочат коя е по-приятна, чиста и освежаваща. Всъщност истината според изданието е, че както чешмяната, така и бутилираната вода може да бъде третирана, например, за да се намали съдържанието на желязо в нея. Въпреки това, повечето британци предпочитат бутилираната вода, заради отличния й маркетинг и навика да не пазят бутилките, за да си наливат в тях чешмяна вода.

Ако и вие сте сред хората, които предпочитат бутилираната вода, може би неведнъж сте се питали защо има толкова различни видове на различни цени, а понякога и с различни вкусове.

Когато плащаме за бутилирана вода, най-важното нещо е да четем етикета внимателно. На него пише всичко, което може да ни интересува.

Ако на етикета пише „Естествена минерална вода“ (Natural mineral water), то значи водата в бутилката е налята от проверен и оторизиран минерален извор и е пригодена за директна употреба, без съдържание на каквито и да било токсини.

Изворната вода (Spring water) се налива директно от подземен извор и директно е годна за пиене. Може да се добива от различни извори.

Ако обаче на етикета на водата пише просто „Бутилирана вода“ (Bottled water), то тя може да е съвсем обикновена, не е задължително да е или изворна или минерална. Всъщност, съдържанието на една трета от бутилираните води, които се продават в британската търговска мрежа, не е нищо повече от преработена чешмяна вода.

Вкусовете на различните бутилирани води зависят от минерализацията и киселинността на водата, както и региона, откъдето извира. Ако тя извира дълбоко от земята, вероятно съдържа много минерали и ще има по-мек вкус от тази, която извира от плитко и съдържа в себе си повече калций и магнезий.  

Точното количество минерали във водата можете да видите на етикета. Търсете обозначенията за “разтворими вещества” (Dissolved solids) или “остатъчна минерална стойност” (Residue value). Колкото по-високо е числото, толкова повече минерали има във водата. Водата с висока минерализация има по-солен вкус.

Естествената киселинност на водата също променя вкуса й. Водата с по-висока киселинност е с pH под 7 и ще има по-горчив вкус. Водата с по-ниска киселинност – pH над 7 ще е по-сладникава на езика.

Но по-полезна ли е минералната вода от чешмяната? Всъщност в състава на минералната има минерали като калций, магнезий и натрий, които имат положителен ефект върху организма, стига да са приети подходящи количества от тях.

Калцият е с препоръчителен дневен прием от 800-1000 милиграма и спомага за работата на нервната система, регулира сърдечния ритъм и намалява кръвното налягане.

Магнезият е с препоръчителен дневен прием от 300-400 милиграма и спомага за растежа и заздравяването на костите, както и предпазва от сърдечни удари, астма и образуване на камъни в бъбреците.

Натрият е с препоръчителен прием от 1100-3300 милиграма на ден и регулира кръвното налягане и спомага за функцията на нервите и мускулите. Той се съдържа и в много храни, затова е много лесно дневните дози на натрий да бъдат превишени, което може да доведе до високо кръвно налягане и инфаркт.

От вестник „Дейли мейл“ също са направили проучване през 2015 година, за да разберат дали наистина бутилираната вода е по-добра от чешмяната. В него са включили някои от най-известните марки бутилирани води във Великобритания. Нека видим какво казва то:

 

Минерална вода „Евиан“ (Evian Natural Mineral Water)

Цена за литър: 65 пенса* [цената е както е посочена в изданието и е възможно да не е актуална към момента]

Съдържание на минерали за литър: калций – 80 мг, магнезий – 26 мг, натрий – 7 мг.

Киселинност: 7,2 pH

Вкус: Балансиран с лек солен послевкус

От „Евиан“ твърдят, че всяка капка от водата им е била част от дъжд или сняг и е филтрирана поне 15 години през различни скални слоеве в Алпите. Марката е собственост на корпоративния гигант „Данон“ и се добива от естествени извори в южния бряг на Женевското езеро в Алпите.

 

Изворна вода „Хайленд спринг“ (Highland Spring Still Spring Water)

Цена за литър: 92 пенса

Съдържание на минерали за литър: калций – 41 мг, магнезий – 10 мг, натрий – 6 мг.

Киселинност: 7,8 pH

Вкус: Ненатрапчив, без доловими послевкусове или минерализация

Изворна вода, филтрирана от базалтовите скали на Пъртшър. Изворът е оторизиран като органичен. Добива се от 65-метрова дълбочина.

 

Минерална вода „Волвик“ (Volvic Natural Mineral Water)

Цена за литър: 40 пенса

Съдържание на минерали за литър: калций – 12 мг, магнезий – 8 мг, натрий – 12 мг.

Киселинност: 7 pH

Вкус: Едва доловим минерален вкус, много по-мека от повечето бутилирани води.

Както „Евиан“, „Волвик“ е собственост на „Данон“ Водата се филтрира през стотици метри вулканични скали в Централния планински масив в Източна Франция.

 

Минерална вода „Хилдън инглиш“ (Hildon English Still Natural Mineral Water)

Цена за литър: 1,59 паунда

Съдържание на минерали за литър: калций – 97 мг, магнезий – 2 мг, натрий – 8 мг.

Киселинност: 7,3 pH

Вкус: Водата е много „по-тежка“ от останалите, но с неутрален, неметален вкус.

Добива се в долина в Хемпшър, в градчето Бротън. Водата е предпочитана от повечето ресторантьори, като през 2015 година спечели наградата „Изборът на шеф-готвачите“ в списание „Ресторантьор“.

 

Минерална вода „Бъкстон“ (Buxton Still Natural Mineral Water)

Цена за литър: 60 пенса

Съдържание на минерали за литър: Калций – 55 мг, Магнезий – 19 мг, Натрий – 24 мг.

Киселинност: 7,4 pH

Вкус: Почти недоловим метален привкус.

Водата е дъждовна и се филтрира през варовиковите скали на Пийк Дистрикт от хиляди години. Марката е собственост на компанията „Нестле“ и съдържа повече натрий от останалите бутилирани води на пазара.

 

Минерална вода „Аква пана“ (Acqua Panna Natural Mineral Water)

Цена за литър: 1,36 паунда

Съдържание на минерали за литър: калций – 32 мг, магнезий – 6 мг, натрий – 6 мг.

Киселинност: 8 pH

Вкус: С по-високата си киселинност, водата е много по-мека и пивка от повечето бутилирани води. Има лек привкус на минерали.

Водата преминава 15 години през Апенините в Тоскана, Италия. Извира от извор на връх Газаро. Производителят я описва като перфектно балансирана, мека и освежаваща.

 

Натурална минерална негазирана вода „Роял дийсайд“ (Royal Deeside Natural Mineral Water Still)

Цена за литър: 1,26 паунда

Съдържание на минерали за литър: калций – 3 мг, магнезий – 2 мг, натрий – 7 мг.

Киселинност: 6,2 pH

Вкус: Много мека без особен вкус.

Филтрира се 50 години през гранитените скали на върховете в национален парк „Карнгормс“. Бутилира се в Пананик Уелс в Абърдиншър. Част от печалбите от продажбите на водата отиват за благотворителната фондация на принца на Уелс.

 

Изворна вода „Вос Артизиън“ от Норвегия (VOSS Artesian Spring Water from Norway)

Цена за литър: 2,86 паунда

Съдържание на минерали за литър: калций – 5 мг, магнезий – 1 мг, натрий – 6 мг.

Киселинност: 6 pH

Вкус: Лек метален вкус и почти неразличима от чешмяната вода. Продава се в красива бутилка.

Извира от извор в Южна Норвегия и се бутилира в красиви стъклени бутилки.

 

Минерална вода „Белу“ (Belu Still Natural Mineral Water)

Цена за литър: 40 пенса

Съдържание на минерали за литър: калций – 98 мг, магнезий – 3 мг, натрий – 9 мг.

Киселинност: 7,4 pH

Вкус: Водата няма вкус, но повишените количества на калция й придават твърдост.

От „Белу“ бутилират водата на три минерални извора – в Кеймбриджшър, в Шропшър и в Монтомъришър. Всички приходи от водата отиват за благотворителност и до сега от „Белу“ са дарили над 1 милиона паунда.

 

Минерална вода „Фиджи“ (Fiji Artesian Water)

Цена за литър: 1,49 паунда

Съдържание на минерали за литър: калций – 18 мг, магнезий – 15 мг, натрий – 18 мг.

Киселинност: 7,7 pH

Вкус: Мека с лек сладък привкус. Повече от приятна за консумация.

Филтрира се през вулканичните скали от остров Фиджи. Всяка бутилка от тази вода пътува по 10 хиляди мили с кораб, за да достигне британските супермаркети.

 

Чешмяна вода

Цена за литър: около 0,1 пенса

 

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

 • Внимание има нагла диверсия срещу Европа и други региони.Проникващи масови убиици чрез обемен контрол ,пси препрограмиране и корупция отравят милиони с хлор токсични химически оръжия подавани в питейни водопроводи.
  Корумпирани от министерство на“ здравеопазването“ СОфия и други страни принуждават ВиК да подават на населението само хлор токсични отровени води вместо питейна вода по действащите стандарти. НАд 5 000 000 000 живи лева в БГ годишно допълнително ограбват от народа чрез продажба на опасни препарати маскирани като уж“лекарства“ на отровените с хлор токсични отрови.Вместо предписваните от мед мафията дози обаче ВиК служители хвърлят огромни дози химически отрови в резервоарите.Хората измират масово от рак,инсулт,инфаркт,диабет..Ползвайте кани за филтриране на вода.Вкл за супи,чай,кафе,компоти,сокове.Милиони са отровени в Швеция .

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
  Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
  novinar
 • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
  Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
  admin

Follow us on Facebook!