Образование

Бъдещи студенти във Великобритания – багаж и документи

Придобитото образование и квалификации на Острова се признават по цял свят и хората завършили там винаги са предпочитани от работодателите. Все повече млади хора с амбиции осъзнават това нещо и искат да продължат да се обучават именно във Великобритания, за да получат възможно най-доброто образование и перспектива. В тази статия ще намерите полезна информация за всичко, което ще ви е необходимо при първото ви заминаване за Обединеното кралство.

Повечето нови студенти са под леко напрежение , заради голямата промяна, която ги очаква, а подреждането на багажа може да увеличи стреса им. Ако и вие сте сред тях, не се притеснявайте, това е нормално. В такива моменти е важно да останете колкото си може по-спокойни и да мислите трезво. Не се впускайте да взимате каквото ви попадне, ами опаковайте най-важното. Ето един примерен списък с най-нужните неща, които да вземете със себе си:

Храна

Имайте в предвид факта, че сте ограничени в теглото на багажа си, така, че не взимайте много храна. Като всеки друг студент и на вас вероятно ще искат да ви опаковат храна за цяла година, но това е наистина ненужно. Сложете си нещо малко, което да ви стигне за обяд или вечеря, за да не търсите магазин веднага след като пристигнете. След като отпочинете от пътя е ясно, че ще отидете до супермаркета и ще си вземете каквото ви е необходимо. Ако искате да си вземете домашно приготвена храна и зимнина, запазете спокойствие, като се приберете следващия път по празниците, ще сте с полупразен куфар и ще имате място да вземете каквото си поискате.

Дрехи

Тук вече какво ще вземете в въпрос на личен избор. Просто не прекалявайте, вземете най-нужното и не забравяйте, че времето на Острова е по-специфично от това, с което сте свикнали в родината, така, че си вземете по-топли и плътни дрехи и обувки.

Документи

В повечето случаи ще ви трябват следните документи:

(някои може и да не са ви необходими, това зависи от обстоятелствата ви)

 • Лична карта;
 • Паспорт;
 • Документ за заем – SAAS/SLC;
 • Документ за общежитие;
 • Документи от университета;
 • Писма от UCAS (UCAS Letters);
 • TOEFL/IELTS/ CAE/CPE сертификати.

Допълнителни документи:

 • Паспортни снимки – може да ви потрябват и е добре да имате под ръка, вместо да ходите тепърва да търсите къде да се снимате;
 • Пълномощно от нотариус, което упълномощава ваш близък или родител да ви представлява пред институциите в България – добре е си извадите едно за всеки случай;
 • Европейска здравноосигурителна карта (EHIC Card) – може да си я изкарате безплатно онлайн. Препоръчително е да имате такава карта при заминаване в чужбина;
 • Карта на града, в който ще учите – ако нямате смартфон с карти и навигация, старата хартиена карта е добро решение, особено през първите дни, когато още опознавате града;
 • Кредитни/дебитни карти.

Други

Други неща, които ще са ви нужни и от полза при първото ви заминаване са лаптоп, мобилен телефон, фотоапарат, зарядни устройства.

Важно е да не забравяте разликата в адаптерите, защото мрежата в Обединеното кралство е различна. Ако нямате адаптери, които стават за британската мрежа, просто си купете преходник, даже е добре да си вземете повече за да имате резервни. Разбира се, може да си закупите и като пристигнете, но ще трябва да губите време, а и е неприятно да останете без заряд на батерията на своя лаптоп или телефон още при пристигането си.

Вземете си и USB Flash памет, все пак отивате да учите, а на всеки студент в днешно време му трябва лаптоп и USB „флашка“. В предвид цените на паметите, може да си закупите повече от една, за да имате резервни, защото се случва често да се забравят или губят.

Не пълнете куфара си със съдове и канцеларски принадлежности. В повечето случаи в общежитието или квартирата ви ще има всичко необходимо, а ако ви липсва нещо по-добре си го купете след като пристигнете, отколкото да си пълните куфара с посуда и тетрадки.

Може да си вземете един комплект спално бельо, но това също не е задължително, така, че ако нямате достатъчно място, не претъпквайте куфара си излишно. В някои общежития има възможност да си закупите комплект спално бельо при нанасянето. Ако не ви предложат това, най-лесно е да отидете в супермаркета и да си закупите един комплект. Така ще спестите още място за по-важни неща в куфара си.

Ако имате някакви хронични заболявания или просто сте със слаба имунна система, може да си вземете по-важните лекарства от тук. След това ще разберете как да си набавяте лекарства от местните аптеки.

Това са най-важните неща около подготовката за първото ви заминаване, след като свикнете с обстановката ще разберете, че няма нищо страшно или притеснително в това да учите в чужбина. Не забравяйте да вземете само най-нужното, все пак при последващите пътувания ще имате възможност да си вземете и останалите неща.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • СЕРТИФИКАТИТЕ, НЕОБХОДИМИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА БРИТАНСКО ГРАЖДАНСТВО август 6, 2019
  Ако имате статут за постоянно пребиваване като, Indefinite Live to Remain ( Settled Status) или Permanent Residence, вие може да подадете документи, за да вземете британско гражданство.   Преди обаче да вземете британско поданство, трябва да са изминали 12 месеца от получаване на статута ви, както и да  имате документи за владеене на английски език и да покажете сертификат за […]
  Atanas Chikov
 • КАКВО ДА НАПРАВИМ СЛЕД КАТО СМЕ ПОЛУЧИЛИ СТАТУТ ЗА ПРЕБИВАВАНЕ август 1, 2019
  Ето стъпките, които всеки сънародник, който е получил статут във Великобритания трябва да следва. В деня, в който сте получили статут за пребиваване в Обединеното кралство,  освен да си кажете едно честито и ако искате да го полеете, препоръчвам да направите следните неща. Стъпки за тези които са получили временен статут (pre-settled status) ILR Indefinite leave […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!