Данъци и такси Пари и финанси

Вашата местна застраховка – оазис за скрити такси

Потребителите във Великобритания отдавна го знаят, но тенденцията продължава с алармиращи темпове – добавянето на все повече скрити такси към видовете застраховки и финансови продукти, които ви се предлагат.

Скорошно проучване посочи, че двама от всеки трима души на Острова са ядосани, че непрекъснато им се налага да плащат допълнителни и премълчавани такси при промени или прекратяване на застрахователната им полица.

Почти половината от големите автозастрахователи през последните 3 години въведоха нелогично високи такси за всяка допълнителна административна услуга, според данните на компанията-монитор на потребителския пазар Which?

Which? цитира като една от основните причини за скритите такси желанието на застрахователните компании тяхното име да се избутва на по-предни позиции на страниците, когато се задава обичайната команда за търсене по Гугъл: „евтини застраховки“. Конкурентната цена на тяхната застраховка се класира на челни позиции в справката на сравнителните сайтове, но нищо не се споменава относно допълнителните „бонуси“ в пакета им.

Подобна тактика масово се възприема напоследък от големите компании, предлагащи финансови продукти, ипотечни заеми, кредитни карти и банкови сметки.

Проучването посочва, че 68% от хората чувстват, че играчите на пазара използват подвеждащи цифри, за да ги накарат да мислят, че цената на продуктите и услугите им е по-ниска от реалната.

Според данните на Which? поне половината потребители са платили допълнителни такси по закупената финансова или застрахователна услуга през миналата година. Таксата за прекратяване на договора със застрахователите от Endsleigh, например, е нараснала тройно – до 75 паунда, за последните 3 години, докато при Churchill и Privilege тя се е удвоила.

Шест компании – Churchill, LV, More Than, Nationwide, Privilege и Saga, са увеличили таксите си поне наполовина в случаите, когато на клиентите им се налага да направят някаква промяна по полицата, примерно в случаи на брак, смяна на работата или преместване на нов адрес.

Осем компании са въвели нови такси, като АА и Hastings Direct таксуват повече от 20 паунда за отварянето на полица, а Direct Line, NatWest, Privilege и Saintsbury’s таксуват за пращането на всеки дубликатен документ по пощата.

Как скритите такси се трупат на гърба ви?

 • Такса „Откриване“ (Set-up Fee): около 20 паунда за административен „разход“ по откриването на полица или издаването на финансов продукт на ваше име.
 • Такса „Дебитиране“ (Direct Debit Charge): между 17 и 30% допълнителна лихва при месечно дебитно плащане на сумите по полицата.
 • Такса „Прекратяване“ (Cancellation Fee): около 50 паунда при предсрочно прекратяване.
 • Такса „Промяна“ (Adjustment Fee): между 15 и 30 паунда при неразчетена промяна в обстоятелствата, като преместване на нов адрес или пък смяна на фамилия след брак.
 • Такса „Дубликат“ (Duplicate Document Fee): между 3 и 30 паунда за пренапечатване на хартиен документ.
 • Такса „Кредитна карта“ (Credit Card Fee): между 1 и 2% допълнителна такса при пълно заплащане на полицaта ви чрез кредитна карта.
 • Такса „Ранно прекрат ване“ (Early Cancellation Fee): около 25 паунда в случай, че прекратите взаимоотношенията си в указания срок.
 • Такса „Подновяване“ (Renewal Fee): около 20 паунда за продължаване на срока на полицата.

Източник: в-к „БгБен“

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
  Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
  novinar
 • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
  Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
  admin

Follow us on Facebook!