Здраве и здравеопазване Здраве и здравеопазване: Новини

Вдигнаха таксата за изпълнение на рецепта в Англия на 8,80 паунда

От началото на месец април 2018 година таксата за изпълнение на рецепта от Националната здравна служба (NHS) в Англия беше повишена с 2,3%. Милиони пациенти вече плащат по 8,80 паунда за изпълнение на рецепта, като преди повишението таксата беше 8,60 паунда.

Активисти определиха повишението от 20 пенса като „катастрофално“ и предупредиха, че то ще създаде допълнително напрежение за хората с хронични заболявания, които са с „по-малък бюджет“.

Министерството на здравеопазването и социалните грижи обяви повишението на таксата, като заяви, че то е в съответствие с инфлацията в страната. Това идва след като през април миналата година (в началото на миналата финансова година) отново имаше повишение. Тогава таксата скочи от 8,40 на 8,60 паунда.

Сертификатите за изпълнение на рецепта (PPC – Prescription prepayment certificate) остават на същите цени, за да може хората в най-голяма нужда ще бъдат защитени. Пациентите могат да купят годишен сертификат за 104 паунда, което се равнява на 2 паунда на седмица, или тримесечен сертификат срещу 29,10 паунда.

В изявление Здравното министерство обяви своя петгодишен план за бъдещето, според който  до 2021 година ще бъдат инвестирани 10 милиарда паунда в здравните услуги от предната линия.

От друга страна, беше признато, че се очаква Националната здравна служба да намали разходите си с 22 милиарда паунда за същия период от време.

Повишение имат и цените на перуките, хирургическите сутиени и коремни и гръбначни опори. Хирургическите сутиени вече струват 28,85 паунда, коремна или гръбначна опора струва 43,60 паунда и перука от човешка коса 275,95 паунда.

Матина Лоизу от организацията „Паркинсън ЮКей“ и съпредседател на Коалицията за рецептурни такси, осъди промените. Тя заяви, че това покачване на цените ще бъде катастрофално за хората с хронични и пожизнени заболявания: 20 пенса повече за всяка рецепта ще добави напрежение в и без това “опънатите” бюджети на болните. Много хора нямат възможност да работят на пълен работен ден заради своите заболявания. Затова отгоре върху всичките им допълнителни разходи (специализиран транспорт или изисквания за хранителен режим) тази по-висока такса за изпълнение на рецепта може да се окаже сламката, която преобръща колата. Има хора, които споделят с тревога проблемите си, когато се сблъскват с невъзможни дилеми като например избора за какво да дадат малкото пари, с които разполага – дали за храна, за отопление или да плащат за жизнено необходими лекарства. Правителството трябва да намали, не да увеличава финансовото бреме на тези, които вече са преживяли достатъчно, според активистката.

Англия е единствената страна от състава на Обединеното кралство, която все още таксува изпълняването на рецепти.

Таксите бяха едни и същи за цяла Великобритания до 2001 година, когато бяха замразени на 6 паунда в Уелс, а след това бяха премахнати там през 2007 година.

Северна Ирландия последва Уелс през 2010 година, а Шотландия – през 2011-та.

 

Кой може да получи безплатни рецепти?

Можете да получите безплатни рецепти от Националната здравна служба, ако:

  • сте на възраст над 60 или под 16 години;
  • сте на възраст между 16 и 18 години и в редовна форма на обучение;
  • сте бременна жена или сте родили през последните 12 месеца и имате валиден сертификат за неплащане на такса за рецепти поради майчинство (MatEx);
  • имате определено заболяване и имате валиден медицински сертификат (MedEx);
  • имате постоянен физически недъг, който не ви позволява да излизате без помощта на друг човек и имате валиден медицински сертификат (MedEx);
  • имате валидно удостоверение за военна пенсия и рецептата е за съответно увреждане;
  • сте хоспитализиран в болница към Националната здравна служба;
  • получавате определени социални помощи като помощ поради ниски доходи (Income Support); помощ за търсещи работа, основана върху дохода (Income-based Jobseeker’s Allowance) или пенсионен кредит (Pension Credit) (вие или партньорът ви трябва да получавате някоя от помощите или да сте под 20 години и зависими от някого, който го получава).
  • името ви фигурира върху валиден сертификат за данъчен кредит (бяла карта) към Националната здравна служба или валиден сертификат за пълна помощ с разходите за здравеопазване (HC2).

Категории