Пари и финанси: Новини

Връщане на такси и данъци при напускане на Обединеното кралство

Често наши сънародници, решили да напуснат окончателно Великобритания ни задават въпроса „Какви документи трябва да попълня, за да си върна всички данъци и такси, които ми се полагат?“.

Отговорът на този въпрос е – „Попълнете и изпратете към Данъчния офис (HMRC) формуляр Р85“

Ето и подробности за този формуляр.

Какво представлява формуляр Р85

P85 е формата, която попълвате, за да уведомите официално Данъчния офис (HMRC), че напускате Великобритания. Трябва да дадете отговори на редица въпроси, свързани с вас и вашите данъчни въпроси.

Формулярът P85 подпомага данъчната служба при актуализирането на данъчното ви досие в Обединеното кралство и при коректното връщане на данъци при кандидатстване за това. При подаването му вие трябва да се уверите, че притежавате коректния статут за данъчни цели.

В какви случаи подавате P85?

 • При положение, че напускате окончателно Обединеното кралство и няма да се връщате или не знаете кога ще  се връщате отново.
 • Заминавате да работите в чужбина за период най-малко една данъчна година.
 • Вие ставате чуждестранно лице за данъчни цели и не е необходимо да подавате данъчна декларация в Обединеното кралство.

Много е важно да попълните правилно P85. Попълването на формуляра погрешно може да има сериозни последици – спиране на възстановяването на надплатения данък върху доходите или засягащо статута ви на пребиваващ като данъчен субект в Обединеното кралство.

Дори ако не подлежите на  данъчна отстъпка, е добре да попълните и изпратите формуляра Р85, тъй като актуализирането на данъчното ви досие е от голямо значение.

В какви случаи ви връщат на данъци, подавайки форма Р85?

Ако напуснете Обединеното кралство, е нормално да ви се дължи данък за данъчната година (във Великобритания тя е от 6 април на настоящата до 5 април на следващата г.). За да получите възстановяване на данъка, трябва да попълните P85. Хубаво е да разполагате с P45 от последния  си работодател, за да можете да използвате информацията и  за да сте сигурни че всичко ще е вярно. Ако попълнете данъчна декларация като самоосигуряващ се, обикновено не е необходимо да попълвате P85.

Как да получа възстановения данък?

Ако имате право да ви бъдат върнати данъци и такси, подайте формата, преди да напуснете страната, за да избегнете усложнения и забавяне. Парите могат да ви бъдат изпратени по банков път или  с чек на посочен адрес.

Ако се затруднявате при подаване на формуляр Р85, екипът ни от специалисти е на ваше разположение. Контактите на HELP4BG са: тел.077 8606 7076 и имейл help4bulgarians@gmail.com

 

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Проверка и подобряване на кредитно досие ноември 14, 2018
  Всеки индивид във Великобритания е обект на следене от страна на финансовите инстутуции. Информацията за неговото поведение по отношение на оперирането с финанси се  записва и споделя. Съществуват много скрити детайли, които не могат да се видят с просто око в един кредитен рапорт. Всеки един от вас може да получи кредитен отчет, но рекламираните […]
  novinar
 • Безплатни курсове по английски – ноември октомври 29, 2018
  Безплатни курсове по английски – ноември Интересът към английския език е изключително голям. Ето защо стотици пъти съм получавал запитване за безплатни курсове по английски. До сега препоръчвах и продължавам да препоръчвам Учебен Център „Рая“, защото техния преподавател и система са много добри. А освен това и положителното на платения курс е, че когато платиш нещо […]
  novinar

Follow us on Facebook!