Пари и финанси: Новини

Връщане на такси и данъци при напускане на Обединеното кралство

Често наши сънародници, решили да напуснат окончателно Великобритания ни задават въпроса „Какви документи трябва да попълня, за да си върна всички данъци и такси, които ми се полагат?“.

Отговорът на този въпрос е – „Попълнете и изпратете към Данъчния офис (HMRC) формуляр Р85“

Ето и подробности за този формуляр.

Какво представлява формуляр Р85

P85 е формата, която попълвате, за да уведомите официално Данъчния офис (HMRC), че напускате Великобритания. Трябва да дадете отговори на редица въпроси, свързани с вас и вашите данъчни въпроси.

Формулярът P85 подпомага данъчната служба при актуализирането на данъчното ви досие в Обединеното кралство и при коректното връщане на данъци при кандидатстване за това. При подаването му вие трябва да се уверите, че притежавате коректния статут за данъчни цели.

В какви случаи подавате P85?

 • При положение, че напускате окончателно Обединеното кралство и няма да се връщате или не знаете кога ще  се връщате отново.
 • Заминавате да работите в чужбина за период най-малко една данъчна година.
 • Вие ставате чуждестранно лице за данъчни цели и не е необходимо да подавате данъчна декларация в Обединеното кралство.

Много е важно да попълните правилно P85. Попълването на формуляра погрешно може да има сериозни последици – спиране на възстановяването на надплатения данък върху доходите или засягащо статута ви на пребиваващ като данъчен субект в Обединеното кралство.

Дори ако не подлежите на  данъчна отстъпка, е добре да попълните и изпратите формуляра Р85, тъй като актуализирането на данъчното ви досие е от голямо значение.

В какви случаи ви връщат на данъци, подавайки форма Р85?

Ако напуснете Обединеното кралство, е нормално да ви се дължи данък за данъчната година (във Великобритания тя е от 6 април на настоящата до 5 април на следващата г.). За да получите възстановяване на данъка, трябва да попълните P85. Хубаво е да разполагате с P45 от последния  си работодател, за да можете да използвате информацията и  за да сте сигурни че всичко ще е вярно. Ако попълнете данъчна декларация като самоосигуряващ се, обикновено не е необходимо да попълвате P85.

Как да получа възстановения данък?

Ако имате право да ви бъдат върнати данъци и такси, подайте формата, преди да напуснете страната, за да избегнете усложнения и забавяне. Парите могат да ви бъдат изпратени по банков път или  с чек на посочен адрес.

Ако се затруднявате при подаване на формуляр Р85, екипът ни от специалисти е на ваше разположение. Контактите на HELP4BG са: тел.077 8606 7076 и имейл help4bulgarians@gmail.com

 

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
  Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
  novinar
 • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
  Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
  admin

Follow us on Facebook!