Законодателство / Правни въпроси

Във Великобритания дори неволното потупване по рамото може да доведе до обвинение в сексуално посегателство

Невена Беръм, LLM, адвокат

QualitySolicitors A-Z Law

Разберете – тукашните тълкувания на понятията „сексуално посегателство” (sexual assault) и “изнасилване” (rape) понякога са по-различни от тези в България.

Това е действителен случай с мой български клиент:  Момчето обяснява в автобуса на позната англичанка как да стигне до еди-коя си точка на разгърнатата  пред нея карта и жестикулирайки по-освободено (или иначе казано, по балкански), в един момент слага ръка на рамото й. Резултатът: повдигнато срещу него обвинение за “sexual assault”, за което разбира няколко дни по-късно.

Тази история може и да ви прозвучи почти комично, но нашият по-различен манталитет трудно би минал за аргумент, ако се стигне до разглеждането на такава ситуация в съда.

Много мъже ще кажат „не се признавам за виновен за извършване на сексуално насилие или тормоз”, защото нашите стандарти на общуване са по-толерантни от английските.

Но някои наглед невинни действия за европееца и българина могат да донесат обвинения и правни главоболия, когато се приложат в тукашното ежедневие. Например, невинната закачка или опитът за запознанство, които биха били отминати в България, тук в някои случаи могат да бъдат рапортувани в полицията и да ви докарат до подсъдимата скамейка.

В тази статия ще отбележим особеностите на британското тълкувание на понятието „сексуално посегателство” и нека всеки си направи равносметката и да прецени границите си на действие както с лица от срещуположния, така и с лица от същия пол. Понякога желанието да изразите харесване или спонтанно запознанство с дадено лице, може да остави отпечатък върху досието ви и да ви навреди при бъдещото намиране на работа и цялостно развитие и статут.

Как се квалифицира тук „сексуалното посегателство” (sexual assault)

За сексуално посегателство или нападение се счита всяко поведение, което включва някаква форма на контакт или опит за контакт, или е нежелано и има сексуален характер или подтекст.

Подобен случай имахме в офиса, когато наш сънародник харесал момиче във фитнес центъра, който посещавал. Те вече се познавали, човекът твърдеше, че дори на няколко пъти си били разменяли усмивки и поздрави. На излизане от центъра той настигнал момичето и поставил ръка на рамото й в желанието си тя да намали темпото и вървейки, да се запознаят. Това се случило на изхода, след което повървели заедно около 100-ина метра и се разделили. Мъжът се зарадвал, че е установил контакт. А момичето се запътило директно към полицейския участък, за да подаде оплакване срещу него. При последвалото разследване бил прегледан записът на камерите на входа на фитнес салона и там ясно се виждало как мъжът слага ръка на ра мото на излизащото момиче. Присъдата била произнесена почти моментално.

И още един пример за тукашните разбирания за сексуално посегателство: Българин и негов приятел са в басейн и след изпиването на 1-2 бири започват да се закачат с група момичета във водата. Плувайки, единият от тях минал между две от тях, след което се спуснал и минал под дъното на басейна точно под тях. Камерата не е заснела какво става под водата, но останалите момичета бързо се съгласили да свидетелстват срещу нашите сънародници. Тази безобидна (според мъжете) закачка става причина за бърза намеса на бодигардовете, последващ разпит в полицията и обстойна проверка на документи, свидетелства за съдимост и даване на проби.

Как се квалифицира тук „изнасилването” (rape)

Дефиницията „проникване в друго лице без негово съгласие” в британското право има една важна особеност. Това криминално престъпление може да бъде признато за такова само ако е извършено от мъж.

За изнасилване се счита дори и оралният акт на проникване, когато е извършен и от двете страни в нетрезво състояние, в случай че на следващия ден жената внесе рапорт, че това е станало „без нейното съгласие”, независимо доколко е ясен споменът й за това и доколко противоречиво откъм сигнали е било нейното поведение предишната вечер. С една дума, достатъчно в случая е тя просто да изпита угризения от случилото се.

Независимо от конкретните обстоятелства, британските съдилища считат, че не е имало взаимно съгласие при следните случаи:

– лицето е от женски пол и е под 13 години,

– съществувал е директен или индиректен страх от вероятност за насилие или нараняване,

– върху жертвата е оказан натиск от трето лице с цел тя да се съгласи това да се случи,

– лицето е от женски пол и се е намирало в неадекватно състояние,

– лицето е инвалид, който не е бил способен да изрази съгласие за полов контакт.

При повдигнато обвинение за изнасилване или сексуално посегателство

При първия случай, ако обвиняемият се признае за виновен, това винаги се взема предвид за смекчаване на наказанието. Но дори и тогава няма как да се избегне затворът, като годините там са най-често над 10.

В случай, че обвиняемият не се признае за виновен, следва дълъг съдебен процес с няколко паралелни дела и процедури на разследване, изслушване на свидетели и сравняване на доказателства.

Ако срещу вас има обвинение за сексуално посегателство, самопризнаването за виновен също води до смекчаване на присъдата, която е най-често глоба или общественополезен труд. Ако не се признаете за виновен, се насрочва дело пред една от двете инстанции – Magistrate Court или Crown Court. Разликата тук е, че в първия случай ще се явите пред 2-3 съдии, а във втория делото ви ще се разглежда от 12-14 непрофесионални съдебни заседатели. Затова е голяма вероятността те да погледнат на вашия случай като обикновени хора и да ви оневинят или пък наложат по-ниско наказание.

Ако пък вие сте жертва на подобно престъпление и желаете да говорите за това само с професионални лица, можете да се обърнете за съвет към следните служби във Великобритания:

1. Victim Help Line: 0808 1000 900

2. Rape & Sexual Abuse Support Centre: 0808 802 999

3. Survivors UK (за групови терапии): info@survivors.org

4. Victim Support: 0808 16 8911

5. Rape Crisis Group: 0808 802 999

6. Live Well, Help aft er Rape and Sexual Abuse NHS: 111

7. Support Line: 01708 765200.

Източник: в. „БГБен“

Категории