Здраве и здравеопазване Обща информация

Вярно ли е „Петсекундното правило“?

В продължение на три десетилетие Пол Доусън, учен и професор, изучаващ храната, от „Клемсън юнивърсити“, е проучвал как обичайните хранителни навици могат да доведат до разпространение на бактерии в човешкият организъм.

Според репортаж на „Си Ен Ен“, всяка година Доусън и неговата група студенти правят проучване, свързано с хранителните навици и след това определят, доколко “мръсни” са те.

И докато повечето хора не се разболяват от малките количества бактерии, които обикновено се намират в храните или се пренасят чрез обикновенното приготвяне и сервиране на храната, колко от тези „седем мръсни навика“ имате вие?

 

„Петсекундното правило“

Вероятно повечето хора са прилагали правилото на практика.

Бисквита, бонбон или сандвич е изпуснат на земята, но ако го вдигнем до 5 секунди, може да се яде.

Или поне така гласи правилото, но дали е вярно? Ами… може би.

Много зависи от вида на храната, от повърхността, върху която е паднала, както и от количеството бактерии.

Твърди храни, изпуснати на чисти и твърди повърхности, не пренасят твърде много бактерии и едва ли ще навредят на човека.

Но влажни и меки храни върху мръсна повърхност като например мокет или килим? Абсолютно не.

 

Двойно топване в сос

Ако видите някой да отхапе пържен картоф и после да го потопи отново, за да го дояде – това се нарича двойно топване.

Доусън и студентите му са изследвали количеството бактерии, които се пренасят, когато се топва пържен картоф в 3 често срещани соса – салса, течен шоколад и в млечно-сирене в сос.

Отново, според вида на соса, в него са намерени много повече бактерии след двойното топване.

И докато при течния шоколад и млечно-киселия сос преносът на бактерии е неголям, в салсата са открити пет пъти повече бактерии.

Науката обяснява, че след като веднъж е отхапано от чипса и той е потопен отново в соса, не всичката салса от второто топване остава върху парчето, а малка част от нея се връща в купичката и съответно пренася бактериите от устата в соса.

 

Бира-понг

Това е известна най-вече сред по-младите игра, при която се редят чаши с бира и топче за пинг-понг трябва да бъде вкарано в тях. Ако влезе в чашата – пие играчът, чиято чаша е уцелена, а ако пропусне – пие този, който хвърля топчето.

Доусън и студентите му са използвали топчета от игри, играни на закрито и открито.

Проучването им показало, че най-много бактерии имало по топчетата, с които е играно на открито, защото там, освен че са докосвали масите и са пипани от играчите, вероятно са падали и на земята.

Резултатите са показали, че почти всички бактерии от топчето са се прехвърлили в бирата, когато даден играч е отбелязвал точка. След като бъде изпита бирата, съответно бактериите вече са в организма на човека.

 

Споделяне на пуканки в киното

Добре, тук нещата не са толкова зле, колкото при някои от предходните случаи.

След като Доусън и екипа му от студенти са разпространили незаразната бактерия Ешерихия коли по ръцете на техните тестови субекти и са ги помолили да си хапнат заедно от купа пуканки, те са открили, че предаването на бактериите е минимално и се е увеличило с по-малко от 1 процент.

 

Духане на свещи от торта

„Количеството бактерии зависи от човека и от това, как духа свещите, но пренасяне на бактерии наистина има“, казва Доусън.

Според проучването му, духането на свещи, поставени в глазурата на торта води до увеличаването на бактериите с 1400 процента или с 15 пъти повече от тези торти, в чиято глазура няма свещи за духане.

Следващият път когато ядете торта за рожден ден, може би ще е добра идея да пропуснете глазурата отгоре.

 

Вода с лимон (или друг плод)

Сядате в ресторант и сервитьорът ви носи чаша вода, може би с лед и с парченце лимон.

Доусън тества скоростта на предаване на бактерии между ръцете и лъжиците за лед с резени сухи и мокри лимони.

Тестовите субекти покриват ръцете си и лъжиците за лед с незаразната бактерия Ешерихия коли и след това загребват лед и подават резените лимон.

100 процента от бактерията са прехвърлени към мокрите резени лимон, докато по сухите са предадени едва 30 процента от бактерията.

Средно 19 процента от бактерията по ръцете е прехвърлена към леда, докато 66 процента от бактерията по лъжицата е предадена.

 

Менюто, моля

Обикновено първото нещо, което ви се подава в ресторант, е менюто.

И преди да започнете да се ужасявате, не забравяйте, че малките количества бактерии не са опасни и се срещат навсякъде около нас.

Доусън и студентите му са открили, че само с подаването на менюто се предават известно количество бактерии.

Многото хора в ресторантите, особено в натоварените часове, оставят по-голямо количество бактерии по менютата.

 

Заключение

Като цяло Доусън казва, че в ежедневието, ако кухнята ви е чиста и пазите елементарно ниво на чистота и хигиена в дома си, не би трябвало да имате проблем с прехвърлянето на малко бактерии по един или друг начин.

„Тези проучвания не се отнасят до наистина големи проблеми за безопасността на храните, но са интересни и забавни.

Надявам се те да накарат хората да обръщат повече внимание на добрата хигиена“, казва Доусън и добавя:

„Но в никакъв случай не искам изследванията ми да бъдат причината за това някой да се превърне в гермофоб“ (човек с мания за чистота, който се бои да докосне каквото и да било в ежедневието).

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. февруари 14, 2019
    Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. Нека обясня основните прилики и разлики. И двете неща се получават от живеещи във Великобритания, които са навършили пенсионна възраст. Пенсионната възраст в момента е 66 години и е с тенденции да се увеличи. И двете парични заплащания са в максимален размер от 164.35 на седмица. […]
    Atanas Chikov
  • Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. януари 30, 2019
    Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. Ако си направите тази сметка правилно, може да спестите над 1000 паунда. Става въпроса за гражданството на детето. Когато дете на български родители се роди във Великобритания, статута на родителите има голямо значение за неговото гражданство. Ако в момента […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!