Пътуване и транспорт Шофиране

Глоби за превишена скорост – съществува ли наистина правило за 10-процентов толеранс?

Сред водачите на превозни средства съществува един популярен мит, който гласи, че ако шофират с превишена скорост с до 10 процента над допустимото, няма да бъдат глобени. Дали обаче наистина е така?

Често чуваме за това правило, но не е много ясно дали то наистина съществува. То в известна степен е в противоречие с последните правила за глоби за превишаване на максимално разрешената скорост, които бяха въведени на 24 април 2017 година. Според тях водачите могат да бъдат глобени, дори ако превишат скоростта само с 1 миля в час над допустимото. Освен това, съществува потенциалната възможност даден водач да бъде глобен с до 175 процента от своята седмична заплата за едно нарушение.

Говорител на Британския съвет на полицейските началници заяви във връзка с толеранса:

„10-процентовото правило e разрешено в указанията към служителите ни, но то не е част от закона. Използва се като ориентир за прилагане на закона – 10 процента над допустимата скорост плюс 2 мили в час. Идеята е прилагането на закона да става пропорционално“.

Толерансите за водачите при превишаване на скоростта се прилагат по много причини. Неточността в средствата за измерване на скоростта, едно от които е скоростомера на колата, е една от причините. Освен това има и някои неудобства при налагането на глоби на водачите, превишили допустимата скорост само с няколко мили в час.

В полицейско ръководство на Асоциацията за началниците на полицейски управления за прилагане на правилата за превишена скорост от 2011-2015 година се подчертава, че наличието на толеранс не отменя окончателното решение на полицейския служител. Параграфът гласи:

„Тези насоки не заменят и не могат да заменят конкретното решение по преценка на полицейския служител. Когато полицейски служител реши да издаде заповед или глоба за нарушения, извършени със скорост, по-ниска от посочената в таблицата, той трябва да вземе предвид допустимите отклонения на оборудването, използвано в подкрепа на мнението му“.

В документа също така се казва, че има допустим максимален толеранс от +/- 2 мили в час за скорост до 66 мили в час и 3 процента за скорости над 66 мили в час.

Ограничение на скоростта Праг за фиксирана глоба или преминаване на
опреснителен курс за скоростта
Праг за получаване на призовка
30 мили в час 35 мили в час 50 мили в час
50 мили в час 57 мили в час 76 мили в час
70 мили в час 79 мили в час 96 мили в час

Технически, водач на моторно превозно средство пак може да бъде глобен, дори да шофира само с 1 миля в час над допустимата скорост, но е малко вероятно. Основното нещо, което трябва да запомним е, че ограничението на скоростта е наложено поради много добра причина – безопасността на всички нас – и трябва да се спазва.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin
  • Заем от кредитен съюз септември 23, 2017
    Кредитните съюзи са кооперативни дружества, които приемат депозити и дават заеми. Те са създадени от хора с общи интереси, като например мястото, където живеят или работят, и предлагат нисколихвени заеми, възможности за спестявания, а понякога и банкови сметки. Те се появяват през 40-те години, но напоследък стават все по-популярни сред спестителите и кредитополучателите. Какви са […]
    admin

Follow us on Facebook!