Пътуване и транспорт Шофиране

Глоби за превишена скорост – съществува ли наистина правило за 10-процентов толеранс?

Сред водачите на превозни средства съществува един популярен мит, който гласи, че ако шофират с превишена скорост с до 10 процента над допустимото, няма да бъдат глобени. Дали обаче наистина е така?

Често чуваме за това правило, но не е много ясно дали то наистина съществува. То в известна степен е в противоречие с последните правила за глоби за превишаване на максимално разрешената скорост, които бяха въведени на 24 април 2017 година. Според тях водачите могат да бъдат глобени, дори ако превишат скоростта само с 1 миля в час над допустимото. Освен това, съществува потенциалната възможност даден водач да бъде глобен с до 175 процента от своята седмична заплата за едно нарушение.

Говорител на Британския съвет на полицейските началници заяви във връзка с толеранса:

„10-процентовото правило e разрешено в указанията към служителите ни, но то не е част от закона. Използва се като ориентир за прилагане на закона – 10 процента над допустимата скорост плюс 2 мили в час. Идеята е прилагането на закона да става пропорционално“.

Толерансите за водачите при превишаване на скоростта се прилагат по много причини. Неточността в средствата за измерване на скоростта, едно от които е скоростомера на колата, е една от причините. Освен това има и някои неудобства при налагането на глоби на водачите, превишили допустимата скорост само с няколко мили в час.

В полицейско ръководство на Асоциацията за началниците на полицейски управления за прилагане на правилата за превишена скорост от 2011-2015 година се подчертава, че наличието на толеранс не отменя окончателното решение на полицейския служител. Параграфът гласи:

„Тези насоки не заменят и не могат да заменят конкретното решение по преценка на полицейския служител. Когато полицейски служител реши да издаде заповед или глоба за нарушения, извършени със скорост, по-ниска от посочената в таблицата, той трябва да вземе предвид допустимите отклонения на оборудването, използвано в подкрепа на мнението му“.

В документа също така се казва, че има допустим максимален толеранс от +/- 2 мили в час за скорост до 66 мили в час и 3 процента за скорости над 66 мили в час.

Ограничение на скоростта Праг за фиксирана глоба или преминаване на
опреснителен курс за скоростта
Праг за получаване на призовка
30 мили в час 35 мили в час 50 мили в час
50 мили в час 57 мили в час 76 мили в час
70 мили в час 79 мили в час 96 мили в час

Технически, водач на моторно превозно средство пак може да бъде глобен, дори да шофира само с 1 миля в час над допустимата скорост, но е малко вероятно. Основното нещо, което трябва да запомним е, че ограничението на скоростта е наложено поради много добра причина – безопасността на всички нас – и трябва да се спазва.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
    Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
    novinar
  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin

Follow us on Facebook!