Пътуване и транспорт Шофиране

Глоби за превишена скорост – съществува ли наистина правило за 10-процентов толеранс?

Сред водачите на превозни средства съществува един популярен мит, който гласи, че ако шофират с превишена скорост с до 10 процента над допустимото, няма да бъдат глобени. Дали обаче наистина е така?

Често чуваме за това правило, но не е много ясно дали то наистина съществува. То в известна степен е в противоречие с последните правила за глоби за превишаване на максимално разрешената скорост, които бяха въведени на 24 април 2017 година. Според тях водачите могат да бъдат глобени, дори ако превишат скоростта само с 1 миля в час над допустимото. Освен това, съществува потенциалната възможност даден водач да бъде глобен с до 175 процента от своята седмична заплата за едно нарушение.

Говорител на Британския съвет на полицейските началници заяви във връзка с толеранса:

„10-процентовото правило e разрешено в указанията към служителите ни, но то не е част от закона. Използва се като ориентир за прилагане на закона – 10 процента над допустимата скорост плюс 2 мили в час. Идеята е прилагането на закона да става пропорционално“.

Толерансите за водачите при превишаване на скоростта се прилагат по много причини. Неточността в средствата за измерване на скоростта, едно от които е скоростомера на колата, е една от причините. Освен това има и някои неудобства при налагането на глоби на водачите, превишили допустимата скорост само с няколко мили в час.

В полицейско ръководство на Асоциацията за началниците на полицейски управления за прилагане на правилата за превишена скорост от 2011-2015 година се подчертава, че наличието на толеранс не отменя окончателното решение на полицейския служител. Параграфът гласи:

„Тези насоки не заменят и не могат да заменят конкретното решение по преценка на полицейския служител. Когато полицейски служител реши да издаде заповед или глоба за нарушения, извършени със скорост, по-ниска от посочената в таблицата, той трябва да вземе предвид допустимите отклонения на оборудването, използвано в подкрепа на мнението му“.

В документа също така се казва, че има допустим максимален толеранс от +/- 2 мили в час за скорост до 66 мили в час и 3 процента за скорости над 66 мили в час.

Ограничение на скоростта Праг за фиксирана глоба или преминаване на
опреснителен курс за скоростта
Праг за получаване на призовка
30 мили в час 35 мили в час 50 мили в час
50 мили в час 57 мили в час 76 мили в час
70 мили в час 79 мили в час 96 мили в час

Технически, водач на моторно превозно средство пак може да бъде глобен, дори да шофира само с 1 миля в час над допустимата скорост, но е малко вероятно. Основното нещо, което трябва да запомним е, че ограничението на скоростта е наложено поради много добра причина – безопасността на всички нас – и трябва да се спазва.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Български застрахователни неволи в UK юни 3, 2019
    Често пъти нашите сънародници във Великобритания изпадат в ситуации, в които се изяснява, че ако са имали направена застраховка навреме, развръзката сега би била много по-различна. И обикновено става въпрос за проблеми, изискващи солидна парична сума. Ех, ако…, но вече е късно! И още нещо. Когато се прави застраховка, тук не е важно само да […]
    Atanas Chikov
  • Българи търсят правата си във Великобритания май 4, 2019
    Почти всеки ден някой българин се свързва с нашата фирма www.help4bg.co.uk да търси правата си. Питат ни, може ли да си търсим правата. Истината е, че то за търсенето ще може да ги търсите, ама дали ще ги намерите е въпроса. Ако пък ги намерите, дали търсенето си е заслужавало е другото нещо, над което трябва да […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!