Забележителности и култура Паркове, ботанически градини Сгради

Дворецът Бленъм (Blenheim Palace)

Дворецът Бленъм несъмнено е една от най-големите и известни сгради във Англия. Разположена е недалеч от Удсток, Оксфордшир. Това е родното място на сър Уинстън Чърчил и единственият дворец, който е получил званието си без да е собственост на кралското семейство.

Бленъм е проектиран от сър Джон Ванбруг. Архитектът е заложил на великолепния бароков стил и крайният резултат е един наистина уникален дворец. Сградата е построена в периода между 1705-1722 година за Джон Чърчил – първият херцог на Марлборо, по заповед на кралица Ан, която искала да го възнагради заради победата му над французите в битката при Бленъм през 1704 година. В двореца са окачени множество картини и гоблени, които ознаменуват битките и победите на херцога.

Дворецът е едно колосално здание, което обаче имало нужда от доста средства за поддържка, които пък идвали от държавната хазна и недоволството на Парламента не закъсняло. Дори и съпругата на Джон Чърчил – Сара Дженингс считала сградата по-скоро за паметник, отколкото за свой дом. Все пак въпреки недоволствата се започва ремонт, който завършва в годината, през която херцогът на Марлборо умира. Херцогинята  издига паметник на високо място в градината в негова чест.

След смъртта си Джон Чърчил не оставя наследник от мъжки пол и затова Бленъм преминава в ръцете на Чарлз Спенсър, който прибавя към името на рода и фамилията Чърчил. В двореца е роден лорд Рандолф Чърчил, а през 1874 година там се ражда и неговият син –  Уинстън Чърчил.

Когато човек се вгледа в двореца Бленъм може да забележи много ясно, че в него не са вплетени френските модели на класицизъм, защото архитектът е отказал. Така се е поставило началото на английското романтично движение, което се разпознава по еклектичността на вдъхновението и любовта към природата.

Можете да посетите двореца всеки ден от 10:30 до 17:30 часа.

Паркът е отворен за посещения всекидневно от 09:00 до 18:00 часа.

Цените на билетите са:

За посещение на двореца, градините и парка:

 • Възрастни – GBP 21;
 • Студенти и пенсионери – GBP 16,50;
 • Деца (между 5 и 16 години) – GBP 11,50;
 • Семейства (2 възрастни и 2 деца или 1 възрастен и 3 деца) – GBP 55.

Ако желаете да посетите само парка и градините ще трябва да заплатите:

 • Възрастни – GBP 12;
 • Студенти и пенсионери – GBP 9;
 • Деца – GBP 6,30;
 • Семейства – GBP 32.

Подробна информация и упътване как да стигнете до двореца може да откриете на този адрес.

Официален сайт

[nggallery id=93]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
  Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
  novinar
 • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
  Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
  admin

Follow us on Facebook!