Забележителности и култура Паркове, ботанически градини Сгради

Дворецът Бленъм (Blenheim Palace)

Дворецът Бленъм несъмнено е една от най-големите и известни сгради във Англия. Разположена е недалеч от Удсток, Оксфордшир. Това е родното място на сър Уинстън Чърчил и единственият дворец, който е получил званието си без да е собственост на кралското семейство.

Бленъм е проектиран от сър Джон Ванбруг. Архитектът е заложил на великолепния бароков стил и крайният резултат е един наистина уникален дворец. Сградата е построена в периода между 1705-1722 година за Джон Чърчил – първият херцог на Марлборо, по заповед на кралица Ан, която искала да го възнагради заради победата му над французите в битката при Бленъм през 1704 година. В двореца са окачени множество картини и гоблени, които ознаменуват битките и победите на херцога.

Дворецът е едно колосално здание, което обаче имало нужда от доста средства за поддържка, които пък идвали от държавната хазна и недоволството на Парламента не закъсняло. Дори и съпругата на Джон Чърчил – Сара Дженингс считала сградата по-скоро за паметник, отколкото за свой дом. Все пак въпреки недоволствата се започва ремонт, който завършва в годината, през която херцогът на Марлборо умира. Херцогинята  издига паметник на високо място в градината в негова чест.

След смъртта си Джон Чърчил не оставя наследник от мъжки пол и затова Бленъм преминава в ръцете на Чарлз Спенсър, който прибавя към името на рода и фамилията Чърчил. В двореца е роден лорд Рандолф Чърчил, а през 1874 година там се ражда и неговият син –  Уинстън Чърчил.

Когато човек се вгледа в двореца Бленъм може да забележи много ясно, че в него не са вплетени френските модели на класицизъм, защото архитектът е отказал. Така се е поставило началото на английското романтично движение, което се разпознава по еклектичността на вдъхновението и любовта към природата.

Можете да посетите двореца всеки ден от 10:30 до 17:30 часа.

Паркът е отворен за посещения всекидневно от 09:00 до 18:00 часа.

Цените на билетите са:

За посещение на двореца, градините и парка:

 • Възрастни – GBP 21;
 • Студенти и пенсионери – GBP 16,50;
 • Деца (между 5 и 16 години) – GBP 11,50;
 • Семейства (2 възрастни и 2 деца или 1 възрастен и 3 деца) – GBP 55.

Ако желаете да посетите само парка и градините ще трябва да заплатите:

 • Възрастни – GBP 12;
 • Студенти и пенсионери – GBP 9;
 • Деца – GBP 6,30;
 • Семейства – GBP 32.

Подробна информация и упътване как да стигнете до двореца може да откриете на този адрес.

Официален сайт

[nggallery id=93]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. февруари 14, 2019
  Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. Нека обясня основните прилики и разлики. И двете неща се получават от живеещи във Великобритания, които са навършили пенсионна възраст. Пенсионната възраст в момента е 66 години и е с тенденции да се увеличи. И двете парични заплащания са в максимален размер от 164.35 на седмица. […]
  Atanas Chikov
 • Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. януари 30, 2019
  Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. Ако си направите тази сметка правилно, може да спестите над 1000 паунда. Става въпроса за гражданството на детето. Когато дете на български родители се роди във Великобритания, статута на родителите има голямо значение за неговото гражданство. Ако в момента […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!