Здраве и здравеопазване

Доказани методи за подобряване на зрението

Един от основните принципи в медицината е, че когато един мускул не се използва, той отслабва. Както всеки друг мускул, очните мускули също трябва да се тренират, за да бъдат здрави и силни, защото в противен случай зрението се влошава. За щастие обаче, има доказани методи, които могат да помогнат в това начинание. Чрез тях дори може би да се постигне подобрение на зрението си, но колко осезаемо ще е то зависи от много фактори. Въпреки това нищо не пречи да опитате.

Избягвайте преумората на очите през деня. Ако това е невъзможно заради работата ви, просто се опитайте веднъж на 2-3 часа да затваряте очите си за няколко минути, за да отпочинат.

На изображението отдолу са показани 16 основни и добре познати упражнения, които можете да правите, за да тренирате очните мускули. Правете ги всеки ден в реда, в който са показани.

1Ако имате очила с диоптър, опитайте се да намалите времето, през което ги носите. В случай, че това не е възможно, поне ги сваляйте за кратко.

Масажирайте очите си. За целта използвайте показалеца и средния си пръст. Масажирайте с нежни кръгови движения. Докато го правите трябва да усещате лек натиск, но не и дискомфорт или болка. Масажирайте точки от едно до шест в последователността, показана на изображението.

2Когато сте навън на разходка, опитвайте се да гледате по надалеч, вместо да фокусирате погледа си върху по-близките обекти или краката си.

Пийте сок от моркови колкото можете по-често, най-добре – всеки ден.

Когато чувствате, че очите ви са уморени, измийте лицето си с топла вода. Някои автори препоръчват често плакнене на очите със затворени клепачи.

Поне два часа преди лягане се опитайте да не гледате телевизия или да се взирате в екрана на компютъра или смартфона си.

Опитайте индийското упражнение за очите Тратака. То произлиза от йогата и спомага на очите и умът ви да останат фокусирани. За да изпълните упражнението се настанете удобно срещу малък неподвижен обект, поставен в средата на открито пространство, например свещ. Фокусирайте погледа си и цялото си внимание върху обекта. Опитайте се да не мигате. Стремете се да гледате обекта така че да го виждате ясно и запомнете всеки детайл от него. След това затворете очи, фокусирайте вниманието си върху мястото между двете ви вежди и се опитайте да задържите в съзнанието си ясния спомен за наблюдавания обект възможно най-дълго. Правете упражнението около 10 минути. Целта е да се научите да виждате възможно най-ясно даден обект преди очите ви да се изморят.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
    Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
    novinar
  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin

Follow us on Facebook!