Здраве и здравеопазване Почивки и ваканции в страната и чужбина

Европейска здравноосигурителна карта – какво представлява и можем ли да я ползваме вместо туристическа застраховка?

Никой не е застрахован от болести и инциденти и не се знае дали няма да ни се наложи да потърсим спешна медицинска помощ, което може да бъде изпълнено с доста стрес особено ако сме в непозната държава и без здравни права. Европейската здравноосигурителна карта или накратко ЕЗОК (на английски European Health Insurance Card – EHIC) може да направи подобни ситуации много по-леки, тъй като осигурява по-евтини или безплатни медицински грижи в повечето Европейски страни.

Какво представлява ЕЗОК?

През 2005 година здравната форма „Е111“ отпадна и Европейската здравноосигурителна карта я замести. Картата дава право на всеки здравноосигурен европейски гражданин да се възползва от държавни медицински услуги в други страни от Европейската икономическа общност на по-ниски цени и дори безплатно.

Европейската здравноосигурителна карта ще ви осигури покритие при спешни случаи, когато се разболеете или претърпите инцидент докато сте в чужбина. Тя дори покрива здравни проблеми, възникнали от хронично заболяване.

Както споменахме по-горе, ЕЗОК покрива само държавните медицински грижи и услуги. Картата не важи за частно здравеопазване, така че ако потърсите помощ от частна болница, ще трябва да заплатите за грижите и услугите.

В кои страни мога да използвам ЕЗОК?

Европейската здравноосигурителна карта е валидна за всички държави от Европейската икономическа общност. В нея влизат всички страни от Европейския съюз, плюс Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Картата не важи за други страни, освен за страните от този списък.

Какво покритие осигурява картата?

Покритието на Европейската здравноосигурителна карта може да бъде различно за всяка държава. Общо казано, ако ви се наложи да потърсите медицинска помощ, с картата ще бъдете третирани като гражданин на държавата, в която се намирате и цените за грижите и услугите ще бъдат като за здравноосигурен местен жител.

Картата покрива също и рутинни грижи за родилки, както и раждане в чужбина, но само ако терминът е бил на по-късна дата и раждането е настъпило по-рано.

Както вече споменахме, цените за получените медицински грижи и услуги варират според държавата. В някои страни те могат да бъдат безплатни, в други ще ви се наложи да платите потребителски такси, но те не трябва да са по-високи, отколкото тези, които плащат и местните жители.

Трябва ли ми туристическа застраховка, при условие, че имам ЕЗОК?

Въпреки, че Европейската здравноосигурителна карта ви осигурява някакви покритие в чужбина, туристическата застраховка си остава много препоръчителна. ЕЗОК не покрива доста неща, които застраховката покрива, например връщане по спешност, изгубен или откраднат багаж, отменяне или забавяне на полет и т.н.

Затова когато пътувате за чужбина, за да бъдете възможно най-защитени и сигурни, носете със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта и туристическа застраховка. Това е най-добрият и надежден начин, независимо дали заминавате на почивка или по работа.

Как да си извадя ЕЗОК?

Ако сте здравноосигурено лице, можете да пуснете молба за издаване на Европейска здравноосигурителна карта за Великобритания на адрес: www.ehic.org.uk/Internet/startApplication.do или за България на адрес: www.ezok.bg/Zaiavlenie.html.

Има и много други сайтове, които предлагат услугата, но е много вероятно да ви вземат такса, която ще избегнете, ако пуснете молбата си през официалните, защото Европейската здравноосигурителна карта е напълно безплатна.

Картата има ли давност?

Европейската здравноосигурителна карта, както всеки друг документ, има давност. Тя е валидна 5 години от датата на издаване, затова винаги проверявайте своята достатъчно рано преди заминаването – за да имате време да пуснете нова молба за подновяване и да получите картата, ако старата ви е с изтекъл срок.

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

 • Информацията Ви е неточна:
  СРОК НА ВАЛИДНОСТ – 1 година, с изключение на:
  – за пенсионери – 10 години;
  – за лица до 18 години – 5 години или до навършване на 18 години, но не по-малко от 1 година;

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
  Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
  Atanas Chikov
 • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
  Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!