Сгради

Замъкът Беркхамстед (Berkhamsted Castle)

Замъкът Беркхамстед е една от най-важните и значителни постройки от ранното средновековие в Англия. В днешно време, за съжаление, могат да се видят само останки от замъка и части от отбранителната стена. Разположен е край град Беркхамстед, който се намира в югоизточното графство Харфортшир. Замъкът е един от най-добрите примери във Великобритания, за постройка със защитна стена и ров.

Първоначално на мястото, на което е замъкът е имало дървена постройка, издигната още през времето на саксонските владения по тези земи. След време тази постройка е заменена от каменна крепост. Замъкът Беркхамстед е построен през ранните години на 11 век, някъде около 1066 година от Робърт от Мортейн.

През периода 1155-1165 година, замъкът става собственост на Томас Бекет. Той заменя дървените укрепления с каменни. Другите подобрения по отбраната на замъка са  били направени от крал Джон, който добавя още защитни стени от южната страна на замъка и кули около главната стена. През 1216 година, отбранителната система на замъка е подложена на изпитание, когато френският крал Лудвиг го обсажда. Замъкът успява да издържи цели 2 седмици на обсадата, преди стените му да се предадат на силата на мощните катапулти.

Следващите владетели на замъка също правят подобрения по него, като най-значимото е това направено от херцога на Корнуол – Ричард, който издига триетажната кула от западната страна.

Мощта на Беркхамстед отслабва значително в края на 15 век и замъкът вече няма никакво бойно значение. През 1838 година е разрушена и външната порта, за да се осигури път за железопътна линия Лондон – Бирмингам.

Руините на замъка могат да се видят безплатно от:

10:00-16:00 часа през зимата

10:00-18:00 часа през летния сезон

 Официален сайт

[nggallery id=46]

 

Категории