Забележителности и култура Сгради

Замъкът Дънотар (Dunnottar Castle)

Замъкът е разположен на красив и скалист нос на североизточното крайбрежие на Шотландия. Непревземаемата крепост днес е потънала в руини и спомени за величието си някога. Дънотар привлича туристите с гледката към него и обещава посещението им да бъде много вълнуващо.

Замъкът е разположен в централната част на източното крайбрежие на Шотландия и е на 3 километра южно от града Стоунхевън, който се намира в графството Ейбирдъншир. На него са снимани някой английски продукции, а през 2009 година негова снимка е включена в операционната система Windows 7 като тапет.

Няма реални факти дали преди време замъка е имал укрепление. Територията е заселена още преди 5000 години пр. Хр. и името му е дошло именно от хората, които са обитавали Източна и Северна Шотландия по времето на Римската империя. Наричали се пикти и приели християнството през V век. На техния език „dun“ е „крепост на хълма“ или „място на силата“.

През XII век замъкът е католически център и първият параклис е осветен през 1276 година. Според слепия Хари, поет от XV век, именно в Дънотар, легендарният Уилям Уолъс подпалва църквата, в която е настанен гарнизон от английски войници.

От XIV век замъкът е под владение на една от най-силните фамилии на Шотландия – фамилията на графовете Маришал. Те трябвало да се грижат за безопасността на крал Джеймс II в рамките на парламента, отговаряли за различните церемонии и др. Най- вероятно крепостта е построено от първия граф Маришал – Сър Уилям Кийт.

Замъкът може да посетите:

  • 09;00-18;00 часа от 01.04 до 31.10;
  • 10;00-17;00 часа от 01.11 до 31.03.

Цените на билетите са:

  • Възрастни – 6GBP;
  • Деца (под 16 години) – 2GBP;
  • Семейства – 14GBP;
  • За групи – отстъпка.

Официален сайт

[nggallery id=71]

Категории