Забележителности и култура Сгради

Замъкът Елън Донан (Eilean Donan Castle)

Замъкът Елън Донан се намира в планинските райони на Шотландия и е една от най-посещаваните забележителности. Той е особено известен, защото невероятната му панорама се използва в много шотландски картички, продавани по цял свят. Крепостта добива своята известност и заради разположението си. Тя е издигната на малък остров, около който се срещат и вливат едно в друго три езера, заобиколени от изключително красива природа. Едно от езерата е небезизвестното езеро Дуич, а в непосредствена близост до двореца е и градчето Дорний.

Още през далечния VI век, на мястото на днешния замък се е появила първата укрепена постройка, но чак през XIII век там се издига и сегашната средновековна крепост. Целта на тази крепост е била да защитава местността от нападенията на викингите. През XV век Елън Донан преминава под владение на клана Макензи.

През 1504 година крал Джеймс IV се опитва да завземе замъка от клана Макензи, но опитите му се осуетени. Седем години по-късно Макензи преотстъпват замъка на клана Макрей, които са владеели местността. По време на испанската окупация през XVIII век, Елън Донан търпи сериозни поражения.

През 1911 година замъкът вече е бил в руини, но все пак е купен от полковник-лейтенант Джон Макрей. Той започнал реставрацията на крепостта, а желанието му било тя да придобие оригиналния си средновековен вид. След 20 години усилени ремонти, Джон Макрей успява да постигне целта си и през 1932 година преоткрива замъка. Реставрацията е правена по скици на Елън Донан от 1714 година, намерени в Единбург. Единствената част, която не е правена по скиците е мостът, който свързва острова със сушата. Преди неговото построяване до двореца се е стигало само по вода с лодка.

В наши дни крепостта се посещава редовно от туристи, а също така се отдава и под наем от собствениците. След като мястото става и снимачна площадка за някои известни холивудски филми, тълпите от туристи нарастват драстично, затова и замъка се отдава под наем предимно през зимния сезон, когато няма толкова много посетители.

Замъкът може да посетите всекидневно от 10;00 до 18;00 часа.

Цените на билетите са както следва:

  • Възрастни – 6,50GBP;
  • Студенти и пенсионери – 5,50GBP;
  • Семейства ( 2 възр. + 3 деца) – 16,00GBP;
  • Деца под 5 години – безплатно;
  • Групи (мин. 12 души) – 5,50GBP.
[nggallery id=78]

Категории