Сгради

Замъкът Лийдс (Leeds Castle)

Замъкът Лийдс е разположен в графството Кент – Англия, на изток от едноименното малко селце и датира от средата на 9 век. Замъкът е бил дом на Едуард I, Хенри V и Хенри VIII. Издигнат е на две малки островчета, съединени с прекрасно езеро, което го заобикаля.

Основите на пищната крепост са положени през 875г. от Етелбърт IV, който е бил член на саксонската кралска фамилия. В продължение на няколко века, замъкът е бил непревземаема каменна крепост. От 1278г. в него живеят кралски особи като първо е обитаван от Едуард I. През 1321г., по времето на Едуард II, е превзет, защото съпругата му кралица Изабела не получила достъп до замъка. Оттогава крепостта не е обсаждана, заради слуховете, че крепостта била обитавана предимно от жени.

Английската крепост е известна като ,,Замъкът на дамите“, защото внушителните й зали са били обитавани от цели шест английски кралици от Средновековието. Този замък е обявен за един от най-красивите замъци на Англия.

Замъкът пази различни произведения на изкуството и антики със свои уникални истории. Известен е също и с различните си експозиции:  на старинни кучешки каишки, вековни картини, ръчно везани гоблени и старинни мебели.

Дворецът е заобиколен от градини, замайващи растителни лабиринти, лозя и голф-игрище. Птичарникът има прекрасен изглед към езерото и е дом на много птици. Една от най- интересните и пленяващи дейности на двореца, за тези, които решат да пренощуват в него, е вечерята. Тя се поднася в банкетната зала ,, Хенри VIII“, която е запазила старинната си обстановка.

Посещения на замъка могат да се правят всеки ден като от април до септември това може да стане от 10;30 до 16;00 часа, а от октомври до март от 10;30 до 15;00 часа.

Цените на билетите са както следва:

 • За възрастни – 19,75 GBP;
 • За ученици, студенти и пенсионери – 17,50 GBP;
 • За деца ( от 4 до 15 годишна възраст) – 12,50 GBP.

Официален сайт

[nggallery id=52]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
  Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
  Atanas Chikov
 • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
  Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!