Сгради

Замъкът Лийдс (Leeds Castle)

Замъкът Лийдс е разположен в графството Кент – Англия, на изток от едноименното малко селце и датира от средата на 9 век. Замъкът е бил дом на Едуард I, Хенри V и Хенри VIII. Издигнат е на две малки островчета, съединени с прекрасно езеро, което го заобикаля.

Основите на пищната крепост са положени през 875г. от Етелбърт IV, който е бил член на саксонската кралска фамилия. В продължение на няколко века, замъкът е бил непревземаема каменна крепост. От 1278г. в него живеят кралски особи като първо е обитаван от Едуард I. През 1321г., по времето на Едуард II, е превзет, защото съпругата му кралица Изабела не получила достъп до замъка. Оттогава крепостта не е обсаждана, заради слуховете, че крепостта била обитавана предимно от жени.

Английската крепост е известна като ,,Замъкът на дамите“, защото внушителните й зали са били обитавани от цели шест английски кралици от Средновековието. Този замък е обявен за един от най-красивите замъци на Англия.

Замъкът пази различни произведения на изкуството и антики със свои уникални истории. Известен е също и с различните си експозиции:  на старинни кучешки каишки, вековни картини, ръчно везани гоблени и старинни мебели.

Дворецът е заобиколен от градини, замайващи растителни лабиринти, лозя и голф-игрище. Птичарникът има прекрасен изглед към езерото и е дом на много птици. Една от най- интересните и пленяващи дейности на двореца, за тези, които решат да пренощуват в него, е вечерята. Тя се поднася в банкетната зала ,, Хенри VIII“, която е запазила старинната си обстановка.

Посещения на замъка могат да се правят всеки ден като от април до септември това може да стане от 10;30 до 16;00 часа, а от октомври до март от 10;30 до 15;00 часа.

Цените на билетите са както следва:

 • За възрастни – 19,75 GBP;
 • За ученици, студенти и пенсионери – 17,50 GBP;
 • За деца ( от 4 до 15 годишна възраст) – 12,50 GBP.

Официален сайт

[nggallery id=52]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
  Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
  novinar
 • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
  Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
  admin

Follow us on Facebook!