Сгради

Замъкът Люис (Lewes Castle)

Историческият замък Люис е издигнат на най-високия хълм над град Люис, област Източен Съсекс. При вида на старинната крепост, в съзнанието на хората изплуват сцени от филми, разказващи за рицари и техните славни битки.

На мястото на днешните руини на замъка, първоначално е имало дървено укрепление, като по-късно то е заменено с каменна постройка, която е една от общо две на територията на Англия, които са се запазили до сега. Другата постройка е замъкът Линкълн, като общото между замъците е не само, че са се запазили, но това, че и двата са построени върху естествени възвишения.

През 1067 година, Уилям Завоевателя се връща в Нормандия и предоставя част от владенията си, от които и град Люис, на един от лордовете си – Уилям Де Уорън. За периода от няколко години, Уилям де Уорън успява да построи здравата конструкция на замъка, заобиколена от отбранителен насип и ров.

Новопостроеният дворец станал основното място, което Де Уорън обитавал, въпреки, че имал заслуги за построяването на още два замъка – в Съри и в Норфолк. През 1075 година, кралят назначил предания си лорд за граф на Съри.

Около 150 години след построяването на замъка, върху могилите са издигнати и двете му кули, като входната кула е разположена в подножието им.

300 години след издигането на крепостта, осмият граф от фамилията Де Уорън  преобразил вида на двореца.

Следващите векове са били времена на запуснатост и разграбване  за замъка Люис, защото последният от графския род не успял да остави законен наследник.

През 18 век, това което успяло да се запази от  замъка  е било превърнато в лятна къща.

В днешно време около крепостните стени на двореца се провеждат множество културни мероприятия – пиеси, фестивали и др. Много двойки избират мястото за да сключат брак.

Замъкът Люис може да посетите от 10;00 до 17;30 часа, през всеки ден от седмицата.

Цени на билетите:

6,80GBP за възрастни;

3,50GBP за деца;

6,10GBP за ученици, студенти и пенсионери;

18,30GBP за семейни посещения (2 възр. + 2 деца или 1 възр. + 4 деца)

[nggallery id=56]

Категории