Забележителности и култура Сгради

Замъкът Орфорд (Orford Castle)

Замъкът Орфорд е построен по крайбрежието на област Съфолк през средата на XII век от крал Хенри II. Дворецът се извисява над градчето Орфорд, което е разположено на около 20км североизточно от Ипсуич.

Основите на този замък с уникална архитектура са положени през 1165 година. Около замъка са се намирали множество пресушени блата и тресавища, които осигурявали отлична защита, а селището се превърнало в закътано пристанище. По онова време за строежа на замъка са платени около 1,500 жълтици, а цялото кралско богатство било към 10,000 жълтици. Голямата инвестиция на Хенри II била с цел новоиздигнатото укрепление да предотврати заплахата от крайбрежни нашествия.

Когато строежът на замъка бил завършен, той представлявал една главна стена с няколко кули по фланговете и една входна врата, която била заключена между две по-малки наблюдателни кули. Отвън е изкопан голям ров за по-добра защита, който заедно със голямата стена пазели масивната главна кула на крепостта.

Хенри II държал основите на замъка да са много стабилни, но въпреки това той остава занемарен в следващите векове и това е причината в днешно време да не се е запазило нищо от входната порта, защитната стена и придружаващите ги кули.

Главната кула се извисява все още в оригинален вид, макар и съвсем сама. Архитектурата и конструкцията й са уникални, защото никъде другаде в Англия или Ирландия няма подобна постройка, която да е успяла да се запази толкова дълго време. Кулата е цилиндрична на вид и включва в себе си три по-малки кули, достигащи височина около 27 метра. Така конструирана, кулата позволява наличието на 21 поста за наблюдение на околните земи.

Входът към замъка е откъм югоизток, а височината му достига почти половината от размера на кулата. След като влезете вътре, веднага ще ви стане ясно, че там е живяло кралското семейство. Всяка от малките кули има вито стълбище, което води до стаите горе, а главната кула, в която се намират е построена на цели 5 етажа.

В днешно време Орфорд се счита за една от най-добре запазените крепости от XII век на територията на Англия.

Подробна информация с цени на билетите и кога може да посетите замъка

може да откриете на този адрес.

[nggallery id=60]

Категории