Забележителности и култура Сгради

Замъкът Сталкър (Castle Stalker)

Замъкът е разположен на малко островче в заливчето на езерото Лох Линхе в западната част на Шотландия, където блатистите водни картини се примесват с планинските масиви и създават сурови природни условия. Самотният замък се намира на 25 мили северозападно от Обан и е по средата на пътя между Глен Ко и Обан.

Името на Сталкър идва от келтската дума stalcaire,  което означава ловец или соколар. Разположен на малко островче около водите и планините, замъка е на много пощенски марки, календари и картички. Той е автентична средновековна крепост, запазена и до днес в много добро състояние.

Има предположения, че преди замъка, на острова е имало укрепена постройка на Макдугъл, които по онова време били лордове на Лорн. Новият замък е издигнат през 1320 година. През 1328 година Макдугъл са принудени да дадат земите в района заедно със замъка на рода Стюард. Предполага се също, че замъка е построен в сегашния си вид през 1446 година от сър Джон Стюард.

През следващите векове квадратната крепост от кули преминава от фамилия на фамилия и обратно, дори е била разигравана на хазартни облози. През XVIII век Сталкър е бил под владение на Кембъл и тогава е използван като военен пункт. През 1800 година родът построява малка къща до замъка, която съществува и до днес.

След това Сталкър е използван като склад, докато през 1840 година покривът му пада и след това замъка е изоставен. През 1908 година наследник на рода Кембъл реставрира замъка и го спасява от разпад. Сега двореца е частна собственост на фамилия Стюард.

През повечето време замъкът е затворен за посещения, но има график, който позволява посещения на гости само при отлив. За повече информация и планиране на посещение може да посетите официалния сайт на замъка.

[nggallery id=81]

Категории