Забележителности и култура Сгради

Замъкът Хауърд (Castle Howard)

Замъкът Хауърд е една от най-изисканите исторически постройки на територията на Обединеното кралство. Тази уникална сграда е проектирана от фамилия Хауърд, чийто членове продължават да живеят в нея повече от три века. Английският церемониален дух не е стихвал и на територията на палата. До ден днешен тук се провежда викторианският обичай по пиене на следобеден чай, налят в порцеланови чашки, придружен с домашно сладко и прясна сметана.

Строежът на този неповторим дворец е започнат през XVIII век и по-точно около 1701-1703 година, като първо е издигнато източното крило. Замъкът е разположен в английското графство Северен Йоркшир, на около 24км северно от град Йорк.

Дворецът Хауърд е един от най-големите частни домове на Острова и всъщност не е замък в пълния смисъл на думата, но грандиозната и пищна барокова архитектура говори друго. Много от вътрешните декорации на сградата са изработени от известния майстор Джовани Антонио Пелигрини.

Днес замъкът е отворен за посетители и може да се обиколи и разгледа. Особено внимание трябва да се обърне на колекцията от картини на Гейнсбъро, Каналето, Холбайн и други именити художници, които ще накарат всеки любител на изкуството да се взира в тях с часове.

Разходката из палата е нещо уникално и дори и за момент няма да се почувствате като в музей. Невероятната благородническа атмосфера е навсякъде, а горящите камини, страхотните кристални фруктиери и уникалните вази с красиви цветя само я допълват.

Замъкът на фамилия Хауърд придоби голяма популярност след като беше използван за снимките на филма „Завръщане в Брайдсхед“ по творбата на Ивлин Уо.

Ако искате да планувате посещение, най-добре направете справка тук, за да видите кога е отворен, защото понякога се провеждат частни събития и се снимат филми и замъкът може да е затворен за посетители.

Таксите за посетителите, които искат да разгледат отвън и отвътре през натоварения сезон са:

 • Възрастни – 14,00 паунда;
 • Пенсионери и студенти – 12,00 паунда;
 • Деца (от 5 до 16 години) – 7,50 паунда;
 • Деца (под 5 години) – безплатно;
 • Семейства (2 възрастни и 2 деца) – 35,50 паунда;
 • Семейства (2 възрастни и 3 деца) – 43,00 паунда.

За таксите за посещение само на градините или таксите за посещение през ниския сезон, може да направите справка на този адрес.

Подробно упътване как да стигнете до замъка ще откриете тук.

Oфициален сайт

[nggallery id=98]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
  Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
  novinar
 • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
  Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
  admin

Follow us on Facebook!