Имиграция и работа: Правна помощ Право на работа: Други статии Работа като студент/учещ се - working students

Заплащане и права на стажанти

Правата, които имат стажантите в компаниите зависят от трудовия им статус. Ако се водят като работници или служители имат съответните права, както и право на минимална работна заплата.

Стажуването често се прави с цел в последствие да започнете работа в компанията или за да добиете опит по специалността ви, който да ви е от полза за в бъдеще. Правата, които имате като стажант, зависят от това като какви се водите в компанията:

  • Доброволец;
  • Работник;
  • Служител.

Ако стажантът върши нормална, платена работа за работодателя си, то в такъв случай може да се класифицира като служител и да има право на съответните права, които имат служителите.

Право на минимална работна заплата

Стажантите имат право да получават минималната работна заплата, ако се водят като работници или служители в компанията, в която стажуват или изпълняват задълженията им. В тези случаи, работодателят ви няма как да не ви изплаща поне минималната работна заплата, независимо дали ви е заявил, че нямате право на нея или е направил писмено споразумение, че вие сте доброволец в компанията му.

Ако ви е обещана работа в компанията след приключване на стажа, вие се водите като работник в нея и имате право да получавате минималната работна заплата.

Случаи, в които стажантите нямат право

на минимална работна заплата

  • Ученици и студенти, които са задължени да стажуват като част от учебната им програма, нямат право да получават минималната работна заплата за това.
  • Ученици, които добиват професионален опит чрез стажуване, под 16 годишна възраст също няма право, защото нямат минималната възраст за получаване на минималната работна заплата.
  • Без право на минимална работна заплата са и стажанти, които стажуват доброволно за благотворителна организация или частна компания.
  • Работодателят не трябва да изплаща минимална работна заплата на стажанти, чиито стаж се състои само в това да гледат как се работи, без реално да вършат никаква работа в компанията.

Подаване на жалба

Ако искате да подадете жалба или да потърсите съвет, може да го направите като се свържете с горещата телефонна линия за правата на работа и заплащане (Pay and Work Rights Helpline) на номер 0800 917 2368, която  е отворена за потребителите всеки делничен ден от 08:00 до 20:00 часа и през събота от 09:00 до 13:00 часа.

Категории