Здраве и здравеопазване

Здравна информация за имигрантите в Обединеното кралство

Според проучване направено от Министерството на здравеопазването, се оказва, че имигрантите в Обединеното кралство са значително по-застрашени от физически и психични заболявания, спрямо местното население. В проучването са влезли шест етнически групи имигранти, от които само една – ирландската, е показала здравословно състояние, сходно с това на британските жители. Здравето на имигрантите от другите пет групи е било по-лошо, като най-зле е била групата от южна Азия. Това, че останалите групи са с по-лошо здравословно състояние според проучването, не значи, че те не могат да живеят в Обединеното кралство, просто ще трябва да свикнат с живота там.

Някои от причините, посочени в проучването за по-честите психични и физически заболявания при имигрантите са:

 • Проблеми в приобщаването.

Проучването показва, че имигрантите са по-застрашени от развиването на психични заболявания от местното население, заради проблеми в приобщаването. Пример за такова заболяване е шизофренията. При имигрантите рискът е по-голям, защото те се чувстват отчуждени и по-уязвими. От центъра за изследване на психичните заболявания в Кингс Колидж (King‘s College) – Лондон, твърдят, че имигрантите често биват отчуждавани и отношението към тях е по-различно, отделно на това стават по-често жертви на стрес, както и психически и физически тормоз. Освен това ги е страх да потърсят обществено предоставяни услуги и ако накрая се престрашат и потърсят лекарска помощ например, може да е прекалено късно. Това е един от случаите, при които не само тяхното психично, но и физическо здравословно състояние може да бъде изложено на риск.

 • Грешна диагноза.

Проблемите в общуването между имигрантите и местните лекари също могат да бъдат особено голям проблем, щом става въпрос за здравето на човек. Ако имигрантът не знае добре местния език или просто се притеснява да говори открито с лекаря, това може да доведе до влошаване на здравословното му състояние. Затова в такива случаи имигрантите трябва да знаят правата си, да ги отстояват и след като става въпрос за здравето им, да не чакат, а да си обръщат внимание – това съветват още от Министерството.

Подготовка за заминаване

Ако се приготвяте да заминавате за Обединеното кралство е добре да си направите необходимите ваксини и да си закупите лекарства за по-честите заболявания, с които може да се сблъскате на Острова. Вашият личен лекар ще ви каже от какво имате нужда най-добре, защото е запознат със вашето здравословно състояние и медицинско минало.

За най-добър ефект от ваксините, отидете 4-6 седмици преди заминаване. Ако нямате толкова време и се налага да заминете по-скоро, отново е добре да отидете за ваксинация, лекарства и съвети как да се предпазвате от заболявания.

Ако заминавате за Обединеното кралство за да online slots учите или работите, непременно трябва да споделите и това нещо с личния си лекар, защото може да трябва да имате определени имунизации, които се изискват от учебното заведение, в което отивате или от бъдещия ви работодател.

Бъдете сигурни, че имате основните ваксини срещу тетанус и шарка. Тези ваксини не са препоръчителни само в случаи, в които ви се налага да заминете в чужбина, ами дори и да сте си в родната страна.

Освен основните ваксини, може да се имунизирате и срещу Хепатит „Б“, като е препоръчително да го направите. В редки случаи, може да ви се наложи и да си и нужна.

Какво да вземете със себе си

Задължително вземете със себе си медикаментите, които приемате редовно поради хронично заболяване или състояние, както и такива, които ви се налага да приемате по-често, като например витамини, болкоуспокояващи и т.н. Запасете се добре, за да имате лекарства, когато са ви нужни, поне в началото докато свикнете и се установите.

Как да се предпазите от заболявания

На всички ни е известно, че няма как човек да се предпази на 100% от заболявания, но въпреки това има неща, които могат да ни помогнат това да не става толкова често. Ето няколко съвета, за това как да запазите здравословното си състояние добро:

 • Избягвайте ухапванията от насекоми.

Мажете се с кремове, които отблъскват насекомите и носете по-дебели дрехи и блузи с дълъг ръкав. Носете затворени обувки, вместо сандали и чехли.

 • Избягвайте ухапвания и драскотини от животни.

Директният контакт с животни може да доведе до развитие на болести, като например бяс, както и да доведе до сериозни контузни рани и заболявания. Важно е да избягвате контактите с животни, особено ако са диви и да не позволявате да ви хапят и драскат. Подсигурете се, че имате ваксина против тетанус и не пипайте и не хранете животни, в това число котки и кучета. Ако случайно бъдете ухапани, веднага промийте раната хубаво със сапун и отидете на лекар.

 • Внимавайте с какво се храните и какво пиете.

Болестите предизвикани от храни и напитки са често срещани, особено при имигрантите преди да се устроят. Затова внимавайте какво консумирате и избягвайте  млечни продукти, които не са пастьоризирани и поддържайте добра лична хигиена като си миете ръцете често и задължително всеки път преди хранене.

Хранителните натравяния и заболявания често се характеризират с диария и повръщане.

 • Избягвайте контузии и наранявания.

Внимавайте как пресичате, шофирате и въобще през цялото ви ежедневие, за да не се контузвате или наранявате. Ако сте внимателни, няма да се стига до инциденти и по-този начин ще запазите здравето си в добро състояние.

 • Други съвети.

За да се предпазите от вируса на СПИН и хепатит никога не споделяйте една игла с друг човек, например ако си правите татуировка, пиърсинг или просто някаква инжекция.

При полови контакти винаги използвайте презервативи, за да избегнете болести предавани по полов път.

След като се приберете в родината

Ако се приберете в родното място и не се чувствате добре, веднага посетете лекар и му разкажете къде точно сте били и му дайте всичката необходима информация за да ви диагностицира възможно най-точно.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Българи търсят правата си във Великобритания май 4, 2019
  Почти всеки ден някой българин се свързва с нашата фирма www.help4bg.co.uk да търси правата си. Питат ни, може ли да си търсим правата. Истината е, че то за търсенето ще може да ги търсите, ама дали ще ги намерите е въпроса. Ако пък ги намерите, дали търсенето си е заслужавало е другото нещо, над което трябва да […]
  Atanas Chikov
 • Шофьорски неволи в UK април 21, 2019
  Повечето от нас знаят закона за движението по пътищата и „статута” на алкохола в него. Но знаете ли, че законът за движение по пътищата във Великобритания обхваща не само тези, които са зад волана в движение, но и тези, които са в автомобила при покой. Да, звучи малко парадоксално и някои не вярват, че е […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!