Здраве и здравеопазване

Здравна информация за имигрантите в Обединеното кралство

Според проучване направено от Министерството на здравеопазването, се оказва, че имигрантите в Обединеното кралство са значително по-застрашени от физически и психични заболявания, спрямо местното население. В проучването са влезли шест етнически групи имигранти, от които само една – ирландската, е показала здравословно състояние, сходно с това на британските жители. Здравето на имигрантите от другите пет групи е било по-лошо, като най-зле е била групата от южна Азия. Това, че останалите групи са с по-лошо здравословно състояние според проучването, не значи, че те не могат да живеят в Обединеното кралство, просто ще трябва да свикнат с живота там.

Някои от причините, посочени в проучването за по-честите психични и физически заболявания при имигрантите са:

  • Проблеми в приобщаването.

Проучването показва, че имигрантите са по-застрашени от развиването на психични заболявания от местното население, заради проблеми в приобщаването. Пример за такова заболяване е шизофренията. При имигрантите рискът е по-голям, защото те се чувстват отчуждени и по-уязвими. От центъра за изследване на психичните заболявания в Кингс Колидж (King‘s College) – Лондон, твърдят, че имигрантите често биват отчуждавани и отношението към тях е по-различно, отделно на това стават по-често жертви на стрес, както и психически и физически тормоз. Освен това ги е страх да потърсят обществено предоставяни услуги и ако накрая се престрашат и потърсят лекарска помощ например, може да е прекалено късно. Това е един от случаите, при които не само тяхното психично, но и физическо здравословно състояние може да бъде изложено на риск.

  • Грешна диагноза.

Проблемите в общуването между имигрантите и местните лекари също могат да бъдат особено голям проблем, щом става въпрос за здравето на човек. Ако имигрантът не знае добре местния език или просто се притеснява да говори открито с лекаря, това може да доведе до влошаване на здравословното му състояние. Затова в такива случаи имигрантите трябва да знаят правата си, да ги отстояват и след като става въпрос за здравето им, да не чакат, а да си обръщат внимание – това съветват още от Министерството.

Подготовка за заминаване

Ако се приготвяте да заминавате за Обединеното кралство е добре да си направите необходимите ваксини и да си закупите лекарства за по-честите заболявания, с които може да се сблъскате на Острова. Вашият личен лекар ще ви каже от какво имате нужда най-добре, защото е запознат със вашето здравословно състояние и медицинско минало.

За най-добър ефект от ваксините, отидете 4-6 седмици преди заминаване. Ако нямате толкова време и се налага да заминете по-скоро, отново е добре да отидете за ваксинация, лекарства и съвети как да се предпазвате от заболявания.

Ако заминавате за Обединеното кралство за да online slots учите или работите, непременно трябва да споделите и това нещо с личния си лекар, защото може да трябва да имате определени имунизации, които се изискват от учебното заведение, в което отивате или от бъдещия ви работодател.

Бъдете сигурни, че имате основните ваксини срещу тетанус и шарка. Тези ваксини не са препоръчителни само в случаи, в които ви се налага да заминете в чужбина, ами дори и да сте си в родната страна.

Освен основните ваксини, може да се имунизирате и срещу Хепатит „Б“, като е препоръчително да го направите. В редки случаи, може да ви се наложи и да си и нужна.

Какво да вземете със себе си

Задължително вземете със себе си медикаментите, които приемате редовно поради хронично заболяване или състояние, както и такива, които ви се налага да приемате по-често, като например витамини, болкоуспокояващи и т.н. Запасете се добре, за да имате лекарства, когато са ви нужни, поне в началото докато свикнете и се установите.

Как да се предпазите от заболявания

На всички ни е известно, че няма как човек да се предпази на 100% от заболявания, но въпреки това има неща, които могат да ни помогнат това да не става толкова често. Ето няколко съвета, за това как да запазите здравословното си състояние добро:

  • Избягвайте ухапванията от насекоми.

Мажете се с кремове, които отблъскват насекомите и носете по-дебели дрехи и блузи с дълъг ръкав. Носете затворени обувки, вместо сандали и чехли.

  • Избягвайте ухапвания и драскотини от животни.

Директният контакт с животни може да доведе до развитие на болести, като например бяс, както и да доведе до сериозни контузни рани и заболявания. Важно е да избягвате контактите с животни, особено ако са диви и да не позволявате да ви хапят и драскат. Подсигурете се, че имате ваксина против тетанус и не пипайте и не хранете животни, в това число котки и кучета. Ако случайно бъдете ухапани, веднага промийте раната хубаво със сапун и отидете на лекар.

  • Внимавайте с какво се храните и какво пиете.

Болестите предизвикани от храни и напитки са често срещани, особено при имигрантите преди да се устроят. Затова внимавайте какво консумирате и избягвайте  млечни продукти, които не са пастьоризирани и поддържайте добра лична хигиена като си миете ръцете често и задължително всеки път преди хранене.

Хранителните натравяния и заболявания често се характеризират с диария и повръщане.

  • Избягвайте контузии и наранявания.

Внимавайте как пресичате, шофирате и въобще през цялото ви ежедневие, за да не се контузвате или наранявате. Ако сте внимателни, няма да се стига до инциденти и по-този начин ще запазите здравето си в добро състояние.

  • Други съвети.

За да се предпазите от вируса на СПИН и хепатит никога не споделяйте една игла с друг човек, например ако си правите татуировка, пиърсинг или просто някаква инжекция.

При полови контакти винаги използвайте презервативи, за да избегнете болести предавани по полов път.

След като се приберете в родината

Ако се приберете в родното място и не се чувствате добре, веднага посетете лекар и му разкажете къде точно сте били и му дайте всичката необходима информация за да ви диагностицира възможно най-точно.

Категории