Здраве и здравеопазване Образование

Здравни съвети за международни студенти във Великобритания

Всеки новодошъл в Обединеното кралство международен студент се надява да няма здравословни проблеми, но те съпътстват всеки човек и рано или късно се появяват при всички. Ако сте нови студенти в Кралството и ви се наложи да използвате медицински помощ не се притеснявайте, услугите са достъпни и безплатни за повечето студенти. Ако в това число не влизате и вие, не се тревожете, след като си направите международна здравна застраховка за студенти ще можете да се възползвате от отличните здравни услуги, които Великобритания предлага.

Преди да заминете

Ако сте подложени на лечение, имате хронични заболявания или сте със степен на инвалидност е добре да вземете със себе си рецепта с предписаните ви лекарства, както и да поискате от личния ви лекар да ви издаде медицински картон, който трябва да е преведен на английски. Тези неща са ви необходими, за да може новият ви лекуващ лекар да е запознат възможно най-подробно със състоянието ви и с това какви лекарства приемате.

В картона трябва да има ясно написана информация, в случай, че се нуждаете от чужда помощ заради инвалидност.

При пристигане в Обединеното кралство може да ви искат да покажете документи за направени имунизации преди заминаването. Ако идвате от място, което се счита за високорисково от заразяване с определено заболяване, например туберкулоза, може да ви се наложи да си направите и снимка на гръдния кош. Препоръчително е да носите тези документи така, че да са ви под ръка, ако ви ги изискат имиграционните още при пристигането.

Попитайте в Британското посолство във вашата страна, какви имунизации ще са ви необходими преди да заминете, за да ви допуснат да учите във Великобритания.

Здравни услуги за международни студенти

Ако сте студенти от Европейската икономическа зона (EEA) имате право на безплатни или субсидирани здравни услуги като международни студенти в Кралството. Това важи и за студенти в редовна форма на обучение в Шотландия. За да може да се възползвате от безплатните здравни услуги ако не сте от държава от EEA, курсът, който карате трябва да е с продължителност поне 6 месеца. Aко ви се наложи спешна медицинска помощ, може да ви бъде оказана безплатно, нищо, че карате курс с по-кратка продължителност.

Ако нямате право на безплатни здравни услуги от NHS ще трябва да си направите международна здравна застраховка за студенти преди да заминете или веднага след като пристигнете на острова.

Как да се поддържате здрави докато учите

Начините да се поддържате в добро здравословно състояние в Кралството са същите като навсякъде:

 • Приемайте повече плодове и зеленчуци;
 • Правете упражнения и тичайте за здраве;
 • Наспивайте се добре.

При общуването с други хора, може да прихванете някой вирус или грип. Отначало докато привикнете с климата може да настивате по-често от другите, затова приемайте повече Витамин „C”. Вземете си от аптеката имуностимулатор на билкова основа. Упражненията също помагат доста за укрепване на имунната система, затова може да се присъедините към някой от спортните отбори в колежа/университета, така докато поддържате форма ще се запознаете и с нови хора.

Лекарства срещу главоболие и настинка има в аптеките по улиците, големите супермаркети и други магазини. Тях може да закупите без рецепта. Ако не знаете точно какво лекарство ви трябва посъветвайте се, всеки добър фармацевт ще може да ви даде съвет и лекарство.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Безплатни курсове по английски – ноември октомври 29, 2018
  Безплатни курсове по английски – ноември Интересът към английския език е изключително голям. Ето защо стотици пъти съм получавал запитване за безплатни курсове по английски. До сега препоръчвах и продължавам да препоръчвам Учебен Център „Рая“, защото техния преподавател и система са много добри. А освен това и положителното на платения курс е, че когато платиш нещо […]
  novinar
 • HELP 4 BULGARIANS съдейства при издаването на SKILLcard октомври 26, 2018
  Тъй като от 31 март 2017 г. CSCS-схемата престава да сертифицира работници в областта на строителството, тя пренасочва дейността в тази област към партньорски организации като SKILLcard. SKILLcard за инженерни услуги регистрира уменията и компетености на хората, работещи в сектора на машиностроенето и строителната индустрия. SKILLcard се използва от повече от 50 000 инженери и […]
  novinar

Follow us on Facebook!