Кредитни и дебитни карти Пари и финанси Почивки и ваканции в страната и чужбина

Използване на дебитни и кредитни карти в чужбина. Какво да изберем – плащане в паунди или местна валута?

Почивният сезон вече е към своя край и голяма част от хората, които са почивали в чужбина, вероятно са използвали дебитна или кредитна карта, за да плащат. Да, но това което дали знаем, че тези плащания често могат да се окажат солени, заради  различни такси и лош обменен курс?

Проучване на агенцията за проучване на пазара YouGov показва, че около 40 процента почиващите в чужбина британци стават жертва на т.нар. “динамично превалутиране”, т.е. плащане за стоки и услуги в паунди при използване на кредитни и дебитни карти в чужбина.

От проучването става ясно, че 15 процента от почиващите рискуват с обмен по местните курсове и обменят пари след като достигнат дестинацията си, докато повече от една четвърт от тях плащат банкови такси заради използване на дебитна или кредитна карта в чужбина.

Статистиката показва още, че 18 процента от хората не знаят дали да изберат плащане в паунди или местна валута когато ги попитат как ще платят.

Повечето почиващи в чужбина предпочитат да плащат в паунди, защото смятат, че така е по-изгодно, но всъщност е точно обратното. Когато се плаща в паунди, върху транзакцията се начислява допълнителна такса от около 4 процента, а обменният курс е един от най-лошите възможни.

При една по-продължителна почивка подобни такси могат да ударят доста сериозно семейния бюджет. Най-неприятното е, че човек няма как да разбере по време на почивката си, а чак когато се прибере и погледне извлеченията по банковата си сметка.

Проучването на YouGov показва, че при една почивка в чужбина при похарчени 500 паунда през кредитна или дебитна карта, таксите ще бъдат в размер на 20 паунда, от които обаче само 6,25 паунда са такса за динамично превалутиране и могат да бъдат избегнати, останалите ще бъдат за обмена на банката към местната валута. Вероятно и сами можете да пресметнете колко ще платите допълнително при една по-дълга ваканция или когато решите да се отдадете на по-безразборен шопинг.

Също така от YouGov са пресметнали и какво се случва, когато теглим пари от банкомат в чужбина. При 3 тегления по 100 паунда всяко, плащаме 16,50 паунда в такси – 4,50 паунда такси за тегленията (3х1,50 паунда) и 12 паунда за динамично превалутиране.

Динамичното превалутиране е нещо напълно законно и не можете да заявите каквито и да било претенции към банката си, но пък можете да го избегнете. Когато почивате в чужбина при всяко плащане с карта би трябвало да ви попитат как ще платите – в паунди или в местна валута. Ако не ви попитат, преди плащането пояснете, че искате да платите в местна валута. Ако теглите от банкомат, опитайте се да теглите възможно по-големи суми възможно по-рядко, така ще спестите от таксите.

Най-ефективният вариант да се избегне динамично превалутиране е да се използва предплатена карта. Тези карти предлагат най-добър обменен курс и имат по-малко такси за използване в чужбина в сравнение с дебитните и кредитните карти. Така хем няма да ви се налага да носите много пари в кеш със себе си, хем ще можете да се разплащате по-спокойно.

Друг удачен вариант е да използвате някоя дебитна карта, при която не плащате допълнителни такси за обмяна на валута.

Картата на банка “Метро” няма такси при използване или теглене в Европа и 1.9 % такса за транзакции извън Европа. Недостатъкът тук е, че от сметка в банката могат да се възползват хората в Лондон и околността.

Другата дебитна карта е на банка “Норич енд Питърбъро” и се нарича „Голд Класик“, която също предлага плащания и тегления без такси, но има фиксирана месечна такса от 5 паунда, която отпада, само ако по сметката се превеждат поне 500 паунда месечно.

Кредитната карта на „Нейшънуайд“ също предлага плащане за покупки в чужбина без такси, но тъй като картата е кредитна, има такси, ако теглите кеш от банкомат.

Дори и тазгодишната ви почивка да е свършила и да ви се е наложило да платите нежелани такси по картите си, не се ядосвайте. Вече сте наясно как стоят нещата при разплащане с кредитни и дебитни карти в чужбина и можете да вземете мерки преди следващата почивка извън страната.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
    Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
    Atanas Chikov
  • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
    Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!