Кредитни и дебитни карти Пари и финанси Почивки и ваканции в страната и чужбина

Използване на дебитни и кредитни карти в чужбина. Какво да изберем – плащане в паунди или местна валута?

Почивният сезон вече е към своя край и голяма част от хората, които са почивали в чужбина, вероятно са използвали дебитна или кредитна карта, за да плащат. Да, но това което дали знаем, че тези плащания често могат да се окажат солени, заради  различни такси и лош обменен курс?

Проучване на агенцията за проучване на пазара YouGov показва, че около 40 процента почиващите в чужбина британци стават жертва на т.нар. “динамично превалутиране”, т.е. плащане за стоки и услуги в паунди при използване на кредитни и дебитни карти в чужбина.

От проучването става ясно, че 15 процента от почиващите рискуват с обмен по местните курсове и обменят пари след като достигнат дестинацията си, докато повече от една четвърт от тях плащат банкови такси заради използване на дебитна или кредитна карта в чужбина.

Статистиката показва още, че 18 процента от хората не знаят дали да изберат плащане в паунди или местна валута когато ги попитат как ще платят.

Повечето почиващи в чужбина предпочитат да плащат в паунди, защото смятат, че така е по-изгодно, но всъщност е точно обратното. Когато се плаща в паунди, върху транзакцията се начислява допълнителна такса от около 4 процента, а обменният курс е един от най-лошите възможни.

При една по-продължителна почивка подобни такси могат да ударят доста сериозно семейния бюджет. Най-неприятното е, че човек няма как да разбере по време на почивката си, а чак когато се прибере и погледне извлеченията по банковата си сметка.

Проучването на YouGov показва, че при една почивка в чужбина при похарчени 500 паунда през кредитна или дебитна карта, таксите ще бъдат в размер на 20 паунда, от които обаче само 6,25 паунда са такса за динамично превалутиране и могат да бъдат избегнати, останалите ще бъдат за обмена на банката към местната валута. Вероятно и сами можете да пресметнете колко ще платите допълнително при една по-дълга ваканция или когато решите да се отдадете на по-безразборен шопинг.

Също така от YouGov са пресметнали и какво се случва, когато теглим пари от банкомат в чужбина. При 3 тегления по 100 паунда всяко, плащаме 16,50 паунда в такси – 4,50 паунда такси за тегленията (3х1,50 паунда) и 12 паунда за динамично превалутиране.

Динамичното превалутиране е нещо напълно законно и не можете да заявите каквито и да било претенции към банката си, но пък можете да го избегнете. Когато почивате в чужбина при всяко плащане с карта би трябвало да ви попитат как ще платите – в паунди или в местна валута. Ако не ви попитат, преди плащането пояснете, че искате да платите в местна валута. Ако теглите от банкомат, опитайте се да теглите възможно по-големи суми възможно по-рядко, така ще спестите от таксите.

Най-ефективният вариант да се избегне динамично превалутиране е да се използва предплатена карта. Тези карти предлагат най-добър обменен курс и имат по-малко такси за използване в чужбина в сравнение с дебитните и кредитните карти. Така хем няма да ви се налага да носите много пари в кеш със себе си, хем ще можете да се разплащате по-спокойно.

Друг удачен вариант е да използвате някоя дебитна карта, при която не плащате допълнителни такси за обмяна на валута.

Картата на банка “Метро” няма такси при използване или теглене в Европа и 1.9 % такса за транзакции извън Европа. Недостатъкът тук е, че от сметка в банката могат да се възползват хората в Лондон и околността.

Другата дебитна карта е на банка “Норич енд Питърбъро” и се нарича „Голд Класик“, която също предлага плащания и тегления без такси, но има фиксирана месечна такса от 5 паунда, която отпада, само ако по сметката се превеждат поне 500 паунда месечно.

Кредитната карта на „Нейшънуайд“ също предлага плащане за покупки в чужбина без такси, но тъй като картата е кредитна, има такси, ако теглите кеш от банкомат.

Дори и тазгодишната ви почивка да е свършила и да ви се е наложило да платите нежелани такси по картите си, не се ядосвайте. Вече сте наясно как стоят нещата при разплащане с кредитни и дебитни карти в чужбина и можете да вземете мерки преди следващата почивка извън страната.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
    Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
    novinar
  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin

Follow us on Facebook!