Забележителности и култура Сгради

Йоркската катедрала (York Minster)

Катедралата в Йорк се счита за най-големия средновековен храм на територията на Великобритания и за най-голямата катедрала в готически стил в цяла Северна Европа. Наричана още Йоркската катедрала, тя е един от символите на едноименния английски град. Счита се за шедьовър на архитектурното майсторство и средновековния стъклопис, който от своя страна е уникален. Катедралата е строена в продължение на 250 години, за да изглежда във вида, в който можем да я видим днес. Посветена на Свети Петър, тя е едно от чудесата на Европа.

На мястото на внушителната катедрала отначало е имало малък дървен храм, построен още през далечната 627 година. През 637 година в чест на Свети Петър, постройката е преправена от камък и завършена напълно, но до 670 година стои затворена заради неизправност. През 741 година голям пожар опустошава катедралата, но след това я възстановяват, като в нея вече има цели 30 олтара.

През XI век датчаните унищожават катедралата, но норманите решават да я построят отново през 1080 година. Именно тогава започва строежът на съвременната катедрала. Дължината на постройката достига 111 метра. През 1137 година храмът отново претърпява поражения заради пожар, но е ремонтиран след това. През 1154 година е изграден нов параклис, а хорът и криптата са реконструирани.

В средата на XII век по нареждане на архиепископ Уолтър де Грей, катедралата е променена в готически стил, като целта му е била тя да се мери с величествената Кентърбърийска катедрала. Така започва началото на голямата трансформация на Йоркската катедрала. Северният и южният трансепт са първите нови допълнения, а след тях се появява и централната кула. През 1472 година реконструкцията на катедралата е напълно завършена и осветена.

В периода 1730-1736 година вътрешността на храма е украсена с шарен мрамор, но огромен пожар през 1840 година унищожава всички следи за това и порутва югозападната кула. През 1984 година катедралата отново е в пламъци, но за период от 4 години щетите са поправени успешно. Последната ремонтна дейност, която е извършвана по храма е била през 2007 година, като разходите за това са били около 23 милиона паунда.

Забележителни части от Йоркската катедрала са Западният прозорец, Източният прозорец над параклиса на Дева Мария и Прозорецът на Розата в южния трансепт. Друга интересна част от конструкцията на храма е Осмоъгълният параклис, където могат да се видят невероятно красиви дърворезби още от периода 1270-1280 година. От върха на кулата на катедралата може да се види обстойно цял Йорк.

Може да посетите Йоркската катедрала през всеки ден от седмицата в следните часове:

 • От понеделник до събота – 09:00 – 17:00 часа;
 • Неделя – 12:00 – 17:00 часа.

Цените за вход в катедралата и кулата са:

 • Възрастни – £15;
 • Студенти и пенсионери – £14;
 • Деца (от 8 до 16 години) – £5;
 • Деца (под 8 години) – безплатно.

За да посетите само катедралата трябва да заплатите:

 • Възрастни – £10;
 • Студенти и пенсионери – £9;
 • Семейства (1 възрастен с до 4 деца) – £10;
 • Семейства (2 възрастни с до 4 деца) – £20.

Подробна карта за това как да стигнете до Йорк и катедралата може да видите тук.

Официален сайт

[nggallery id=89]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Проверка и подобряване на кредитно досие ноември 14, 2018
  Всеки индивид във Великобритания е обект на следене от страна на финансовите инстутуции. Информацията за неговото поведение по отношение на оперирането с финанси се  записва и споделя. Съществуват много скрити детайли, които не могат да се видят с просто око в един кредитен рапорт. Всеки един от вас може да получи кредитен отчет, но рекламираните […]
  novinar
 • Безплатни курсове по английски – ноември октомври 29, 2018
  Безплатни курсове по английски – ноември Интересът към английския език е изключително голям. Ето защо стотици пъти съм получавал запитване за безплатни курсове по английски. До сега препоръчвах и продължавам да препоръчвам Учебен Център „Рая“, защото техния преподавател и система са много добри. А освен това и положителното на платения курс е, че когато платиш нещо […]
  novinar

Follow us on Facebook!