Забележителности и култура Сгради

Йоркската катедрала (York Minster)

Катедралата в Йорк се счита за най-големия средновековен храм на територията на Великобритания и за най-голямата катедрала в готически стил в цяла Северна Европа. Наричана още Йоркската катедрала, тя е един от символите на едноименния английски град. Счита се за шедьовър на архитектурното майсторство и средновековния стъклопис, който от своя страна е уникален. Катедралата е строена в продължение на 250 години, за да изглежда във вида, в който можем да я видим днес. Посветена на Свети Петър, тя е едно от чудесата на Европа.

На мястото на внушителната катедрала отначало е имало малък дървен храм, построен още през далечната 627 година. През 637 година в чест на Свети Петър, постройката е преправена от камък и завършена напълно, но до 670 година стои затворена заради неизправност. През 741 година голям пожар опустошава катедралата, но след това я възстановяват, като в нея вече има цели 30 олтара.

През XI век датчаните унищожават катедралата, но норманите решават да я построят отново през 1080 година. Именно тогава започва строежът на съвременната катедрала. Дължината на постройката достига 111 метра. През 1137 година храмът отново претърпява поражения заради пожар, но е ремонтиран след това. През 1154 година е изграден нов параклис, а хорът и криптата са реконструирани.

В средата на XII век по нареждане на архиепископ Уолтър де Грей, катедралата е променена в готически стил, като целта му е била тя да се мери с величествената Кентърбърийска катедрала. Така започва началото на голямата трансформация на Йоркската катедрала. Северният и южният трансепт са първите нови допълнения, а след тях се появява и централната кула. През 1472 година реконструкцията на катедралата е напълно завършена и осветена.

В периода 1730-1736 година вътрешността на храма е украсена с шарен мрамор, но огромен пожар през 1840 година унищожава всички следи за това и порутва югозападната кула. През 1984 година катедралата отново е в пламъци, но за период от 4 години щетите са поправени успешно. Последната ремонтна дейност, която е извършвана по храма е била през 2007 година, като разходите за това са били около 23 милиона паунда.

Забележителни части от Йоркската катедрала са Западният прозорец, Източният прозорец над параклиса на Дева Мария и Прозорецът на Розата в южния трансепт. Друга интересна част от конструкцията на храма е Осмоъгълният параклис, където могат да се видят невероятно красиви дърворезби още от периода 1270-1280 година. От върха на кулата на катедралата може да се види обстойно цял Йорк.

Може да посетите Йоркската катедрала през всеки ден от седмицата в следните часове:

 • От понеделник до събота – 09:00 – 17:00 часа;
 • Неделя – 12:00 – 17:00 часа.

Цените за вход в катедралата и кулата са:

 • Възрастни – £15;
 • Студенти и пенсионери – £14;
 • Деца (от 8 до 16 години) – £5;
 • Деца (под 8 години) – безплатно.

За да посетите само катедралата трябва да заплатите:

 • Възрастни – £10;
 • Студенти и пенсионери – £9;
 • Семейства (1 възрастен с до 4 деца) – £10;
 • Семейства (2 възрастни с до 4 деца) – £20.

Подробна карта за това как да стигнете до Йорк и катедралата може да видите тук.

Официален сайт

[nggallery id=89]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. февруари 14, 2019
  Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. Нека обясня основните прилики и разлики. И двете неща се получават от живеещи във Великобритания, които са навършили пенсионна възраст. Пенсионната възраст в момента е 66 години и е с тенденции да се увеличи. И двете парични заплащания са в максимален размер от 164.35 на седмица. […]
  Atanas Chikov
 • Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. януари 30, 2019
  Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. Ако си направите тази сметка правилно, може да спестите над 1000 паунда. Става въпроса за гражданството на детето. Когато дете на български родители се роди във Великобритания, статута на родителите има голямо значение за неговото гражданство. Ако в момента […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!