Здраве и здравеопазване Здраве и здравеопазване: Новини

Как Австралия „загася“ завинаги пушенето

Австралия е първата страна в света, която представя задължителната еднаква опаковка за тютюневите изделия – и към май 2017-та година Великобритания ще я е последвала напълно. Но дали всички страни ще копират плана на Австралия да повишава данъците, докато кутия с цигари не стигне цената от 40 австралийски долара (около 24 паунда)?

Не е лесно да си пушач в Австралия.

Забраните за пушене започнаха от затворените помещения – работни места, барове и ресторанти – и се пренесоха навън.

„Пушачите ще се събират по тротоари и в близост до обществения транспорт и ще създават облаци от дим – това наричаме „горещи точки за пушачи“, заяви Марк Драйвър, който се занимава с планирането и поддържането на парковете в Сидни.

„Сега пушенето е забранено на разстояние до 10 метра от детска площадка и до 4 метра от вход на обществена сграда, на железопътни перони, стоянки на таксита и автобусни спирки“.

Това са правилата в Нов Южен Уелс, но те са подобни в много други щати. Пушенето е забранено на много плажове и повечето австралийски щати са забранили вече и пушенето в затвора. Всички щати са забранили пушенето в автомобилите, ако в тях се возят деца.

Глобите варират, но на някои места може да бъдете глобени с 2000 австралийски долара (около 1210 паунда) ако пушите не където трябва. А дори да не ви глобят, ще плащате повече от тази сума всяка година след 2020, ако пушите само една кутия цигари седмично, на стойност 40 австралийски долара.

Вече изминаха пет години, откакто Австралия стана първата страна в света, която направи уеднаквените опаковки за цигари задължителни. Рекламирането на тютюневи изделия отдавна е забранено, а сега и брандирането им – също.

Кутиите са в мрачен тъмнокафяв цвят (смятани за най-грозните в света според екип от австралийски изследователи), те нямат никакви лога, а само кошмарни изображения с предупреждения за здравето, които покриват почти цялата предна част.

„Виждате това огромно изображение на рак на гърлото, което няма как да забравите – дупка на шията, или как изглежда един инсулт при разрязан мозък“, обяснява Чапман.

„Някои пушачи казват, че дори не поглеждат изображенията, но едно изследване показва, че хората, които избягват тези изображения, всъщност отказват цигарите на по-късен етап“.

Всички тези мерки идват на фона на кампаниите за борба с тютюнопушенето от 70-те години на миналия век насам, които постепенно намаляват броя на пушачите в Австралия.

„Това е токсична, отровна комбинация от субстанции, които включват: амоняк – белината в препаратите за почистване на тоалетните; ацетон – химикала в някои лакочистители; бензен – който се намира в разредителите за боя и водороден цианид, използван в отровите за плъхове“, се казва в една реклама. „И пушенето вкарва тези субстанции директно в тялото ви“.

„Доказателствата свидетелстват, че тези запомнящи се графични изображения, показващи реалните щети от пушенето, са сред най-ефективните“, казва Скот Уолсбъргър, директор на отдела за контрол над тютюнопушенето към организацията „Кенсър каунсил“ в Нов Южен Уелс.

Други кампании са опитвали и с по-деликатен подход, подчертавайки колко бързо здравето на пушачите започва да се подобрява, след като се спрат цигарите.

Това е подходът, избран от създателите на интерактивното приложение за промяна на поведението, наречено My Quit Buddy, пуснато през 2012 година.

То предлага съвети за отказване,  ежедневни мотивиращи съобщения, отвличане на вниманието от тютюневия глад и място за споделяне на успешни истории и за отпразнуване на постигнати цели и е свалено над 400 хиляди пъти само в Австралия.

„То показва на хората, че дори да откажат цигарите само за пет дни, могат да видят разликите – имат повече пари в портфейлите си, а кожата им светва“, казва Пол Ден, един от създателите на приложението.

„И форумът към него показва на хората, че не са сами – те обикновено се доверяват на други хора повече, отколкото вярват на правителството си“.

„Кумулативният ефект на тези кампании е, че броят на пълнолетните пушачи е намалял почти наполовина от 1980 година насам“, казва Хенриета Мур от Института за глобално благоденствие към Юнивърсити колидж в Лондон – и сега е около 13 процента, в сравнение със средното за света от около 20 процента. Също така е отбелязан спад от почти 23 процента на прием в болница, причинен от тютюнопушене.

Саймън Денис, доцент в Националния австралийски университет, казва, че е започнала да се оформя „култура на срам“ – неудобство от тютюнопушенето и това само по себе си е нещо, което възпира пушачите.

Вземете например кампанията, целяща да ограничи пушачите до това, да пушат само на места, където няма да създадат неудобство за другите.

„Ако смятате да пушите на обществено място, тези места са такива, където и без това никой не иска да бъде“, казва тя.

„Така пушачите се чувстват изолирани, защото повече не могат да бъдат граждани на обществени места, понеже са ограничени само в рамките на тези „мръсни“ места“.

Тютюнът в Австралия

Правителството се е ангажирало да намали броя на пълнолетните редовни пушачи с 10 процента до 2018 година.

Правилата за немаркираните опаковки задължават 75 процента от предната страна на кутията с цигари да бъде покрита с предупреждения за рисковете за здравето, както и 90 % от задната част.

Данъците за тютюневи изделия са повишени с 25 процента през 2010 година и сега се покачват с още по 12,5 процента всяка година.

Тасманийският парламент обсъжда законопроект, който да забрани изцяло тютюнопушенето за родените след 2000 година.

Австралия не е стигнала до крайности като в Бутан и според някои сведения, Туркменистан, където е забранена продажбата на тютюневи изделия.

В наши дни обикновено започват да пушат хора, които са на най-ниските стъпала в социално-икономическата стълбица и това добавя бреме от чувство на срам у тези хората, които вероятно се чувстват изолирани така или иначе.

Ако сега бедните хора са най-склонни да пушат, трудно ще си представим как ще могат да си позволят кутия цигари, когато станат по 40 австралийски долара.

About the author

Daniel

3 Comments

Click here to post a comment

  • Нарко мафията вече завладя над 70% от пазара на тн“лекарства“ и има интерес от разболяване тежко и трайно на милиарди до гроб.

    Проучвам десетки години проблема с цигарите не ги понасям заради неприятни увреждания с хлор токсични препарати ..широко ползвани от мед мафията от стотина години.Терористи ползват пси препрограмирани нарочно наркотизирани за прокарване на все по нагло престъпни проекто решения.
    Изключително жестоко вредни са тн „електрони цигари“ които обезпечават обемно обсебване на всички в залите където някой ги ползва.Уврежданията са трайни и се ползват за масови убиици внедрени в обема на обсебения.Вижте в Сирия обеми по милиони кубически метри около обсебени въоръжени.

Категории