Пазаруване

Как да минем по-бързо на касите в супермаркета

Често се случва да нямаме много време и да искаме да минем през супермаркета набързо, за да вземем само най-важните неща. Преценяваме, че ще сме готови най-много за 10 минути и след това ще се приберем. Но когато стигаме касите, често оставаме изненадани от опашките и плановете ни бързо отиват на кино. Ричард Ларсън, професор в Масачузетския институт по технологиите е специализирал по темата за чакането и опашките. По негови думи, средно американците прекарват по 37 милиарда часа годишно в чакане на опашки.

Ето какво можем да направим в такива случаи, според вестник „Ню Йорк Таймс“:

 

Минете зад клиент с пълна количка

Това може да ви се струва противоположно на това, което трябва да направите, за да преминете по-бързо на касата, но практиката показва, че работи, според математика и главен академик в „Дезмос“ Дан Мейер.

„На всеки клиент му е нужен фиксиран период от време, за който да поздрави касиера, да плати, да каже довиждане и да си прибере покупките“, казва Мейер.

Неговото проучване показва, че за всичко изброено, на един човек са му нужни средно 41 секунди за общите приказки и плащането и по 3 секунди на прибрана стока. В такъв случай реденето на опашка с повече хора, дори с по-малко покупки, може да бъде по-лошият избор.

Мейер дава и пример, при който човек с пълна количка, в която има 100 продукта, ще мине през касата за 6 минути. Ако обаче се наредим на каса, на чиято опашка има четирима клиенти, всеки с по 20 стоки, преминаването им през касата ще отнеме 7 минути. А ако хората са повече?

Както стана ясно в началото обаче, повечето хора предпочитат да се наредят на опашка с повече хора, но с по-малко покупки, отколкото да застанат зад човек с пълна количка. Именно тук вие можете да се възползвате и да се наредите зад него, за да се опитате да минете по-бързо.

 

Минете в ляво за по-бързо обслужване

Робърт Самюъл е основател на компания, която предоставя услуги на хората, на които не им се чака. Неговите служители се редят на опашка вместо клиента и така му спестяват времето от чакане, срещу определена сума пари, разбира се.

Самюъл казва, че хората, при които водеща е дясната ръка в повечето случаи се редят на каса отдясно, а тъй като те са много повече от левичарите, лявата страна би трябвало да предлага по-бързо обслужване.

 

Огледайте се за касиерка

„Това може да ви се струва сексистко, но предпочитам да ме обслужи касиерка, вместо касиер. Опитът ми показва, че дамите са по-бързи в обслужването от мъжете, затова и предпочитам винаги да се наредя на каса, на която работи жена“, казва Самюъл.

Според Ей Джей Марсдън, професор-асистент по човешки науки и психология в Бийкън Колидж в Лисбърг, Флорида, казва да оглеждаме внимателно касиерките. Ако видим някоя, която ни се струва, че работи прекалено бавно, оглежда покупките на клиентите, бърбори с тях и като цяло се разсейва, да не използваме на нейната каса. Тук има изключение – ако няма опашка на подобна каса, все пак можем да отидем на нея, защото дори и в този случай е много вероятно да спестим малко време.

 

Огледайте клиентите пред вас и техните покупки

„Не е важен само броят на хората, които са пред нас на касата, но тяхната възраст и брой покупки“, казва професор Марсдън.

„На възрастните хора им е необходимо повече време за поставяне на продуктите на лентата, плащане и след това прибиране в торбите“, добавя тя.

Ричард Ларсън пък добавя да огледаме добре и какво купуват те. Според него, шест бутилки от едно и също безалкохолно ще бъдат сканирани на касата много по-бързо, отколкото шест различни.

 

Изберете експресни каси или каси на самообслужване

Не всички супермаркети разполагат с експресни каси, но ако има – използвайте ги. Те са за хора с кошници и малко покупки и може да ви спести доста чакане.

„Реденето на експресна каса придава и психологическо облекчение на клиентите, защото елиминира затормозяването от това да направят иначе труден избор с всичките останали каси“, казва Джули Нидерхоф, професор-асистент в университета в Сиракюз.

Където има каси за самообслужване, не пропускайте и тях. Много често, в големите супермаркети има по 10-тина каси за самообслужване и въпреки че опашката за тях може да бъде колкото опашката на другите каси, тя върви 10-тина пъти по-бързо, отколкото ако чакате на каса, на която обслужва само един човек.

 

Не се редете на каса с нарушена видимост

Ако има каса, на която касиерът е с нарушена видимост, заради стена, стоки, лавици и т.н., не трябва да се редим на нея. Според проучване, касиерите на тези каси не могат да видят големите опашки от клиенти и не се чувстват достатъчно стимулирани, за да работят бързо и да намалят навалицата на опашката.

 

Какво можем да направим, за да улесним касиерите?

Робърт Самюъл съветва винаги да подреждаме стоките на лентата с бар кода към касиера.

Когато купуваме дрехи да им махаме закачалката предварително и винаги да ги сгъваме така, че етикетът да е видим и лесен за сканиране.

Ако не пазаруваме сами и има човек с нас, можем да минем на експресната каса и да си разделим покупките по между си, за да не надвишаваме допустимия лимит.

 

Запомнете – трябва търпение, когато чакате!

До някаква степен висенето по опашки е по-досадно заради това, което си внушаваме, а не заради наистина дълго чакане.

Проучване на професор Даниъл Канеман от университета Принстън показва, че повечето хора преувеличават, когато казват колко дълго са чакали на опашка. Клиентите са по-загрижени за това, колко дълга е опашката, вместо от скоростта, с която се придвижват хората на нея.

Когато им се даде избор между бавнодвижеща се опашка с по-малко хора на нея и бързодвижеща с повече хора, повечето от нас избират по-късата, дори и времето за чакане да е еднакво, сочи още проучването на Канеман.

Психологията зад чакането на опашки показва още, че преминаването по тях става много по-бързо ако не мислим за това, а се разсейваме с нещо. Професор Дъглас Нортън препоръчва следващия път, когато чакаме, да четем списание, да разговаряме с някого или просто да си намерим кратковременно занимание, което да ни разсее от постоянните мисли за чакането.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
    Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
    Atanas Chikov
  • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
    Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!