Видове банкови сметки Пари и финанси

Как да намалите разходите за овърдрафт?

1Най-доброто нещо, което можете да направите, за да намалите разходите за овърдрафт, е да останете в рамките на договорения лимит. Ако смятате, че има възможност да преминете лимита си, свържете се с вашата банка и поискайте по-висок лимит или разширяване. Възможно е да се наложи да платите такса за услугата, но в дългосрочен план може да спестите много повече.

Следете парите си по-добре

– Организирайте плащанията си. Ако датата на вашите редовни плащания е точно ден преди датата, на която получавате заплата, променете деня на тези плащания – нека е ден след заплата, ако е възможно. Така няма да ви се налага да ползвате овърдрафт и ще избегнете таксите по него.
– Абонирайте се за получаване на известия от банката под формата на текстови съобщения. Попитайте в банката дали предлагат подобна услуга и поискайте занапред да ви изпращат текстови съобщения, когато има движение по вашата сметка.
– Бъдете наясно с договорения лимит по овърдрафта и с това, колко точно ще платите, ако го надвишите.
– Следете баланса си. Проверявайте редовно баланса по сметката си чрез банкомат или най-добре онлайн с интернет банкиране.

Изберете правилните сметки

– Преминете на банкова сметка overdraft-friendly. Много банки предлагат подобна сметка, която е с безлихвени овърдрафти в размер от 100 до 300 паунда.
– Помислете за нисколихвени кредитни карти за края на месеца, така че да не надвишавате лимита си – но само ако можете да го изплатите в пълен размер до крайната дата за плащане.

Поемете контрол над разходите си

– Изгответе бюджет, за да видите за какво харчите най-много пари и от къде бихте могли да спестите.
– Не се изкушавайте от еднодневните заеми – те могат да причинят повече проблеми, отколкото овърдрафта и може да ви струват много повече.
– Не правете прибързани покупки – изчакайте няколко дни и вижте дали наистина се нуждаете от дадената стока.

Видове овърдрафт

Овърдрафтът може да бъде разрешен или неразрешен.

Разрешените овърдрафти са уредени предварително. Вие приемате ограничен заем от банката си и можете да се харчите пари до определената граница, използвайки всички начини на плащане.
Под „неразрешен овърдрафт” се разбира момента, когато е употребена сума, по-голяма от разполагаемата. Неразрешения овърдрафт е много скъп – ще плащате допълнителни такси, а те могат да се увеличат много бързо.

Колко ще ви струва овърдрафтът?

Ако сте „на червено“ обикновено ще ви се наложи да платите лихви и такси по него. Банките и строителните дружества обикновено взимат между 15 и 20 процента лихва на годишна база, дори и за разрешените овърдрафти. Лихвата по неразрешените овърдрафти като цяло е по-висока.
Освен ако сметката ви не е overdraft-friendly, за разрешените овърдрафти ще има месечна такса от 5 до 10 паунда. Вашата банка може да начислява такса за споразумение за овърдрафт. Неразрешените овърдрафти идват с повече и по-високи такси, например:

Месечна такса – от 5 до 35 паунда.
Дневна такса – може да бъде от 1 до 2 паунда на ден (обикновено до определен лимит на месец).
Разходите по сделката – може да бъдат от 10 до 25 паунда за всяко теглене в брой, директен дебит или постоянно нареждане, чек или плащане с карта.

Накратко – ако превишите лимита на вашия овърдрафт, може да ви се наложи да платите над сто паунда на месец под формата на такси.

Как да организираме овърдрафт и кога да го използваме?

За да си осигурите овърдрафт или да увеличите вече съществуващия, трябва да се обърнете към банката си. Посетете най-близкия клон или се свържете по телефона, за да разберете какво могат да ви предложат.

Ако имате разплащателна сметка, може би вече имате овърдрафт към нея – от банката ви информират за вашия лимит, когато си отваряте сметка. Те ще преразглеждат този лимит всяка година според движението по сметката ви.

Овърдрафтите могат да бъдат полезни, ако сметката ви е почти празна преди заплата – например, за да ви помогне да направите спешно плащане, въпреки че нямате пари.
Разрешеният овърдрафт може да ви помогне да избегнете по-големи такси, ако се окажете „на червено“ – но никога не го използвайте като извинение, за да харчите повече.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
    Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
    novinar
  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin

Follow us on Facebook!