Здраве и здравеопазване Здравословно хранене

Как да отслабнем бързо и навреме за лятото

Отслабването навреме за лятната почивка е сред основните цели по това време на годината. В тази статия ще ви разкрием съвети на здравни експерти разкриват трикове как да се постигне това бързо и лесно.

Ако се мъчите да отслабнете и смятате, че сте опитали всичко, не бързайте да падате духом – има и други неща, които може да направите.

Психоложката Корин Суит съветва хората, искащи да отслабнат, да спрат да разглеждат храната като „добра“ или „лоша“, защото това увеличава шанса от прием на висококалорийни храни. Тя казва:

“За един човек на диета „Днес бях зле“ може да означава, че е изял шоколадче или кексче с кафето си. Или пък „Днес бях добре“ може да означава, че човекът се е въздържал от бисквитата с чая си. Често това създава стрес и сложни чувства, които всъщност могат да подчертаят и засилят нежеланото поведение, вместо да го обуздаят“.

Суит казва още, че е време да спрем да свързваме храната с наказания или награди.

„Хората често се научават да възприемат храненето и пиенето като награди, а липсата им – като наказание. Например „Ако си довърша домашната, ще си хапна шоколад“ или пък „След тежък работен ден заслужавам питие“. Работната среда също изобилства  с “награди”, включващи храни и напитки: парти в службата, обяд с колегите, светско събитие или празненство, сладкиши и напитки по случай рождени дни.

Изкушението винаги ще бъде около нас. Трябва да бъдете подготвени за него и да бъдете наясно, преди събитието, че когато излезете да ядете навън или отидете на гости, изкушението винаги ще е точно там, пред вас. Трябва да планирате действията си така, че да ограничите уязвимостта си да бъдете изкушени от нещо, което знаете, че ще предизвика нуждата ви да ядете повече. Това пренастройване може да отнеме време и усилия, защото често добре познатото ни е по-лесно, но ако се придържате към диетата си, скоро ще пожънете плодовете за малки, но по-добре обмислени решения, новосъздадени навици и усилия на волята“.

Освен справянето с изкушението, избирането на подходящите храни също е ключът към отслабването, както доктор Мерилин Гленвил, един от водещите диетолози във Великобритания, обяснява. Тя казва:

“Ако храна или напитка е описана като „с ниско съдържание на захар, „тънка линия“ или „диетична“, тя обикновено съдържа изкуствен подсладител”.

Доктор Гленвил призовава хората да не бързат при храненето и да се наслаждават на храната си, още повече, че това допринася и за отслабването.

„Храненето на крак дава сигнал на тялото ви, че времето не е достатъчно, че сте под напрежение и стрес. Храносмилателната ви система също ще бъде по-малко ефективна. Напомняйте си да сядате и да изяждате храната си възможно най-бавно и спокойно“.

Вслушвайте се в тялото си и се концентрирайте върху храната пред вас – в това е ключът към отслабването, както Шона Уилкинсън, диетолог в Superfood.uk, разкрива:

„Опитайте се да обърнете внимание на това, как се чувства стомахът ви и се хранете бавно, вместо да изяждате всичко, което е пред вас. Важно е да ядете, докато се почувствате сити, а не да се натъпчете“.

Уилкинсън също съветва да не се пропускат основни хранения, защото това няма да помогне в отслабването. Тя казва:

„Много добър съвет e да не ядете храни като препечени филийки, хляб, зърнени храни, торти или бисквити между основните хранения , като си казвате, че в замяна ще пропуснете основно хранене по-късно, за да компенсирате калориите. Това е капан, в който попадат много хора, защото обичат сладките неща и по-лесно си приготвят тези храни, отколкото едно основно ястие. Важно е да приемате три основни балансирани ястия на ден“.

Експертите се изказват и по темата за изкуствените подсладители и дали те са полезни или вредни. Подсладителите са нискокалорични или несъдържащи калории химични субстанции, които се използват вместо захар за подслаждане на храни и напитки.

Организацията “Кенсър рисърч ЮКей” и Американския национален институт по ракови заболявания твърдят, че те не причиняват рак. Подсладителите може да са безопасни, но дали са здравословни? Производителите на храни и напитки твърдят, че изкуствените подсладители предотвратяват развалянето на зъбите, контролират нивата на кръвната захар и намаляват приема на калории.

Диетологът Ема Кардър казва: “Проучване на изкуствените подсладители показва, че те са напълно безопасни за ядене и пиене всеки ден като част от здравословното хранене”.

Тя добавя, че подсладителите са полезна алтернатива за хора с диабет, които трябва да следят стриктно нивата на кръвната захар докато се наслаждават на любимите си храни.

“Както захарта, подсладителите дават сладък вкус, но това, което ги различава от нея е, че след консумация, те не повишават нивата на кръвната захар”, казва Кардър.

Има предположения, че използването на изкуствени подсладители може да има стимулиращ ефект върху апетита и съответно да играе роля в покачването на тегло и затлъстяването. Обаче проучванията върху подсладителите и стимулирането им на апетита не са еднозначни. Също така няма достатъчно доказателства от дългосрочни проучвания, които да показват, че подсладителите водят до повишен енергиен прием и допринасят към риска от затлъстяване. Затова често експертите съветват те да бъдат използвани, но с мярка и да не се използва един и същ подсладител, а да се сменят.

И накрая, доктор Мерилин напомня да не попадаме и в друг капан – да бъркаме жаждата с глад. Тя казва:

„Често хората бъркат жаждата с глад, затова редовният прием на течности е много важен. Опитайте се да пиете голяма чаша вода всеки път когато изпитате глад и изчакайте, за да видите дали ще се разсее“.

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

Категории