Образование

Как да планирате бюджета си, ако искате да се обучавате в Обединеното кралствo

Ако още обмисляте или сте твърдо решени да се обучавате или да продължите образованието си във Великобритания, то едно от най-съществените неща е да планирате бюджета си предварително и да си направите сметка дали ще можете да си позволите това.

Преди всичко, ако сте кандидатствали във някое учебно заведения и сте приети, трябва да проверите какви са годишните такси за обучение. Това е първият и най-важен разход, който ще трябва да включите към планирането на бюджета си.

Битовите ви разходи ще са по-трудната част за изчисляване. Те зависят от това къде ще учите, какъв начин на живот водите, какви допълнителни разходи ще ви се наложи да направите и т.н. Тези неща трябва вие сами да изчислите грубо, според това какъв начин на живот водите.

Ако сте в учебно заведение, в което има пансион, в таксата ви за обучение ще са включени и разходи за настаняване, храна, пране и др. Ако пък искате да следвате и сте в университет, в някои общежития има включена храна или в района на университета, може да има студентски стол, в който да се храните по-евтино. Все пак е добре да направите запитване към учебното заведение, към което сте се насочили какво влиза в таксата ви за обучение.

Друг груб начин да изчислите битовите си разходите е да посетите сайта InternationalStudentCalculator.org.uk. Той също може да ви помогне да за планирането на вашия бюджет.

Още едно добро предложение, което може да се отрази положително на бюджета ви е да си изкарате „NUS Extra Card, с която получавате множество отстъпки.

Изчисляване на разходите за сметки

Ако живеете под наем и споделяте една квартира с още хора, разходите за сметките ще се разделят по равно между всички. Сметките разбира се, ще зависят главно от вас и това дали сте се разбрали по между си да живеете икономично или не. Ето един пример за годишни разходи от сметки, за квартира, в която живеят 4 души:

 • Газ – около 1000-1100GBP годишно (по около 250GBP на човек);
 • Електричество – около 600GBP годишно (около 150GBP на човек);
 • Вода – около 400GBP годишно (около 100GBP на човек).

Отделно ако ползвате домашен телефон, кабелна и т.н., трябва да си добавите и разходите за тези сметки към планирането на бюджета.

Най-изгодният начин за плащане на тези сметки е чрез директен дебит (Direct Debit), което представляват автоматични преводи от банковата ви сметка към съответната инстанция на определена дата ежемесечно.

Разходи за обучение

Към изчисляването на бюджета е важно да не забравяте и разходите за обучението ви, които освен споменатата вече годишна такса, са такива за тетрадки, учебници и др. Ако можете да намерите учебници втора ръка, определено ще ви е по-изгодно, отколкото да ги купувате нови. Попитайте в учебното заведение, в което ще учите според специалността ви, какви учебници ще са ви необходими и колко струват те.

Пазарни разходи

За да разберете колко пари ще ви отиват при пазар на хранителни продукти, дрехи и т.н. посетете сайтове и онлайн магазини и вижте цените на съответните стоки от какъв порядък са. По този начин макар ще добиете представа, макар и груба, за пазарните ви разходи.

Опитайте се да пазарувате от големи хипермаркети, които пускат всекидневни промоции на хранителни продукти, както и дрехи от намаления, ако искате да спестите малко пари.

След като съберете необходимите разходи, може направите груба сметка за това каква сума ще ви трябва за преживяване и обучение месечно. Образованието във Великобритания не е особено евтино, но определено си заслужава, така, че ако имате възможност да се обучавате там, не я пропускайте.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • СЕРТИФИКАТИТЕ, НЕОБХОДИМИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА БРИТАНСКО ГРАЖДАНСТВО август 6, 2019
  Ако имате статут за постоянно пребиваване като, Indefinite Live to Remain ( Settled Status) или Permanent Residence, вие може да подадете документи, за да вземете британско гражданство.   Преди обаче да вземете британско поданство, трябва да са изминали 12 месеца от получаване на статута ви, както и да  имате документи за владеене на английски език и да покажете сертификат за […]
  Atanas Chikov
 • КАКВО ДА НАПРАВИМ СЛЕД КАТО СМЕ ПОЛУЧИЛИ СТАТУТ ЗА ПРЕБИВАВАНЕ август 1, 2019
  Ето стъпките, които всеки сънародник, който е получил статут във Великобритания трябва да следва. В деня, в който сте получили статут за пребиваване в Обединеното кралство,  освен да си кажете едно честито и ако искате да го полеете, препоръчвам да направите следните неща. Стъпки за тези които са получили временен статут (pre-settled status) ILR Indefinite leave […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!