Здраве и здравеопазване

Как да подготвим кожата си за зимата

Идва зимата. И както подготвяме кожата си за излагане на слънце през летните месеци, така е време да се подготвим и за предстоящото студено време.

Всичко може да навреди на кожата ни – от студените вечери навън до топлината на парното в офиса или у дома – затова тя трябва да бъде подготвена по съответния начин.

„Основният проблем с кожата през есента и зимата е дехидратацията й или недостигът на вода“, казва доктор Джоана Уорд, която е и козметичен лекар и основател на компанията „Зени скинкер“.

„Дехидратираната кожа е по-различна от сухата, при която има липса на липиди и мазнина“, добавя тя.

„Дехидратация означава липса на вода в най-външния, роговия слой на кожата.

Това може да доведе до чувствителност, червени и напукани устни, както и до загрубяване и лющене на кожата“, обяснява доктор Уорд.

Ако откриете, че вечер слагате на кожата си по-дебел слой нощен крем или често използвате балсама за устни през деня, вероятно кожата ви жадува за хидратация.

Вместо да слагате мазни и неефективни овлажнители, според доктор Уорд има пет стъпки, които можете да предприемете, за да подготвите кожата си за студените месеци.

 

Хидратирайте я с хиалуронова киселина

„Хиалуроновата киселина е силен овлажнител – тя издърпва вода от по-дълбоките слоеве на кожата и я отвежда към по-повърхностните. Киселината използва водата, която пиете и водата в организма, за да хидратира кожата в дълбочина“, казва докторът.

 

Избягвайте дългото стоене във ваната или под душа

„Те изкарват водата от кожата и правят дехидратацията по-сериозна. На това отгоре, райони като Лондон имат проблеми с твърдата питейна вода, която съдържа високи количества разтворени минерали като калций и магнезий, които също може да дехидратират кожата. Къпете се с краткотрайни душове и се стремете водата да не е прекалено гореща, ако искате да поддържата добро съдържание на вода в кожата“, съветва доктор Уорд.

 

Нощни кремове за подхранване

„През нощта кожата получава възможността да се излекува и възстанови от всичко, което е претърпяла през деня, затова дълбоко подхранващ и хидратиращ нощен крем е добра инвестиция за зимните месеци.Намерете крем, който не е прекалено тежък и запушващ порите. Нека той да съдържа важни витамини за кожата, като витамини B3, C и Е. Хиалуроновата киселина и маслото от жожоба са отлична комбинация за хидратиране и контрол на себума – за да няма нежелано изпъпчване“.

 

Подсилете кожата с масло

„Имайте предвид, че не всички масла са еднакви – някои имат склонност да запушват порите, затова най-добре изберете масло от жожоба, арган или съдържащи сквален, за изглаждане на кожата и за защита. Повишете нивата на Омега-3 в организма с хранителна добавка или подходящ хранителен режим, за да подпомогнете хидратацията на кожата отвътре. Бариерната функция на кожата се осъществява от множество мазнини (липиди), като фосфолипиди, холестерол и свободни мастни киселини. Когато кожата няма достатъчно от тези липиди, като при някои заболявания със суха кожа, например екзема, водата може да бъде загубена през бариерния слой и да се получи дехидратация“.

 

Сияеща кожа с киселини

„Понякога през зимата кожата може да изглежда мътна и безжизнена.

Съставки като гликоловата киселина са отличен избор за премахване на повърхностните мъртви клетки и могат да стимулират по-свеж и сияен тен.

Не прекалявайте обаче с ексфолирането през зимните месеци, защото това може да доведе до чувствителност и пъпки. Добре ексфолираната кожа не само изглежда здрава и свежа като роса, но и задържа по-лесно хранителните вещества и водата.

 

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
    Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
    novinar
  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin

Follow us on Facebook!