Обща информация Семейство

Как да противодействаме на махмурлука по празниците

Коледа и Нова година е времето, когато на трапезата изобилстват вкусни храни и изискани алкохолни напитки. Когато ни е весело и сме в приятната компания на най-близките, често се случва да се поотпуснем и от питие на питие накрая да прекалим. Това обаче води до нежеланото последствие – махмурлук. За щастие, има редица изпитани средства срещу махмурлук, които ще ви представим в тази статия.

Обичайните симптоми на махмурлука, които се проявяват няколко часа след като човек е преустановил консумацията на алкохол, са жажда, умора, силно главоболие, гадене и повръщане.

Срещу силното главоболие помага да се спи на отворен прозорец след препиване, обяснява Марен Шмид от Института по натуропатия в Ерфурт.

За да намалите махмурлука на сутринта, предната вечер се препоръчва да приемате много вода между алкохолните напитки. Също е добре преди да започнете консумацията на алкохол да хапнете – най-добре мазни и богати на протеини храни. По този начин ще забавите абсорбирането на алкохола в кръвта.

Преди лягане след препиване е добре да се изпие голяма чаша негазирана вода с разтворена в нея таблетка магнезий, за да не сте чак толкова големи махмурлии на другия ден.

Празнуващите хора, които въпреки взетите мерки се събудят на следващата сутрин с неприятни усещания, могат да сложат студен компрес на челото си. Той предизвиква свиване на кръвоносните съдове и противодейства на ефектите от алкохола върху тях. Експертите препоръчват за приятен охлаждащ ефект горната костна част на носа да се натрие с масло от мента или тигрова мас.

Срещу сутрешното главоболие помага и силното кафе, но с разтворен в него половин лимон. Употребата на аспирин не е препоръчителна, защото повишената киселинност може да предизвика гадене и да раздразни допълнително и без това страдащия стомах на махмурлията.

Друга традиционен лек е маринованата херинга, поне за тези, които са в състояние да я преглътнат след тежка вечер. Рибата набавя всички изгубени от организма минерали. Алтернатива на това средство е зеленчуковата супа.

На всеки може да се случи да препие, особено по празниците, но е добре да знаем, че така вредим на здравето си. Експертите препоръчват след празниците да забравим за алкохола поне за шест или седем седмици, за да може организмът да се възстанови.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
    Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
    novinar
  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin

Follow us on Facebook!