Пари и финанси

Как да увеличим доходите си – начини да печелим допълнителни пари (трета част)

(трета част – източник БгБен)

Много от нас позволяват на парите им да залежават в банкови сметки или ги влагат в продукти, които носят незначителна възвръщаемост. Отърсете се от мързела си и потърсете своите забравени финанси или скрити парични бонуси точно там… в ежедневието, на което никой не обръща внимание. Ще останете изненадани от това, което ще откриете.

Проверете дали подлежите на връщане на данъци.

От данъчните служби обявиха през миналата година, че поне четири милиона от наетите в компании работници и служители могат да получат връщане на надвзети данъци, поради объркване на данъчния им код. Но около един милион души пък трябва да доплащат.

Колко?

Зависи от допуснатата грешка, но сумата за връщане може да бъде от десетки до хиляди лири, ако данъчните, примерно, са ви удържали по погрешка данъци за служебен автомобил или пък медицинска застраховка, каквато нямате.

Как? 

Направете проверка на данъчните кодовe, за да разберете дали вашият е правилен, след което се свържете с HMRC, за да разберете какво трябва да направите.

Връщане на началния ви кредит за телефон.

Ако през последните 6 години сте сменили мобилния си оператор, телефонната компания, доставчика на телевизия или интернет, напълно е възможно те да ви дължат предварително удържаната сума при стартирането на услугата. Много от доставчиците „забравят” да върнат този остатъчен кредит при прекратяването на договора с тях.

Национално осигуряване.

Националните осигуровки, внасяни на името на милиони служители в компании, не са били отчетени в системата на националното осигуряване, което може да се отрази впоследствие на размера на държавната пенсия. Стана известно през миналата година, че данъчните не са проследили плащанията по NICO на близо 9 милиона души за периода между 2004 и 2009 г. Общият размер на тези плащания е около 1.3 милиарда лири.

Колко?

Това може да засегне държавната ви пенсия, която средно възлиза на 107.45 паунда седмично за 2012/13 г. За да я получавате, трябва да имате натрупан определен брой години с платени националноосигурителни вноски, затова проверете каква е ситуацията при вас.

При нередности

Ако откриете нередност, се обадете на линията за помощ по въпросите за националното осигуряване – 08453 021 479.

Council Tax.

Смело можем да кажем, че системата за определяне на размера на общинските данъци върху жилищата в Англия и Шотландия е изключително податлива на дефекти и неточности при категоризирането на имота в съответстващата му данъчна зона. Ще ви отнеме само 10 минути, за да проверите да ли това  се  отнася  и за вас.

Колко? 

Възможно е да си спестите поне 200 паунда годишно, като промените зоната (property band), а връщането на надвзетите данъци става със задна дата от периода, когато сте се нанесли, и може да стигне до няколко хиляди паунда.

Грижа за домашни любимци или… цветя.

За целта можете да се регистрирате в съответната агенция, но ще трябва да си подготвите препоръки и да сте готови за проверки, включващи и отварянето на криминалното ви досие (ако имате такова). Различните фирми предлагат различни условия. Някои от тях очакват да бъдете на разположение постоянно, докато други предлагат не толкова стриктни условия. Някои имена на посредници за такава работа:  Animal Angels, Platinum Petcare , Nina’s Nannies for Pets и др.

Колко?

Nina’s Nannies for Pets, например, плаща приблизително по 27 паунда на ден плюс транспортните разходи.

Опитно зайче.

Ако сте в добра форма и здраве и сте готови да поемете евентуален здравен риск, можете да изкарвате до 150 паунда на ден, като участвате в медицински проучвания и тестове.

Колко?

В зависимост от тестовете, в които участвате, можете да изкарате между 70 и 150 паунда на ден, възможно е също да ви поемат и транспортните разходи.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Съдействие при избор, кандидатстване и финансиране на такси за университети във Великобритания октомври 17, 2018
    Ние от HELP4BG ви предлагаme съдействие за прием в британски колежи и университети. Ние работим с десетки престижни британски колежи и университи в Лондон, Манчестър и Бирмингам. Нашите курсове и специалности включват изброените по-долу, но дейността ни се разраства постоянно и за да сте сигурни, че списъка, който четете, е актуален, е най-добре да се […]
    novinar
  • Курсове за оператори на микро/мини багер октомври 13, 2018
    MV & Sons имат удоволствието да ви предложат курс за оператори на микро/мини багери до и над 1/3 тона. Компанията разполага с обекти, на които всеки курсист може да дойде да се обучава и след това да бъде изпитван от акредитирани инструктори. Дължината на курса зависи от опита на кандидата и е между 1 и […]
    novinar

Follow us on Facebook!