Жилище

Как легално да изгоните некоректните си наематели

Трябва ли да изгоните вашите наематели? За да направите всичко легално, следвайте описанието по-долу.

 1. Дайте им предупреждение за изгонване

Трябва да им дадете поне двумесечно предизвестие, според алинея 21 от Закона за жилищно настаняване от 1988 г. То може да бъде дадено само от хазяина преди изтичането на крайния срок на договора за наем.

revenge-evictionsТочната форма на предизвестието може да варира, но то трябва да е в писмена форма и да указва точната дата, на която наемателите трябва да освободят жилището. Ако фиксирания срок е изтекъл или договора за наем е периодичен, датата за освобождаване трябва да бъде последния ден от периода, договорен между страните.

В тази ситуация датата лесно може да бъде сгрешена. Бъдете внимателни, защото ако сгрешите датата няма да можете да изгоните наемателите си.

 1. Ордери за владение на имота

Ако наемателя не се изнесе след връченото предизвестие, трябва да отидете в съда и да поискате ордер за владение на имота. За първите 6 месеца от договора за наем съдът не може да направи ордер за владение. За наеми от типа Assured Shorthold трябва да имате основание за изгонване и да сте дали предизвестие на наемателите си преди да стартирате процедура в съда. Има няколко задължителни основания за изгонване, като две от тях са най-важни и това са:

 • При договор от типа Assured Shorthold можете да стартирате процедура по изгонване, след като е изтекло времето, указано в предупреждението за изгонване
 • При забавяне на плащането на наема, ако по време на изслушването в съда, наемателя е забавил плащането с повече от 8 седмици
 1. Ускорена процедура

Можете да поискате ускорена процедура. При ускорената процедура няма изслушване в съда, но се заплаща такса. За да се възползвате от ускорената процедура, трябва да отидете в съда, който е в района на жилището, да попълните формата N5B. След това съдът ще изпрати документите на наемателя, заедно с празна форма, позволяваща да се направи обжалване в срок от 14 дни. Ако е всичко е успешно, ще получите ордер за владение, както и квитанция, в която таксата за съдебното дело е платена от наемателя. Обикновено тези документи се получават до 14 дни. Цялата процедура по изгонването, ако нещо не се обърка, отнема 6-10 седмици.

 1. Професионални връчители на предизвестия

Понякога наемателите не отварят вратата, поради което не можете да им дадете предупреждението. Начина да се справите с това, е да си осигурите свидетел и да пуснете писмото в пощенската кутия преди 5 следобед. Това се брои за предизвестие, получено на следващия ден. Ако това ви причинява неудобство, не можете да посетите имота лично или се притеснявате от конфронтация с наемателите, използвайте професионален връчител. Таксите за това са прилични и получавате сертификат за услугата, който можете да използвате в съда. Съдиите почти винаги го приемат като решаващо доказателство.

ChikovLogoLast1-s-telefonИмайте предвид, че някои застрахователни компании покриват разходи като неплатена рента. Повече по този въпрос, както и помощ с некоректни наематели относно писането на писма и предупреждения, можете да получите на и-мейл: atanas@chikov.com или ни се обадете на 077 860 67 076.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Да поясня нещо за някои,които не разбират. декември 3, 2018
  Да поясня нещо за някои,които не разбират. Във Великобритания има едно място където хората получават пари за да говорят с вас на български език и ви дават инфрмация безплатно, това е българското посолство ето неговите данни за контакт. http://bulgarianembassy-london.org/contact-us/ Всичко други сънародници включително и аз сме фирми и работим не като чарити. Никой не ни […]
  Atanas Chikov
 • Проверка и подобряване на кредитно досие ноември 14, 2018
  Всеки индивид във Великобритания е обект на следене от страна на финансовите инстутуции. Информацията за неговото поведение по отношение на оперирането с финанси се  записва и споделя. Съществуват много скрити детайли, които не могат да се видят с просто око в един кредитен рапорт. Всеки един от вас може да получи кредитен отчет, но рекламираните […]
  novinar

Follow us on Facebook!