Здравословни условия на труд - Health and Safety Имиграция и работа Право на работа: Други статии

CSCS – обща информация и карти

Какво е CSCS?

Constriction Skills Certification Scheme (или CSCS) е задължителна програма за безопасност в строителната индустрия.

Целта на програмата CSCS е да образова кандидатите в най-основните принципи за безопасност на работното място. Вашата карта CSCS индикира, че сте преминали успешно през теста за безопасност и имате необходимите умения да работите безопасно на обекта. Тя е задължително условие, за да получите право да работите на строителен обект. Почти всички работодатели изискват карта CSCS преди да ви допуснат да работите.

Колко вида са картите CSCS?

Съществуват различни видове  карти CSCS, в зависимост от вашите умения и квалификации. Те са:

Зелена карта CSCS – това е най-често срещаната карта. Подходяща е за дърводелци, общи работници, бояджии, мазачи и фиксиране на гипсокартон.

Червена карта CSCS – тази карта е подходяща за супервайзъри, мениджъри или опитни техници.

Синя карта CSCS – картата е подходяща за работници, постигнали второ ниво на NVQ.

Златна карта CSCS – тази карта е подходяща за опитни работници или супервайзъри, постигнали трето ниво на NVQ.

Черна карта CSCS – тази карта е подходяща за хора, заемащи мениджърска позиция. Необходимо условие, за да бъдете квалифициран за черната карта е да сте преминали пето ниво на NVQ.

Подходящите карти за водопроводчици се наричат карти JIB.

Как да си извадя карта CSCS?

Преди да кандидатствате за карта CSCS е нужно да преминете успешно теста за безопасност (health and safety test). Теста се състои от 50 въпроса, от които трябва да отговорите правилно на поне 47 в рамките на 45 минути.

Съществуват различни видове тестове за безопасност, в зависимост от уменията и квалификациите на кандидата. Ако работите като: бояджия, дърводелец, фиксирате гипсокартон, мазач или общ работник, то тогава теста, който трябва да преминете е Operative Health and Safety Test.

Тест центровете са разположени из цялата страна. Много вероятно е да намерите тест център на не по-далече от една миля от адреса, който сте посочили когато запазвате час.
За да ви допуснат до теста е нужно да покажете поне един вид документ за самоличност заедно с писмото за потвърждение, което получавате на имейл веднага, след като заплатите за теста.

След като преминете теста за безопасност, ще получите сертификат, който ще трябва да изпратите на посочен адрес заедно с попълнена форма, която можете да намерите на официалният сайт. Вашата карта CSCS ще получите по пощата.

Цената, на теста е £17.50, а цената на картата е £30 паунда.  Интернет страницата, на която можете да запазите дата и час за тест и да свалите формата е: http://www.cscs.uk.com/

 

Съществуват и български агенции, чийто услуги можете да използвате ако изпитвате трудности при процеса. Такава агенция е http://www.bookcscs.co.uk/bg, чиято дейност е специализирана в сферата на CSCS.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin
  • Заем от кредитен съюз септември 23, 2017
    Кредитните съюзи са кооперативни дружества, които приемат депозити и дават заеми. Те са създадени от хора с общи интереси, като например мястото, където живеят или работят, и предлагат нисколихвени заеми, възможности за спестявания, а понякога и банкови сметки. Те се появяват през 40-те години, но напоследък стават все по-популярни сред спестителите и кредитополучателите. Какви са […]
    admin

Follow us on Facebook!