Забележителности и култура Сгради

Катедралата Уинчестър (Winchester Cathedral)

Катедралата Уинчестър е една забележителна религиозна постройка, която по същността си е катедрален храм на епархия Уинчестър. Намира се в едноименния град и се счита за една от най-големите катедрали на територията на Англия. Строгата й готическа архитектура е приютила най-дългия неф из между всички английски храмове, а общата й дължина не може да се сравнява с нито една готическа катедрала в цяла Европа.

Катедралата е посветена на Света Троица, Свети Петър, Свети Павел и Свети Суитин. Работата по изграждането й започва през далечната 1089 година и вече повече от 13 века тя играе важна роля за историческия град Уинчестър. Още в ранните години след построяването му, храмът на катедралата е бил дом на бенедиктски монаси. От този период са се запазили останки от монашеските килии, които могат да се видят и днес.

В катедралата се отдава голяма чест на починалата в нея Джейн Остин. Редовно се провеждат изложби и други прояви, свързани с името на писателката. Подробни изложби разказват за нейният живот – детство, творчество, болестта и дори как е преминало погребението й. Освен събитията свързани с Джейн Остин, в храма се излагат и различни експонати свързани със историята на  катедралата, града и едноименния колеж.

Катедралата Уинчестър е послужила за вдъхновение на много световно признати творци. В нея са снимани и сцени от филма „Шифърът на Леонардо“ по бестселъра на Дан Браун.

Катедралата е отворена 365 дни в годината, освен ако няма служба или друго специално събитие. Може да бъде посетена през следните часове:

  • От понеделник до събота – 09:30 – 17:00 часа;
  • През неделите– 12:30 – 15:00 часа.

Таксите за посетители са:

  • Възрастни – GBP 7,50;
  • Студенти и пенсионери – GBP 5,50;
  • Ученици – GBP 4,00;
  • Деца и младежи под 16 години – безплатно, ако са с придружител.

Адрес и телефон за връзка:

9 The Close  Winchester, Hampshire SO23 9LS
+44 1962 857200

Официален сайт

 [nggallery id=88]

Категории