Сгради

Катедрала Свети Павел (St. Paul’s Cathedral)

        Величествената катедрала Свети Павел (St. Paul’s Cathedral) е олицетворение на духовния живот и културното наследство на британския народ. Тя е един от най-интересните паметници на бароковата архитектура в британската столица. Със своите 111 м височина тя е сред най-високите лондонски сгради. Катедралата е един от най-големите християнски храмове в света, втори в Европа след “Свети Петър” във Ватикана. Тя е най-голямата протестантска църква на Стария континент. Разположена в самия център на Сити, на хълма Ладгейт, стар лондонски район, катедралата е резиденция на лондонския епископ. Катедралата „Сейнт Пол“ действа като важно място за срещи на хора и идеи, като център за изкуства, обучение и обществени дебати.

Още в епохата на римското владичество на това място се издигал храм, посветен на богинята на лова Диана. Преданията разказват, че тук е изградена и първата християнска църква в Лондон. Известни са пет черкви с името „Свети Павел“, съществували в различно време, но те всички се издигали на едно и също място. В началото на VII век тук бил построен първият храм на Свети Павел, превърнал се в закрилник на Сити. Тази църква съчетавала различни архитектурни стилове – нормандски, романски, готически. Многократно преустроявана, тя била център на обществения живот в Сити. За нея можем да съдим само по запазените изображения, защото по време на Големия пожар през 1666 г., когато е разрушен третия за онова време по значение град в Европа, тази най-висока и красива сграда в английската столица изгаря.

Знаменитият Кристофър Рен – архитект, математик, астроном, физик, с една дума – човек с многостранни дарби, ръководи възстановителните работи след пожара. Рен се заема с тежката задача да възобнови или построи немалко сгради, включително и планирането на унищожения лондонския център. Той оставя в наследство около 50 проектирани от него прекрасни църкви из цял Лондон. Придобил известност с работите си в Оксфорд и Кембридж, той се заема със строителните дейности по катедралата “Свети Павел”, дело, което сам счита за най-важното в своя живот. Работата започва на 21 юни 1675 г. и продължава до 1710 година. Архитектът е натоварен с тежка задача – той трябва да създаде протестантски храм, който достойно да съперничи на “Свети Петър” в Рим. Първоначалните планове претърпяват сериозни изменения – висшето духовенство и крал Чарлз II, а по-късно и крал Джеймс II, се противопоставят на идеята за издигането на семпла църква. В хода на строителните работи Рен успява да създаде храм, който почти няма връзка с ранните проекти. Зданието има формата на удължен латински кръст. Конструкцията с три дълги нефа, пресечени почти по средата на сградата от троен трансепт, е типична за средновековните английски църкви.

Най-внушителна е западната фасада (Great West Door). Впечатляваща е огромната покрита галерия, извисяваща се на почти 30 м височина. Към нея отвежда двураменно широко стълбище. Галерията е разделена на два етажа с шест двойки колoни на долния ред и четири двойки колони на горния ред. Увенчана е с фронтон, на който е изобразена скулптурната композиция “Обръщението на Савел”. Две кули–камбанарии се издигат от двете страни на портика. В тях се намират общо 17 камбани. В югозападната е разположена най-голямата камбана в Англия – “Големия Пол” (Great Paul) с тегло 16 тона и малко по-малката, наречена “Големия Том” (Great Tom). Големият Пол се бие само за починал член на кралското семейство, за Лондонския епископ, за декана на катедралата и за кмета на града (ако той или тя е починал(a) в канцеларията си по време на работа). Камбанариите са най-динамичната част от катедралния комплекс. В ъглите си имат двойни колони. Със своите нарязани корнизи, издатини и вдлъбнатини, те се различават от останалата част на архитектурното съоръжение. И тук се проявява гениалността на Кристофър Рен. Крайните двойки колони на долния етаж на портика закриват вътрешните ъгли на кулите. Така се съчетават хармонично отделните елементи в единно и силно впечатляващо цяло.

Формата на кулите се повтаря от издигнатата на върха на купола кула с широки отвори за проникване на светлина, имаща функциите на оберлихт. За да се удържи тежестта ѝ, Рен въвежда и трета част на купола, която представлява конусовидна тухлена конструкция, разположена между вътрешния и външния купол. Следвайки опита на великите европейски архитекти, сър Кристофър Рен създава оригинална куполна конструкция, която е и най-впечатляващата част от катедралата. Талантливият творец успява да сътвори свод, който се нарежда до най-добрите архитектурни образци, без да повтаря “Свети Петър” в Рим. Куполът на лондонския храм се издига над висок барабан, опасан от два реда колони. Спокойните форми на съоръжението му придават величественост и достолепие. Във вътрешността му са разположени две галерии, впечатляващи с великолепието си. В основата на втория ред колони на барабана се намира “Каменната галерия”. В основата на оберлихта се разполага “Златната галерия”. Тройният купол на катедралата е “скрит” от погледа на посетителя. Отвън се вижда само оловната облицовка над дървената конструкция. Тя, както и няколкотонната тежест на оберлихта, се носи от тухлен скелет, представляващ основната част на купола. Този конус е напълно скрит от полусфера, прикриваща подкуполното пространство. В центъра и има отверстие, през което погледа като че ли се устремява към безпределната висота на небето. В основата на вътрешния купол се намира “Галерията на шепота”, известна с акустическия си ефект. Диамeтърът ѝе 32 м, но прошепната дума в единия край на галерията се чува ясно в другия. От тук могат да се видят най-добре куполните стенописи (1716-1719 г.), изобразяващи деянията на апостол Павел. до “Галерията на шепота” се стига по стръмна стълба с 627 стъпала. Но усилието си заслужава!

Катедралата е шедьовър не само на английската архитектура, но и на инженерното майсторство. По време на бомбардировките над британската столица по време на Втората световна война, когато е повредена източната част на храма, купола устоява на сътресенията и колебания на почвата.

“Свети Павел” е протестантки храм и в съответствие с обредността декоративното му оформление е сдържано. Откритото вътрешно пространство поразява с грандиозността си и съвършенството на архитектурните форми. Впечатлява майсторството на изпълнение на отделните детайли. Шедьоври на изкуството са каменните резби, балюстрадите и решетките от ковано желязо. След основаването на специален фонд за украса на катедралата през 1860 г. се поставят статуите над “Галерията на шепота”. По същото време се изработват и чудесните мозайки в олтарната част и в подкуполното пространство.

Най-високо ценени от специалистите обаче са запазените от края на 17 век ажурни ковани решетки, дело на Жан Тижу и впечатляващите резбовани дървени скамейки в хора на църквата, изработени от известния английски скулптор от края на 17 век Гринлинг Гибонс. Те представляват сложна композиция с огромни размери, включваща коринтски колони, гирлянди от цветя и плодове, ажурни решетки, херувимски главички и волути.

Голяма популярност има катедралният орган. Монтиран през 1694 г., той се счита за един от най-добрите в Англия. Хорът на момчетата на “Свети Павел” е наследник на древна традиция. Основан е през 1127 г. от тогавашния епископ на Лондон. Днес една част от посетителите на храма идват специално за да го чуят.

В катедралата са погребани редица исторически личности – първия президент на Кралската художествена академия Рейнолдс, пейзажиста Търнър, лексикографа Самюел Джонсън. Създаден е мемориален “Ъгъл на художниците” по подобие на прочутия “Ъгъл на поетите” в Уестминстърското абатство. Голяма част от талантливите английски военачалници са погребани тук. В криптата почиват адмирал Хорацио Нелсън и фелдмаршал Артур Уесли Уелингтън. Тук почива и създателят на катедралата сър Кристофър Рен. Епитафията, написана в негова памет е впечатляваща: “Ако ти търсиш паметник – огледай се наоколо.”

Пред храма, почти в центъра на оформена площадка, две години след завършването на сградата, е издигнат паметник на кралица Ана. През 1886 г. оригиналът е заменен с копие. Катедралата е послужила до голяма степен за образец при построяването на църквата „Света Женевиев“ в Париж, известна с името Пантеон, изградена в периода 1757-1790 г. от френския архитект Жак Жермен Суфло – доказателство за огромното архитектурно наследство, оставено от Рен със „Свети Павел“.

Официален сайт.

[nggallery id=35]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Българи търсят правата си във Великобритания май 4, 2019
    Почти всеки ден някой българин се свързва с нашата фирма www.help4bg.co.uk да търси правата си. Питат ни, може ли да си търсим правата. Истината е, че то за търсенето ще може да ги търсите, ама дали ще ги намерите е въпроса. Ако пък ги намерите, дали търсенето си е заслужавало е другото нещо, над което трябва да […]
    Atanas Chikov
  • Шофьорски неволи в UK април 21, 2019
    Повечето от нас знаят закона за движението по пътищата и „статута” на алкохола в него. Но знаете ли, че законът за движение по пътищата във Великобритания обхваща не само тези, които са зад волана в движение, но и тези, които са в автомобила при покой. Да, звучи малко парадоксално и някои не вярват, че е […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!