Градове Забележителности и култура

Кеймбридж (Cambridge)

Кеймбридж (Cambridge)Кеймбридж е университетски град и административен център на графство Кеймбриджшър. Намира се в Източна Англия, на брега на река Кам, на около 80 километра северно от Лондон, което е около час и половина път с кола. Населението на града не е много голямо, наброява около 130 хиляди жители.

Кеймбридж е един от най-красивите университетски градове в света с исторически значими архитектурни паметници. Прекрасният му, гостоприемен облик се допълва и от средновековните университетски сгради, калдъръмените улички в старинната му част, лодкарите по река Кам и хилядите колоездачи.

Кеймбридж е най-популярен като седалище на едноименния университет, който е основан през 1209 година от студенти от Оксфорд и е обявен за един от петте най-добри университети в света. Кеймбриджкият университет винаги е бил основната притегателна сила за туристите, посещаващи това малко градче. Подобно на Оксфордския университет, този в Кеймбридж се състои от 30 колежа, съвместяващи учебни заведения и общежития и разпръснати из целия град. Всеки един от тях е бил построен през различен исторически период и затова най-малкото в архитектурен план е уникален. Много от тях са обиколени от ограда, завършваща с величествени порти, което само засилва желанието да ги разгледате по-отблизо.

Едни от най-емблематичните сгради на университета в Кеймбридж са „Кингс колидж“, „Тринити хол“ или „Питърхаус“. Ако посетите някоя от тях, ще станете свидетели на невероятни гледки. Пред погледа ви ще застанат безупречно поддържани поляни, многовековни дървета с удобно разположени под тях пейки и малки езерца. А когато се изправите пред колежите в готически стил с хладните им стени от светложълт камък, високи кули и колонади, неусетно започвате да си мислите за всичките онези велики умове, които университетът е приютявал през годините.

Река Кам, прекосяваща града, е основен извор за забавление както за туристите, така и за студентите от университета. Когато времето навън е слънчево, мнозина от тях се разполагат по крайбрежните поляни за пикник или решават да опитат да се повозят с традиционните дървени лодки. Надали има нещо по-характерно за Кеймбридж от тези плоскодънни лодки, които може би няма да видите другаде.

Придвижването с велосипеди е нещо, което можете да видите на много места, но в Кеймбридж ще ви смае. Защо ли? Защото градът има най-големият брой велосипеди на глава от населението, понеже освен за студентите, те са предпочитан начин за придвижване и за голяма част от местните жители. Въпреки това, тук няма отделни велоалеи и рано сутрин по тесните калдъръмени улички в центъра на града може да се наблюдава смесица от хора, велосипедисти и коли, която може да изглежда хаотична, но се подчинява на свои правила и ред.

Въпреки че Кеймбридж спокойно може да бъде наречен студентски град, студентите съставят една пета от населението му.

По официални данни, в града има само три клуба и трите не са особено популярни сред младите. Затова пък тук има учудващо количество пъбове – над сто.

Освен всичко изброено дотук, Кеймбридж е високотехнологичен център, чиито икономически показатели се развиват чрез софтуерни и биотехнологични индустрии.

В града често се осъществяват различни спортни мероприятия, свързани с футбол, крикет, ръгби, тенис и водни спортове. Тук тренират и местните футболни клубове “Кейбридж Юнайтед” и “Кеймбридж сити”.

Кеймбридж също така е и домакин на няколко ежегодни музикални фестивала, някои от които посветени на фолклорните мелодии.

Тук се провежда и един от най-мащабните карнавали на бирата.

И на последно място, но не и по важност – в Кеймбридж е създадена световно известната група “Пинк Флойд”.

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

 • 3 нощни клуба? Вие не сте добре хаха. И не били предпочитани. Ама елате и вижте бре хора, не се излагайте. Футболния клуб е само един и е Кеймбридж Юнайтед.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
  Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
  novinar
 • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
  Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
  admin

Follow us on Facebook!