Сгради

Лондонската кула (Tower of London)

Много са историческите забележителности в столицата на Англия – Лондон, но има някои, които в никакъв случай не може да пропуснете. Един от символите на града е т. нар. Лондонска Кула (Tower of London), която служи като кралска крепост от преди повече от 1000 г. Този внушителен замък се намира на северния бряг на река Темза в централната част на столицата. Кварталът тук се нарича Хамлетовата Кула (Tower Hamlets), а от източния край на Лондон е отделено от голямо празно пространство, известно като Хълма на кулата или Tower Hill. Най-близката метростанция, която може да ви доведе до Лондонската кула е именно „Тауър Хил”.
Основите на красивия и внушителен замък са поставени през 1078 г. от Вилхелм Завоевателя. Първа била построена т.нар. Бяла кула в югоизточния ъгъл на градските стени, която е и първата каменна кула в цялото Английско кралство. В следващите столетия – през 13 в, Лондонската кула е превърната официално в кралска резиденция от Хенри III и остава с такъв статут до ден днешен.

През 13 в. владетелят Едуард I започва изграждането на Кулата Бошан, в която били заключвани важните и високопоставени затворници. През онези векове съдбата на Лондонската кула е била да служи по скоро като затвор и място за мъчения и екзекуции и то за доста дълго време. До днес в Кулата Бошан могат да се видят много издълбани по стените надписи, останали от обитателите й.

През 1483 г. след смъртта на Едуард IV, неговите двама синове били заключени в т.нар. Кървава кула в Лондонската кула. Тъмницата за младежите била разпоредена от вуйчо им Ричард от Глостър или по-известен със светското си има – Ричард III. До ден днешен няма ясни доказателства, че вуйчото е виновен за смъртта на синовете на Едуард IV, но гласно това се приема за факт. В Кървавата кула била и крайна дестинация за множество затворници, които пристигали тук с кораби по Темза.

Две от съпругите на Хенри VIII били омъртвени в т.нар. Тауър Грийн, в която открили смъртта си още пет важни за английската история личности. Повечето от екзекуциите обаче се извършвали публично на Тауър Хил, пред очите на населението, което скандирало и замеряло обречените с различни зеленчуци и камъни.

Днес Лондонската кула е единствената старинна сграда, която се обитава от английското правителство. От 1485 г. Лондонската кула непрекъснато се охранява от кралски гвардейци. Дворецът има и специални гарвани, за които се вярва, че ако отлетят от територията на крепостта, то ще загине. В резултат на този мит крилата на птиците редовно се подкастрят.

Официален сайт.

[nggallery id=31]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
    Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
    Atanas Chikov
  • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
    Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!