Образование

Лошо поведение и наказания в британските училища

Какво се разбира под „лошо поведение“ в едно средностатистическо британско училище? Списъкът по-долу е съставен от учител в Лондон:

         Отсъствие от училище без разрешение на родител;

         Пушене, псуване, удряне, целуване, тичане по коридорите и кражби;

         Системно явяване в клас без домашно;

         Преписване на изпити;

         Обиди към учителите и съучениците, тормоз;

         Липса на внимание към преподаваното в час;

         Носене на неподходящо за училище облекло.

От гледна точка на дисциплината, училищата в Кралството имат право да наказват проблемните ученици с лошо поведение по няколко начина:

Оставане след часовете – ученикът трябва да остане в училище след часовете за определено време. Обикновено наказанието трае от половин до един час, но може да бъде и по-дълго.

Писане за наказание – ученикът трябва да напише много пъти изречение за провинението си на лист хартия. Например, да напише 100 пъти:  „Повече няма да крещя в клас“. Понякога, ако наказанието за провинението включва и оставане след часовете, той може да пише изреченията през това време. .

Временно отстраняване от училище – когато ученикът е отстранен, няма право да влиза в сградата на учебното заведение или да посещава занятия за определен период, докато се проведе специална среща по повод на случая. Отстраняването може да бъде със срок от един до 45 учебни дни. През времето на наказанието, ученикът е длъжен да учи у дома и да пише домашни и се определя специален учител (tutor), който оказва помощ.

Изключване – най-тежкото наказание. Ученикът се изключва от училище без право на връщане. Той или родителите му трябва да намерят друго учебно заведение или друг метод на обучение, например домашно обучение или обучение в център за трудни ученици.

Много британски училища дават на родителите договори, в които се обясняват правилата на учебното заведение, които трябва да се спазват. Родителите трябва да се съгласят с тях и да подпишат договора, за да бъде записано детето им в това училище.

Категории