Здраве и здравеопазване Здравна каса - NHS

Медицински направления към специалисти

Ако имате нужда от преглед от специалист, вие имате право на безплатно медицинско направление за него, което се поема от NHS. За да получите направлението трябва да посетите личния си лекар (GP) и ако той сметне за необходимо, да ви го даде.

В случаи на общи заболявания преди да получите направлението си, вашият личен лекар ще ви прегледа и ще прецени дали наистина трябва да посетите специалист или не е нужно. Но в специфични случаи, при които личният ви лекар няма компетенцията или просто се налага да ви препрати към определен специалист, той ще го направи без допълнителни прегледи.

Задължителното минаване през личния лекар се налага, поради това, че след като сте регистрирани при него, той има всичката ви здравна информация и може да прецени най-добре къде да ви изпрати според случая ви и дори да ви препоръча клиника и специалист. Тук е важно да се отбележи, че не е задължително да  отидете точно там, където личният ви лекар ви е казал, може вие самите да си изберете клиника или специалист, стига здравните услуги, които предоставят да се покриват от NHS, иначе ще ви се наложи да заплатите за тях.

Ще трябва да заплатите и в случаите, в които сами решите да се насочите към специалист без знанието на личния ви лекар, освен, ако не сте в клиника за полова и сексуална грижа или не сте приети по спешност.

Посещението при специалист става с направление, защото на него има важна информация. По този начин съответния специалист разбира какво е било състоянието ви, ако е имало предишно лечение, какво е било то и разбира се, ако има някаква особено важна информация, която той трябва да знае.

Може да отидете и сами при специалист, без направление, но винаги е препоръчително да имате такова. Ако нямате обаче, ще трябва да заплатите прегледа си, защото той не се поема от NHS и в този случай, личният ви лекар не е задължен да се съгласи с диагнозата и лечението, което ви е поставил съотвеният специалист.

Категории