Забележителности и култура Обща информация Почивки и ваканции в страната и чужбина

Най-добрите бюджетни европейски ски курорти

За повечето скиори и сноубордисти най-важното е да получат  максимално удовлетворение за парите, които са похарчили за ски почивка. Най-добрият съвет за любителите на ски-спорта е да избягват известните модни курорти, където лифтовете,  настаняването и обядът в планината ще бъдат най-скъпи.

Един по-неизвестен курорт може да струва по-малко, това обаче може да означава и много по-малка ски зона, по-ниска надморска височина и следователно по-малко шансове за добър сняг. Също така е възможно да се правят компромиси от рода на по-дълъг трансфер от летището, по-бавни и не толкова комфортни лифтове, базово селище, което е далеч от идеалния вариант, но ако не разполагате с неограничени средства за почивка, почивката пак ще си струва.

В тази статия ще ви представим няколко световни курорти, в които ще получите много добро качество срещу прилична цена.

 

Ливиньо, Италия

Ливиньо е един от най-труднодостъпните курорти в Европа. Необходими са ви почти три часа за придвижване от летище Инсбрук и още повече време от италианските главни летища. Въпреки това, дългото пътуване си заслужава не само заради ниските цени, но и поради качеството на пистите и надеждната снежна покривка. В този район на Италия няма ДДС, което прави напитките, петрола и потребителските стоки едни от най-евтините в Европа. Много от старите дървени къщи в центъра са превърнати в барове, ресторанти и клубове с уникална местна атмосфера.

Това е чудесно място за начинаещи и средни скиори, с писти от двете страни на планината.  Ски сезонът е дълъг и продължава от ноември до май.

 

Алпбах, Австрия

Начинаещите скиори нямат нужда от сложно разположение на пистите, както в големите ски-курорти. Това тиролско бижу с великолепна  местна атмосфера редовно е на върха на класациите като най- красивото село в Австрия – и това води до наплив на прохождащи скиори и много ентусиазъм по пистите. Алпбах има специални отношения с британците, започнали преди повече от 50 години, когато майор Били Патерсън е дошъл на това място за отпуск и се наслаждавал на пистите и кръчмите. Той е разказал за почивката си на приятелите си от армията, те казали на други и оттогава хиляди британци посещават този курорт, а много от тях се връщат тук всяка година. Курортът си струва парите – цените са ниски, дори и по австрийските стандарти.

Единична детска писта в центъра на селото е идеална за практикуване след първите уроци, но основната ски зона е на пет минути път с автобус.

На разположение на скиорите са респектиращите писти с обща дължина 109 километра, обслужвани от 45 лифта в две долини.

 

Ясна, Словакия

Това е най-големият и най-предизвикателен ски район в Словакия, на 45 минути път с кола от най-близкото летище в град Попрад. Ясна няма истински център като такъв и по същество е само малко селце, но има достатъчно терени и съоръжения, за да задоволи дори вкусовете на напредналите скиори и сноубордисти за една седмица. Не без значение е и това, че цените са много добри – едно блюдо в планината струва от € 4,50 до € 10.

През последните години инвестиция от 130 млн. евро е допринесла за изграждането на четири нови кабинкови лифта, допълнителни 10 километра писти и нови ресторанти и хотели. Лифтове са изградени от двете страни на планината, а около тези бази се издигат хотели, магазини, барове и ресторанти.

 

Бареж / Ла Можи, Франция

Само на един час от летището в Лурд, или 90 минути от Пу, тези два изключително контрастиращи курорта споделят 100 километра писти в ски зоната Гран Турмеле – един от най-големите в Пиринеите. Пакетните цени за тези курорти могат да бъдат на половината от тези във френските Алпи.

Бареж е столетен спа-курорт и от него до ски-пистите се стига с автобус, а в  Ла Можи съществува построена за целта лифт-станция. Тя не е много привлекателна, но е удобна за склоновете.

Теренът над Ла Можи е отворен и без дървета и включва черни писти, които се смятат за едни от най-трудните във френските Пиренеи. Склоновете на Бареж са по-полегати и обсипани с дървета, но са разположени на много по-малка територия.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. февруари 14, 2019
    Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. Нека обясня основните прилики и разлики. И двете неща се получават от живеещи във Великобритания, които са навършили пенсионна възраст. Пенсионната възраст в момента е 66 години и е с тенденции да се увеличи. И двете парични заплащания са в максимален размер от 164.35 на седмица. […]
    Atanas Chikov
  • Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. януари 30, 2019
    Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. Ако си направите тази сметка правилно, може да спестите над 1000 паунда. Става въпроса за гражданството на детето. Когато дете на български родители се роди във Великобритания, статута на родителите има голямо значение за неговото гражданство. Ако в момента […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!