Здраве и здравеопазване

Най-добрият начин за избягване на болките в гърба – вдигане на тежести

Повечето хора смятат, че гръбначният стълб е един от най-големите неуспехи на еволюцията. В крайна сметка около 80% от възрастните в западните страни страдат от болки в кръста. Какво още е необходимо, за да се докаже тази теза?

Истината е обаче, че гръбначният стълб е стабилна структура. Ние просто не го използваме както трябва. Всеки „знае“, че гърбът се натоварва най-много, когато се вдигат прекалено тежки предмети. Като резултат, на много работни места е въведено обучение за вдигане на тежки предмети и ползване на ергономично оборудване, като подемници, за да се намалят травмите в гърба.

Най-първият съвет от това обучение е всъщност да се избягва вдигането на тежко, когато това е възможно. Научните проучвания обаче показват, че подобно обучение е до голяма степен неефективно при намаляване на болките в гърба и гръбначни наранявания.

Изглежда, нужен различен подход. Човешките тъкани трябва да бъдат тренирани да вдигат тежести, за да станат силни – и гърбът е добър пример за това. Редовното натоварване подготвя ставите, мускулите и сухожилията за нормални задачи. Никой не очаква да може да бяга маратонски разстояния, без да е подготвил тялото си за подобно натоварване, така че е логично, че за да може да се вдига тежест, трябва преди това да човек да е тренирал известно време.

Липсата на натоварване има доказано вредно въздействие върху гърба. Проучвания върху космонавти показват, че липсата на натоварване в микрогравитация причинява деградация на мускулите, скованост на гърба и подуване на дисковете. Тези изключително здрави преди космическия полет космонавти са развили болки в гърба след това. Продължителната липса на натоварване при тях е причинила нестабилен или слаб гръб, което води до болки.

 

Намиране на правилното натоварване

Тези, които твърдят, че вдигането на тежко трябва да се избягва, посочват, че не само еднократното тежко вдигане е проблемът. Според тях, повтарящото се и редовно навеждане и изправяне на гърба е риск за нараняване, особено когато е комбинирано с усукване.

Едно проучване върху елитни гребци разглежда и тази концепция. Елитните гребци навеждат и изправят гърба от кръста стотици пъти на ден при всяка тренировка. Около една трета от спортистите от тази група се оплакват от временни болки в гърба за период от 12 месеца, като за този период по-голямата част се възстановява напълно.

Това показва, че повечето гребци всъщност не нараняват долната част от гърба си, който е много толерантен към тази дейност. Това обаче потвърждава, че навеждането и изправянето е дейност, която може да се асоциира с появата на болки в гърба, но трябва да има и още нещо. Изглежда, че има подходящо натоварване, при което кръста  се тренира постепенно да се справя с натоварването. Бързото увеличение на натоварването при тренировки, комбинирано с недостатъчно възстановяване, се свързва с появата на болки при гребците. Гребците, които движат добре таза, колената и други стави, е по-малко вероятно да получат болки в гърба.

Друга констатация при гребците, която противоречи на традиционното обучение по „вдигане и носене“, е тази, че те натоварват гърбовете си с извит гръбначен стълб, с други думи при тях кръстът е толерантен към натоварване в тази позиция и това може да бъде обяснено.

 

По-голяма стабилност при извиване

Гръбнакът е по-стабилна структура, когато е извит. Съветът да се държи гърба изправен и да се свиват бедрата при вдигане на тежко се дава, за да се насърчи използването на големите мускули около таза и краката да помогнат при вдигането на тежестта.

Този съвет може да се окаже погрешен, ако тези мускули са слаби в резултат на неправилно използване. Акцентът трябва да бъде върху укрепването на мускулите.

Човек не е създаден, за да седи, а за да се движи – движението е естествено за него. Хората стават все по-малко активни и с все по-голямо наднормено тегло, губят добрата си физическа форма и по-зле понасят натоварването, за което сме създадени.

Неотдавна специалисти започнаха да подчертават, че най-добрият начин да се предотвратят болките в гърба е чрез упражнения. Вместо да съветват хората да избягват вдигането на тежко, хората трябва да бъдат учени да включат редовното вдигане на тежести като част от ежедневието си. За да се укрепят мускулите на гръбнака, тежестта, която се вдига, трябва да бъде достатъчна, както при всяка тренировка с тежести.

Обществото трябва да премести акцента от това, да се избягва вдигането на всякакви тежести, като се предоставят съоръжения за вдигане, върху подобряване на физическата форма на работниците и служителите. В крайна сметка, можем да се справим с много предизвикателства, ако сме тренирани.

Категории