Почивки и ваканции в страната и чужбина

Най-евтините европейски градове за кратка екскурзия за 2017 година

Дестинацията Пафос в Югозападен Кипър, изсушен от жаркото слънце, се очертава като най-изгодното място за британските посетители, като се класира на първа позиция в класация от 36 европейски града в голямо ежегодно проучване, споделено в статия на британското издание „Мирър“.

Изненадващо, курортът задминава традиционно евтини места като столиците на балтийските страни и любими градове от Източна Европа като Варшава и Будапеща.

И въпреки, че вотът за „брексит“ свали курса на паунда и цените за британските туристи из Европа скочиха, всъщност годишното поскъпване е окол 10% или по-малко в една трета от градовете, включени в проучването.

Деветото годишно проучване на “Барометъра за градски разходи” на “Поуст офис Травъл мъни“ разглежда 12 типични за туристите разхода, като например вечеря за двама с вино, кафе, бира, безалкохолни напитки, трансфери от и до летището, разглеждане на забележителности, атракции и настаняване, без да включва самолетните билети. Тези разходи са добавени към т.н. „кошница на почивката“ и така Пафос е излязъл на първо място със 138 паунда, което е с цели 414 паунда по-евтино от почивка в столицата на Исландия Рейкявик – най-скъпата дестинация в проучването.

Балтийските столици Вилнюс и Рига заемат второ и трето място в класацията съответно с цени от 140 и 150 паунда, като изпреварват миналогодишния победител Варшава, на четвърто място, където почивката ще струва 154 паунда, както и любимата на много британски туристи дестинация Будапеща, на пето място, за където ще са необходими 157 паунда.

Лисабон, на седмо място, запазва мястото си като най-евтина западноевропейска столица със 162 паунда. Ниските цени за настаняване помагат на Палма да се изкачи на десетата позиция (от 18 място през миналата година) със 196 паунда. Това е и единственият град в класацията, при който цените са се понижили с 5% в сравнение с миналогодишната класация.

За сравнение, цените във винаги популярната дестинация Талин са се повишили с 27% за последната година и сега разходите по една кратка почивка там са 209 паунда.

Въпреки че местните цени са паднали незначително в Амстердам, високите цени за настаняване правят града най-скъпия за почивка от всички 21 града от Еврозоната, включени в класацията. Там можете да се почива срещу 421 паунда, което е с 42% повече, отколкото в Париж – 296 паунда.

Освен Рейкявик и Амстердам, сред петте най-скъпи града попадат Осло – 398 паунда, Копенхаген – 405 паунда и Стокхолм – 457 паунда. Лондон е шестият от най-скъпите, с 373 паунда.

Говорител на „Поуст офис травъл мъни“ коментира: „Кратките екскурзии в чужбина се оказват едни от най-популярните сред британските туристи през последните три години, но с продължаващата несигурност около британския паунд напоследък е добра идея хората да планират добре почивките си и да проучват всичко внимателно, за да видят къде ще получат повече за парите си“.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
    Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
    Atanas Chikov
  • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
    Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!