Почивки и ваканции в страната и чужбина

Най-евтините европейски градове за кратка екскурзия за 2017 година

Дестинацията Пафос в Югозападен Кипър, изсушен от жаркото слънце, се очертава като най-изгодното място за британските посетители, като се класира на първа позиция в класация от 36 европейски града в голямо ежегодно проучване, споделено в статия на британското издание „Мирър“.

Изненадващо, курортът задминава традиционно евтини места като столиците на балтийските страни и любими градове от Източна Европа като Варшава и Будапеща.

И въпреки, че вотът за „брексит“ свали курса на паунда и цените за британските туристи из Европа скочиха, всъщност годишното поскъпване е окол 10% или по-малко в една трета от градовете, включени в проучването.

Деветото годишно проучване на “Барометъра за градски разходи” на “Поуст офис Травъл мъни“ разглежда 12 типични за туристите разхода, като например вечеря за двама с вино, кафе, бира, безалкохолни напитки, трансфери от и до летището, разглеждане на забележителности, атракции и настаняване, без да включва самолетните билети. Тези разходи са добавени към т.н. „кошница на почивката“ и така Пафос е излязъл на първо място със 138 паунда, което е с цели 414 паунда по-евтино от почивка в столицата на Исландия Рейкявик – най-скъпата дестинация в проучването.

Балтийските столици Вилнюс и Рига заемат второ и трето място в класацията съответно с цени от 140 и 150 паунда, като изпреварват миналогодишния победител Варшава, на четвърто място, където почивката ще струва 154 паунда, както и любимата на много британски туристи дестинация Будапеща, на пето място, за където ще са необходими 157 паунда.

Лисабон, на седмо място, запазва мястото си като най-евтина западноевропейска столица със 162 паунда. Ниските цени за настаняване помагат на Палма да се изкачи на десетата позиция (от 18 място през миналата година) със 196 паунда. Това е и единственият град в класацията, при който цените са се понижили с 5% в сравнение с миналогодишната класация.

За сравнение, цените във винаги популярната дестинация Талин са се повишили с 27% за последната година и сега разходите по една кратка почивка там са 209 паунда.

Въпреки че местните цени са паднали незначително в Амстердам, високите цени за настаняване правят града най-скъпия за почивка от всички 21 града от Еврозоната, включени в класацията. Там можете да се почива срещу 421 паунда, което е с 42% повече, отколкото в Париж – 296 паунда.

Освен Рейкявик и Амстердам, сред петте най-скъпи града попадат Осло – 398 паунда, Копенхаген – 405 паунда и Стокхолм – 457 паунда. Лондон е шестият от най-скъпите, с 373 паунда.

Говорител на „Поуст офис травъл мъни“ коментира: „Кратките екскурзии в чужбина се оказват едни от най-популярните сред британските туристи през последните три години, но с продължаващата несигурност около британския паунд напоследък е добра идея хората да планират добре почивките си и да проучват всичко внимателно, за да видят къде ще получат повече за парите си“.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
    Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
    novinar
  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin

Follow us on Facebook!