Почивки и ваканции в страната и чужбина

Най-евтините европейски градове за кратка екскурзия за 2017 година

Дестинацията Пафос в Югозападен Кипър, изсушен от жаркото слънце, се очертава като най-изгодното място за британските посетители, като се класира на първа позиция в класация от 36 европейски града в голямо ежегодно проучване, споделено в статия на британското издание „Мирър“.

Изненадващо, курортът задминава традиционно евтини места като столиците на балтийските страни и любими градове от Източна Европа като Варшава и Будапеща.

И въпреки, че вотът за „брексит“ свали курса на паунда и цените за британските туристи из Европа скочиха, всъщност годишното поскъпване е окол 10% или по-малко в една трета от градовете, включени в проучването.

Деветото годишно проучване на “Барометъра за градски разходи” на “Поуст офис Травъл мъни“ разглежда 12 типични за туристите разхода, като например вечеря за двама с вино, кафе, бира, безалкохолни напитки, трансфери от и до летището, разглеждане на забележителности, атракции и настаняване, без да включва самолетните билети. Тези разходи са добавени към т.н. „кошница на почивката“ и така Пафос е излязъл на първо място със 138 паунда, което е с цели 414 паунда по-евтино от почивка в столицата на Исландия Рейкявик – най-скъпата дестинация в проучването.

Балтийските столици Вилнюс и Рига заемат второ и трето място в класацията съответно с цени от 140 и 150 паунда, като изпреварват миналогодишния победител Варшава, на четвърто място, където почивката ще струва 154 паунда, както и любимата на много британски туристи дестинация Будапеща, на пето място, за където ще са необходими 157 паунда.

Лисабон, на седмо място, запазва мястото си като най-евтина западноевропейска столица със 162 паунда. Ниските цени за настаняване помагат на Палма да се изкачи на десетата позиция (от 18 място през миналата година) със 196 паунда. Това е и единственият град в класацията, при който цените са се понижили с 5% в сравнение с миналогодишната класация.

За сравнение, цените във винаги популярната дестинация Талин са се повишили с 27% за последната година и сега разходите по една кратка почивка там са 209 паунда.

Въпреки че местните цени са паднали незначително в Амстердам, високите цени за настаняване правят града най-скъпия за почивка от всички 21 града от Еврозоната, включени в класацията. Там можете да се почива срещу 421 паунда, което е с 42% повече, отколкото в Париж – 296 паунда.

Освен Рейкявик и Амстердам, сред петте най-скъпи града попадат Осло – 398 паунда, Копенхаген – 405 паунда и Стокхолм – 457 паунда. Лондон е шестият от най-скъпите, с 373 паунда.

Говорител на „Поуст офис травъл мъни“ коментира: „Кратките екскурзии в чужбина се оказват едни от най-популярните сред британските туристи през последните три години, но с продължаващата несигурност около британския паунд напоследък е добра идея хората да планират добре почивките си и да проучват всичко внимателно, за да видят къде ще получат повече за парите си“.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin
  • Заем от кредитен съюз септември 23, 2017
    Кредитните съюзи са кооперативни дружества, които приемат депозити и дават заеми. Те са създадени от хора с общи интереси, като например мястото, където живеят или работят, и предлагат нисколихвени заеми, възможности за спестявания, а понякога и банкови сметки. Те се появяват през 40-те години, но напоследък стават все по-популярни сред спестителите и кредитополучателите. Какви са […]
    admin

Follow us on Facebook!