Пътуване и транспорт Пътуване със самолет

Най-натоварените летища по света

През 21-и век летенето със самолет е все по-предпочитан начин за придвижване, независимо дали го правим, за да посетим близки и роднини в друга държава, за да достигнем до далечна дестинация за екзотичната си почивка или просто по работа.

Според данните на Международната организация за гражданска авиация, годишно средният брой пасажери, възползвали се от въздушен транспорт, е 3,2 милиарда души, като се очаква до 2030 година броят им да се удвои.

Но нека се върнем към настоящето, в което все още пътуването със самолет не е чак толкова натоварено. Въпреки това, по света има летища, които понякога едва смогват с обслужването на пътниците, просто защото те са толкова много. От „Бизнес инсайдър“ са класирали летищата по света, през които минават най-много пътници за период от година. Нека видим кои са те:

 1. Летище “Шарл дьо Гол“ (Charles de Gaulle Airport) – Париж, Франция. Обслужва 63,8 милиона пътници на година.

Собственик и оператор на летището е компанията „Аеропорт дьо Париж“. То е завършено през 1974 година и към днешна дата е второто най-натоварено в Европа, след Хийтроу. Основен център е на авиокомпанията „Еър Франс“.

 1. Международно летище „Чикаго О‘Хеър“ (Chicago O’Hare International Airport). Намира се в Чикаго, Съединени американски щати. Обслужва 69,9 милиона пътници на година.

Собственик и оператор на летището са властите на град Чикаго. От отварянето си през 1955 година то е едно от най-натоварените летища в света.

 1. Международното летище в Дубай (Dubai International Airport), Обединени арабски емирства. Обслужва 70,4 милиона пътници годишно.

Летището е държавно, а негов оператор е „Дубай Еърпортс Къмпани“. Това е първото летище в Обединените арабски емирства и е номер едно в света по международни пътувания. Дюти фрий шопът на летището пък е един от най-успешните в цял свят.

 1. Международното летище в Лос Анджелис (Los Angeles International Airport), Съединени американски щати. Обслужва 70,6 милиона пътници.

Собственик на летището са властите на град Лос Анджелис, а оператор компанията „Лос Анджелис Уълрд Еърпортс“.  Известното като „Ел Ей Екс“ летище е и едно от най-големите, с най-много осъществявани полетни връзки.

 1. Международно летище „Ханеда“ (Haneda International Airport). Намира се в Токио, Япония. Обслужва 72,8 милиона пътници годишно.

Оператори на летището са Държавната агенция за цивилна авиация и компаниите „Джапан Еърпорт Търминал“ и „Токио Интернешънъл Еър Търминал“. Аеропортът е известен още като Международно летище Токио и е вторият най-натоварен в цяла Азия. Капацитетът му е до 90 милиона пътници годишно. Японското правителство смята да го разшири допълнително за предстоящите Олимпийски игри през 2020 година.

 1. Летище „Хийтроу“ (London Heathrow Airport). Намира се в Лондон, Великобритания. Обслужва 73,4 милиона пътници.

Собственик на летището е компанията „Хийтроу Еърпорт Холдингс“, а оператор е „Хийтроу Еърпорт Лимитед“.  Дълги години летището бе най-натовареното  в света с международен трафик, но сега е изместено на трета позиция.

 1. Международното летище в Пекин (Beijing Capital International Airport), Китай. Обслужва  86,1 милиона пътници на година.

Оператор на аеропорта е компанията „Бейджинг Кепитъл“. Летището е най-голямото в Азия, като за Олимпийските игри през 2008 година бе построен огромен нов термина, който към момента е шестата най-голяма сграда в света.

 1. Международно летище „Хартсфилд-Джаксън“ (Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport). Намира се в Атланта, Съединени американски щати. Обслужва  96,1 милиона пътници годишно.

Собственик и оператор са градските власти на Атланта. Аеропортът отваря през септември 1980 година и от 1998 година е най-натовареното пътническо летище в света. Нарежда се на второ място в света по брой излитания и кацания на самолети. Принос за челните позиции има местоположението на Атланта – градът се намира на два часа полет разстояние за около 80 процента от всички големи градове на Съединените щати.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Да поясня нещо за някои,които не разбират. декември 3, 2018
  Да поясня нещо за някои,които не разбират. Във Великобритания има едно място където хората получават пари за да говорят с вас на български език и ви дават инфрмация безплатно, това е българското посолство ето неговите данни за контакт. http://bulgarianembassy-london.org/contact-us/ Всичко други сънародници включително и аз сме фирми и работим не като чарити. Никой не ни […]
  Atanas Chikov
 • Проверка и подобряване на кредитно досие ноември 14, 2018
  Всеки индивид във Великобритания е обект на следене от страна на финансовите инстутуции. Информацията за неговото поведение по отношение на оперирането с финанси се  записва и споделя. Съществуват много скрити детайли, които не могат да се видят с просто око в един кредитен рапорт. Всеки един от вас може да получи кредитен отчет, но рекламираните […]
  novinar

Follow us on Facebook!