Кредитни и дебитни карти Лични заеми (personal loans) и ипотечни кредити (mortgages) Пари и финанси

Най-разпространените митове за кредитния рейтинг

Когато става въпрос за финанси, особено кредитно досие и рейтинг, повечето хора се объркват тотално и започват да си задават куп въпроси – какво представляват те, как влияе рейтингът върху шанса за получаване на заем, кредит, лизинг и т.н., как може да се повиши, как може да се провери и др.

Ще се опитаме да дадем кратък и ясен отговор, който да обхване повечето от въпросите, които си задавате.

Ако ви отказват кредитна карта, лизинг или заем, вероятно е заради лошия ви кредитен рейтинг или защото изобщо нямате такъв. Рейтингът ви може да се влоши, ако сте имали вземане-даване с финансова институция и не сте били редовен платец, а ако изобщо до сега не сте влизали в контакт с такава, ето ви отговора на въпроса „Защо нямам кредитен рейтинг?“.  Самото кредитно досие пък представлява файл, на който се записва финансовата ви активност – например кога сте взимали лизинг, кредитна карта или заем, редовно ли погасявате вноските по тях, често ли кандидатствате за заеми и т.н.

Ако обобщим написаното до тук – кредитното досие и рейтинг играят ключова роля в моментите, когато искате да вземете пари на заем, кредит, лизинг и т.н. Именно тогава повечето хора се изнервят, защото не са наясно с нещата около кредитния си рейтинг или просто защото са се доверили на някои митове, свързани с него. В тази статия ще разбулим три от тези митове, които са и най-често срещаните.

 1. Лошият кредитен рейтинг не може да се оправи и си остава доживот

Това е може би най-разпространеният мит, на който вярват много хора, но, разбира се, това е напълно невярно. Дори да имате ужасен кредитен рейтинг, с времето той може да бъде повишен и след години да стане добър. Не очаквайте това да стане за един ден, но ако вземете финансите си в ръце и бъдете редовен платец, рано или късно кредитният ви рейтинг ще се оправи.

 1. Честите проверки на кредитното ви досие понижават кредитния ви рейтинг

Този мит отново не е верен. Можете да проверявате кредитното си досие колкото искате, както и други институции и кредитори. Това няма да се отрази по никакъв начин на рейтинга ви, но имайте предвид, че ако кандидатствате често за заеми или го правите на няколко места едновременно, това ще бъде отразено в досието ви и ще остане видимо занапред. Ето това вече може да се отрази върху кредитния ви рейтинг или поне да накара кредиторите да се замислят преди да ви отпуснат заем.

 1. Можете да попаднете в черния списък на кредиторите

Вероятно сте чували за черното тефтерче на Дядо Коледа, в което той вписва непослушните деца и след това не им дава подаръци? Колкото истинско е то и белобрадия старец, толкова верен е и този мит. Няма такова нещо като „черен списък“ на кредиторите и колкото и лош кандидат да сте, не можете да попаднете в него.

Различните заемодатели имат различни критерии, според които решават дали да отпуснат кредит на кандидатите, но всичките взимат насериозно кредитния рейтинг. Затова, ако сте наясно, че вашият е лош, не бързайте да кандидатствате за заем. Преди това оправете финансите си, повишете или изградете кредитния си рейтинг и тогава ще видите колко по-лесно става всичко. И въпреки, че няма черен списък, това не значи, че трябва да бъдете нередовен платец, защото колкото по-лош е кредитния ви рейтинг, толкова по-трудно и бавно се оправя след това.

Източник: Chikov.com

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
  Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
  novinar
 • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
  Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
  admin

Follow us on Facebook!