Имиграция и работа

Най-честите грешки, които хората допускат при смяна на професията

Смяната на професията е нещо хубаво, стига да е направена с цел да се приближим повече до нашите ценности, нужди, умения и интереси. В днешната трудна икономическа ситуация подобна промяна понякога се налага и без да я искаме особено.

И все пак, ако човек иска да смени професията си и да постигне положителен резултат, той трябва да притежава четири неща – яснота, смелост, увереност и компетентност. Без тях начинанието му е обречено на провал.

Освен това, съществуват някои основни стъпки, които трябва да предприемете, за да си гарантирате емоционално, финансово и професионално, че сте готови за новата работа.

Смяната на професията е трудно пътуване, изпълнено с предизвикателства. Понякога тази промяна може да изглежда доста привлекателна, но все пак е добре да се уверите, че ще избегнете някои грешки, които могат да всеят хаос в живота ви.

Представяме ви петте най-чести грешки, които хората допускат при смяна на професията:

     1.  Бягате от сегашната си работа, защото сте разочаровани

Ако от години мразите работата си, но все сте отлагали да я смените и сега най-накрая сте готови да го направите, това е добре, но по-важното в случая е да си изясните: кой е основният ви мотив за това?

Мразите шефа си, ненавиждате колегите си, претоварени сте с ангажименти, не ви стига времето? Нито едно от тези неща не бива да бъде единствен мотив за промяна.

По-важно е да разберете какво наистина ви се работи. Когато си отговорите на този въпрос, започнете да подобрявате своята компетентност по отношение на мечтаната ви работа – методично и с план. Само тогава ще бъдете в състояние да постигнете добро ниво на успех. Бягането няма да реши проблемите ви – те просто ще се повторят и на следващото ви работно място.

2. Не сте си разработили финансов план за прехода

Има хора, които искат да направят промяна в кариерата си, но нямат налични пари да започнат нещо ново. Освен това те не знаят или не са проучили колко време ще им отнеме този преход и нямат средства, с които да се издържат по време на промяната. Ако нямате налични пари, изчакайте, докато съберете достатъчно или можете да получите достъп до такива (от спестявания, кредит, заем и т. н.), иначе рискувате да стигнете до задънена улица.

3. Не сте наясно със същността на новата си работа

Много хора, които взимат решение да направят промяна в кариерата си, не си дават сметка за същността на това, което ще правят на новата си работа. Не се замислят имат ли необходимите умения и таланти и имат ли нужните познания. Дали работата е близка до техните ценности, стандарти за почтеност и финансови нужди. Срещу какви видове предизвикателства са готови да се изправят. Дали работата ще пасва на начина им на живот и т. н.

4. Не сте се замислили дали новата ви работа ще ви прави щастливи

Да речем, че сте работили като телевизионен репортер в продължение на дълги години, но вече желаете да преподавате журналистика в университет. Трябва да се замислите какви са причините за това. Дали искате да подобрите своите знания и да се посветите на научната работа, помагайки на младите хора да вървят напред като техен наставник. Ако е така – действайте смело. Ако обаче причината за желанието ви е, че не искате повече да общувате с неприятните си колеги от медийния бизнес, а искате да общувате с млади, необременени хора, то помислете пак.

За да може новата ви работа да ви донесе истинско удовлетворение, тя трябва да ви прави щастливи. Тоест, преподаването трябва да ви харесва и трябва да чувствате, че имате талант и умение за тази работа.

5. Предавате се прекалено бързо

Трябва да сте наясно, че промяна в кариерата изисква значителни усилия, време, отдаденост и пари. Ако очаквате голямата промяна да се случи за една нощ – или в рамките на няколко месеца – грешите. Трябва да сте по-търпеливи, ако искате да стигнете далеч и в никакъв случай да не се отказвате бързо.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
    Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
    novinar
  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin

Follow us on Facebook!